Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hovedstyret i Human-Etisk Forbund. Fra venstre, økonomileder Kjersti Øyslebø Brataas vil gjerne fortsette, og det vil også Andreas Heldal-Lund. Tidligere HU-leder Lars-Petter Helgestad har i kraft av det allerede blitt byttet ut med nåværende HU-leder Dan-Raoul Miranda. Anja Jergel Vestvold, Lillian Hjorth og Leonid Rødsten vil gjerne fortsette. Baard Thalberg og Randi Hermanrud sier farvel, mens Reidar Thorsen er de ansattes representant og ikke på valg. Styreleder Åse Kleveland har også varslet at hun ønsker gjenvalg.
 Foto: Even Gran

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund. Fra venstre, økonomileder Kjersti Øyslebø Brataas vil gjerne fortsette, og det vil også Andreas Heldal-Lund. Tidligere HU-leder Lars-Petter Helgestad har i kraft av det allerede blitt byttet ut med nåværende HU-leder Dan-Raoul Miranda. Anja Jergel Vestvold, Lillian Hjorth og Leonid Rødsten vil gjerne fortsette. Baard Thalberg og Randi Hermanrud sier farvel, mens Reidar Thorsen er de ansattes representant og ikke på valg. Styreleder Åse Kleveland har også varslet at hun ønsker gjenvalg. Foto: Even Gran

Valg til hovedstyret i Human-Etisk Forbund:

Styreleder Åse Kleveland tar gjenvalg

Det er snart dags for det eneste valget i Human-Etisk Forbund der det pleier å være flere kandidater enn det er verv, nemlig valget til nytt hovedstyre. Styreleder Åse Kleveland har varslet at hun tar gjenvalg, og det gjør også mange andre styremedlemmene, men hvem går ut?

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2011 kl 14:13

Valgkomiteen i Human-Etisk Forbund (HEF) har sittet ringside og fulgt Hovedstyrets arbeid de knapt to årene som er gått siden forrige valg. Men uavhengig av hva valgkomiteen bestemmer seg for, har selvsagt de sittende styremedlemmene gjort seg sine tanker om gjenvalg eller ikke. Fritanke.no har foretatt en rundspørring blant dagens styremedlemmer, og de fleste er innstilt på å fortsette hvis landsmøtet vil fornye sin tillit.

Åse Kleveland er for tiden sykmeldt, men har gitt beskjed om at hun ønsker gjenvalg. Det gjør også nestleder Leonid Rødsten fra Nordland, som har vært med i styret siden 2002.

– Lang fartstid

På spørsmål om hva som gjør ham til en viktig ressurs for Hovedstyret, svarer Rødsten:

– Jeg har etter hvert lang fartstid. Det har gitt erfaring jeg tror kan være godt å ha med videre i styret. Jeg har også fått mange gode kontakter som er bra å ha med seg videre. Dessuten har jeg bred erfaring fra arbeid som aktiv tillitsvalgt i forbundet. Jeg er fortsatt tillitsvalgt i både lokallag og fylkeslag.

Økonomileder Kjersti Øyslebø Brataas og styremedlemmene Tove Brekken fra Sør-Trøndelag og Robert Rustad fra Oslo varsler alle at de gjerne tar gjenvalg.

– Jeg mener jeg bidrar med en god kombinasjon av evne til å være opptatt av prinsipper og evne til å få til pragmatiske løsninger. Jeg er også opptatt av at hovedstyret skal ha kontakt med grasrota i organisasjonen samtidig som vi tar ansvar for de overordnede målene. I tillegg prøver jeg å gjøre mitt beste for å bidra til at vi har mange gode og nyttige diskusjoner i styret og at styret skal fortsette arbeidet med å jobbe sammen med resten av organisasjonen – til det felles beste, svarer Brekken på spørsmålet om hva hennes viktigste bidrag er.

Rustad mener han har mer å bidra med etter én periode i hovedstyret.

– Jeg er opptatt av HEF og humanistiske spørsmål og synes det er en stor utfordring å kunne bidra med mine evner i en så viktig organisasjon som HEF er i det norske samfunnet. Jeg tror mine bidrag er erfaring fra organisasjonen HEF, samt en bred bakgrunn fra samfunnslivet ellers. Jeg har arbeidet med menneskerettighetsspørsmål i likestillingssammenheng – rettigheter for funksjonshemmede. Jeg mener jeg bidrar til å gjøre sakene vi behandler i hovedstyret bedre opplyst og dermed bedre behandlet.

