Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristin Mile synes Utenriksdepartementet svarer tamt på Human-Etisk Forbunds og Mellomkirkelig råds bekymringsmelding om situasjonen for ateister i Egypt.

Kristin Mile synes Utenriksdepartementet svarer tamt på Human-Etisk Forbunds og Mellomkirkelig råds bekymringsmelding om situasjonen for ateister i Egypt.

Skuffet over svar fra Utenriksdepartementet om Egypt

– Hvorfor snakker UD om religionsfrihet og beskyttelse av religiøse, når saken handler om et mulig forbud mot ateisme? spør Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2018 kl 16:12

I forrige uke protesterte Human-Etisk Forbund og Mellomkirkelig råd mot Egypts planer om å forby ateisme.

I et åpent brev ber de Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) protestere overfor egyptiske myndigheter mot de stadig vanskeligere forholdene for ateister i landet.

Øker støtten til beskyttelse av religiøse

I dag har Utenriksdepartementet (UD) svart, etter en forespørsel fra Fritanke.no før helgen. Svaret kommer ikke fra utenriksministeren, men fra kommunikasjonsrådgiver og pressetalsperson Guri Solberg.

Hun forklarer at beskyttelse av livssynsfrihet er en prioritert del av Norges arbeid for å fremme menneskerettighetene.

– I 2018 vil regjeringen øke støtten til tiltak som skal fremme religionsfrihet og beskytte religiøse. Vi legger stor vekt på dette i vårt bilaterale arbeid, i FN og andre internasjonale organisasjoner, forklarer Solberg.

Dette arbeidet vil fortsette, får vi vite.

– Utenriksdepartementet vil fortsette å arbeide for en bedring av menneskerettighetssituasjonen i Egypt langs følgende tre spor: bilateralt overfor egyptiske myndigheter, i multilaterale fora og gjennom støtte til sivilt samfunn, skriver hun.

HEF: – Litt merkelig svar når det handler om forbud mot ateisme

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener UD ikke svarer på det spesifikke problemet som blir tatt opp i brevet.

– Vi er bekymret over at Egypt vurderer å forby ateisme, og så svarer Utenriksdepartementet at de jobber med fremme religionsfrihet og beskytte religiøse. Det er selvsagt fint, men er litt merkelig å trekke fram når det er den spesifikke situasjonen til ateister i Egypt vi er bekymret for, sier hun.

Hun synes det virker som om departementet ikke helt har forstått hva Den norske kirke og Human-Etisk Forbund tar opp.

– Jeg er nok litt skuffet over dette. Jeg skulle ønske regjeringen kunne ha vært tydeligere når Egypt faktisk vurderer å gjøre det forbudt ikke å tro på Gud, sier hun.

Mile peker på den årlige rapporten Freedom of Thought Report. Den dokumenterer at ikke-troende blir sterkt forfulgt i mange land, og gjerne er den gruppen som utsettes for aller mest hat og forfølgelse fra religiøse majoritetsgrupper.