Generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, og Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund går ut i en felles protest mot utviklingen i Egypt. FOTO: Kirkens informasjonstjeneste + Human-Etisk Forbund

Den norske kirke og Human-Etisk Forbund sammen i protest mot Egypt

Ber Utenriksministeren gjøre hva hun kan.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.01.2018 kl 13:39

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

I dag har Mellomkirkelig råd i Den norske kirke og Human-Etisk Forbund sendt et felles åpent brev til Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) der de ber henne protestere overfor egyptiske myndigheter mot de stadig vanskeligere forholdene for ateister i landet.

I går skrev vi at Egypt vurderer å totalforby ateisme i en ny lov.

– Det må bli kriminalisert og definert som forakt for religion ikke å tro på Gud. Ateister har ingen tro og prøver å fornærme de abrahamittiske religionene, sier forslagsstilleren Amro Hamroush, som er leder for det egyptiske parlamentets religionskomite.

– Blasfemiloven blir brukt mot ateister og agnostikere

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, og generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, skriver i det åpne brevet at de to organisasjonene er dypt bekymret for enkeltmennesker og gruppers tros- og livssynsfrihet i Egypt.

– Egypt har gjennom sin grunnlov (§64) absolutt tros- og livssynsfrihet. Vi har dessverre sett at blasfemiloven fra 1982, som skal beskytte de monoteistiske religioner mot krenkelser, i stadig større grad blir brukt mot mennesker som uttrykker ateistiske eller agnostiske standpunkt, heter det i det åpne brevet.

Mile og Agøy mener den praksis som gjennomføres i møte med ateisme i Egypt har uthulet og fjernet absolutt tros- og livssynsfrihet i landet de siste årene, til tross for at dette står i landets grunnlov.

– Sensur av folks tro og overbevisning

Mellomkirkelig råd og Human-Etisk Forbund mener at et eventuelt lovvedtak i den egyptiske nasjonalforsamling som forbyr ateisme i Egypt vil medføre at tros- og livssynsfrihet formelt blir fjernet fra det egyptiske samfunn.

– Dette er en svært alvorlig og urovekkende utvikling i et samfunn som allerede i praksis sensurer og forfølger mennesker for deres tro eller overbevisning, skriver de to.

Human-Etisk Forbund og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke appellerer utenriksminister Eriksen Søreide om å bruke de virkemidler som er tilgjengelige til å uttrykke denne bekymringen overfor egyptiske myndigheter.

Vi har henvendt oss til Utenriksdepartementet for en reaksjon på utspillet. Vi oppdaterer artikkelen når vi får en kommentar.

Siste nytt i Nyheter

Skuffet over svar fra Utenriksdepartementet om Egypt

– Hvorfor snakker UD om religionsfrihet og beskyttelse av religiøse, når saken handler om et mulig forbud mot ateisme? spør Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Fri tanke og Humanist fusjonerer

Fra 2018 har Human-Etisk Forbund ett nettsted for uavhengig journalistikk. Fritanke.no styrkes med ressursene til tidsskriftet Humanist.

Human-Etisk Forbund positivt overrasket over regjeringserklæringen

«Folkekirke»-referansene er borte. Den nye regjeringen vil ikke rokke ved prinsippet om likebehandling.

 
KA bekymret over regjeringens «radikalt endrede religionspolitikk»

KA, arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, er ikke like begeistret for den ferske regjeringserklæringen som Human-Etisk Forbund.

Egypt vurderer å totalforby ateisme

Blir loven vedtatt, må alle egyptere tro på Gud. Hvis ikke kan de bli straffet.

– Hver uke velger folk kirkelig gravferd fordi det ikke finnes livssynsnøytrale seremonirom

– Livssynsnøytrale seremonirom er et reelt behov i befolkningen. Vi opplever det hele tiden, sier daglig leder i Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim.