Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På et debattmøte på Voss i forrige uke, påstod Krf-politiker Hans Jørgen Boge at 20-30 HEF-medlemmer på Voss hadde drapstruet han og familien, og at han hadde fått utlevert navnene deres fra HEF sentralt.
 Foto: Christian Lomsdalen

På et debattmøte på Voss i forrige uke, påstod Krf-politiker Hans Jørgen Boge at 20-30 HEF-medlemmer på Voss hadde drapstruet han og familien, og at han hadde fått utlevert navnene deres fra HEF sentralt. Foto: Christian Lomsdalen

Sterke reaksjoner i Human-Etisk Forbund på anklager fra Krf-politiker på Voss

Generalsekretær Trond Enger oppfordrer Krf-politiker Hans Jørgen Boge til å dokumentere påstandene sine, eller erklære dem døde og maktesløse.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 15:43

På et debattmøte på Voss i forrige uke tok kommunepolitiker i Voss kommune, Hans Jørgen Boge (KrF), ordet og påstod at han og familien hadde fått rundt 20-30 drapstrusler fra HEF-medlemmer på Voss.

Boge påstod også at han hadde fått bekreftet fra Human-Etisk Forbund i Oslo at alle som hadde truet ham og familien på Voss var medlemmer i forbundet.

Etter møtet var slutt, tok Fri tanke kontakt med Boge og spurte om han kunne dokumentere påstandene sine. Det ønsket han ikke. Boge ville heller ikke si noe nærmere om hvordan han hadde fått bekreftet fra HEF sentralt at navngitte personer på Voss var medlemmer av forbundet.

Grove påstander

En rekke aktive i Human-Etisk Forbund har siden møtet på Voss sist fredag tatt kontakt med forbundet sentralt med sterke reaksjoner på Boges beskyldninger.

Også generalsekretær Trond Enger reagerer sterkt.

– Vi kan ikke finne oss i at slike grove påstander blir framsatt mot en stor andel av våre medlemmer på Voss. Hvis Boge og hans familie har blitt drapstruet, er det svært alvorlig. Jeg vil oppfordre han til å anmelde saken, sier han.

Enger reagerer også på Boges indirekte påstand om at hvem som helst kan ta kontakt med Human-Etisk Forbund og få bekreftet hvorvidt om navngitte personer er medlem i forbundet eller ikke.

– Her beskylder Boge oss indirekte for å spre personsensitive opplysninger til anonyme personer som ringer inn. Det gjør vi selvsagt ikke. Vi har meget strenge personvernregler rundt vårt medlemsregister. Folk kan selvsagt ikke ringe hit for å få bekreftet eller avkreftet om navngitte mennesker er medlem i Human-Etisk Forbund, sier han.

Rettslige skritt

Trond Enger synes Boge burde dokumentere påstandene sine, eller erklære dem døde og maktesløse.

– Ja, dette er såpass graverende at jeg vil kreve at Boge enten dokumenterer påstandene, eller erklærer dem døde og maktesløse. Boge er aktiv politiker i Krf og er gift med sognepresten på Voss. Dette gir uttalelsene hans større tyngde, og hefter ved oss hvis vi ikke gjør noe.

– Hva vil Human-Etisk Forbund gjøre hvis Boge står på sitt og ikke vil dokumentere?

– Da må vi vurdere om det kanskje finnes rettslige skritt vi kan ta. I tillegg kan vi da trygt legge til grunn at påstandene er usanne, og at dette er løgner som Boge har diktet opp, sier Enger.

Boge vurder anmeldelse

Hans Jørgen Boge ønsker verken å kommentere saken eller uttalelsene fra generalsekretær Trond Enger når Fri tanke tar kontakt.

– Jeg kan ikke uttale meg om dette nå, men jeg kan bekrefte at vi vurderer å anmelde de tingene som har skjedd, sier han.