Erfaringer fra bygda

Varamedlemmene Anja Jergel Vestvold fra Buskerud og Lillian Hjorth fra Oslo ønsker også å fortsette, gjerne på fast plass denne gang.

– Jeg ønsker å fortsette fordi jeg mener at jeg kan bidra til å utvikle HEF videre ved å være med i Hovedstyret. Samtidig føler jeg at den tiden jeg har vært med har gått mye til å finne ut av hvordan styret fungere og jobber, og tenker at jeg først nå er såpass inne i det at jeg kan fokusere på saker og kreativitet i arbeidet. Jeg tror at jeg er en viktig ressurs fordi jeg jobber i både lokallag og fylkeslag og tar med meg den erfaringen inn i styret, svarer Vestvold.

– I mitt lokallag er det relativt store avstander, og det er mye bygd både i Numedal og i Buskerud. Selv om det i km ikke ligger langt fra store byer, er det veldig langt i holdning og handling i forhold til livssynslikestilling og det HEF står for. Det tror jeg er en god erfaring å ha med.

Hjorth er daglig leder av Menneskerettakademiet og blant annet spaltist om menneskerettigheter i Fri tanke (papir).

– Som daglig leder av Menneskerettighetsakademiet arbeider jeg daglig med aktuelle menneskerettighetsspørsmål samt utfordringer knyttet til det flerkulturelle, inkludert flerreligiøse, samfunn. Jeg håper og tror at denne kompetansen er nyttig og relevant for Hovedstyret.

Vil slippe til nye krefter

Styremedlemmene Baard Thalberg og Randi Hermanrud tar ikke gjenvalg.

– Jeg ble valgt til vara i 2002. I den perioden ble jeg innkalt og møtte så ofte, at jeg i praksis var med i styret, og siden 2005 har jeg hatt fast plass i Hovedstyret. Jeg har med andre ord vært med i toppen i ni år, i tillegg til ti år som fylkesleder i Finnmark. Det er på tide noen andre får slippe til. Jeg har fått satt mitt fingeravtrykk på denne organisasjonen, meddeler Thalberg.

Siden han fortsatt praktiserer som vigsler og gravferdstaler, i tillegg til å lede organisasjonskomiteen for høstens Verdenskongress, vil han ikke forsvinne helt ut.

Randi Hermanrud forteller at hun allerede i høst meddelte valgkomiteen at hun ikke tar gjenvalg.

– Det er det to grunner til. For det første synes jeg det er fint å la andre få muligheten, og for det andre ønsker jeg å bruke mer tid på min datter. Hun har hatt mange barnevakter på grunn av HEF. Nå går jeg ut av alle verv, og skal for første gang bare være medlem.

Også varamedlem Rolf Kristian Røsaak har gitt beskjed om at han ikke tar gjenvalg. Han begrunner det med at han på grunn av jobben ikke har kunnet prioritere å holde møtehelger ledige.

– Det har vært svært lærerikt å være på møter, det har vært hyggelig og jeg er imponert over kompetansen i det sittende styret.

OPPDATERT: Andreas Heldal-Lund stiller til gjenvalg

Det viser seg at Andreas Heldal-Lund, som artikkelen tidligere hevdet ikke har svart på vår henvendelse, har svart. Dessverre har svaret forsvunnet på veien gjennom den digitale verden.

Heldal-Lund fortsetter gjerne som styremedlem, hvis han er ønsket.

– Jeg mener jeg kan bidra med et nyttig perspektiv, både som styremedlem og bedriftsleder i næringslivet og som aktiv i HEF lokalt over mange år. HEF står både mitt hjerte og mitt sinn nært, noe som gjør oppgaven veldig engasjerende. Samtidig er det viktig for meg som medlem i Hovedstyret at medlemmer og lokal- og fylkeslag jobber tett med Hovedstyret og administrasjonen – både som korrektiver og støtte, svarer han.

Fri tanke har – med forbehold om at også hans svar har forsvunnet – ikke fått svar på vår henvendelse til varamedlem Nils Jakob Villmones.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.