Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Saudi Arabia skal nå passe på slik at andre land ikke bryter menneskerettighetene. Selv bruker de straffemetoder som halshogging med sverd, steining og pisking. Kvinner har ikke stemmerett og det er forbudt for kvinner å kjøre bil. Landet har aldri skrevet under den universelle menneskerettighetserklæringen, blant annet fordi de ikke kan akseptere religionsfrihet. Konvertering fra islam straffes med døden.
 Foto: Eman Al Nafjan

Saudi Arabia skal nå passe på slik at andre land ikke bryter menneskerettighetene. Selv bruker de straffemetoder som halshogging med sverd, steining og pisking. Kvinner har ikke stemmerett og det er forbudt for kvinner å kjøre bil. Landet har aldri skrevet under den universelle menneskerettighetserklæringen, blant annet fordi de ikke kan akseptere religionsfrihet. Konvertering fra islam straffes med døden. Foto: Eman Al Nafjan

Saudi-Arabia inn i FNs menneskerettighetsråd

– Dette er absurd! Rådet blir en farse når det styres av land som krenker menneskerettighetene på det groveste, sier en oppgitt Roy Brown fra IHEU.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2013 kl 14:03

– Valget på nye land til FNs menneskerettighetsråd ble nok en gang en fullstendig farse. Rådet har blitt en parodi på seg selv! sier IHEUs FN-utsending i Genève, Roy Brown.

I forrige uke ble det kjent at FNs menneskerettighetsråd har valgt 14 nye medlemsland. Blant de nye landene finner vi Kina, Cuba, Maldivene, Marokko, Namibia, Russland, Saudi Arabia og Vietnam.

Brown peker på at Saudi Arabia ikke har signert den universelle menneskerettighetserklæringen, og heller ikke de tilknyttede konvensjonene.

– Landet står for en vedvarende og skamløs undertrykking av menneskerettigheter og menneskerettighetsorganisasjoner, slår Brown fast i en pressemelding på IHEUs nettsider.

Han reagerer også sterkt på gjenvalget av Kina som medlemsland i FNs menneskerettighetsråd.

– Landet har et elendig rulleblad, og for å gjøre vondt verre ble Kina sterkt kritisert så sent som forrige måned av det samme menneskerettighetsrådet som de nå skal være med og styre, sier han.

Browns dom er klar. Han synes det er vanskelig å se hvordan FNs menneskerettighetsråd, med sitt flertall av menneskerettighetsverstinger, noensinne vil greie å oppfylle mandatet sitt om å fremme og beskytte de universelle menneskerettighetene.

Han mener menneskerettighetsrådet allerede har lidd samme skjebne som det tidligere «FNs menneskerettighetskommisjon» som ble avsatt av tidligere generalsekretær Kofi Annan nettopp fordi verstingene ble dominerende.

– Rådet er en parodi på seg selv. Nok en gang trengs en grunnleggende endring, konstaterer Brown.

– Rådet er en parodi på seg selv. Nok en gang trengs en grunnleggende endring.

Ikke-vestlige land styrer alt

Roy Brown mener noe av årsaken til elendigheten ligger i hvordan medlemslandene blir valgt ut. Han forklarer at det gis medlemskvoter til alle verdensdeler. Afrika har 13 medlemmer, Asia og stillehavslandene har 13, Øst-Europa har seks, Latin-Amerika og Karibia har åtte, mens Vest-Europa og «andre land», inkludert Nord-Amerika, har sju medlemmer.

Det betyr at når de muslimske OIC-landene, som i lang tid har kjempet for sine egne «muslimske menneskerettigheter», allierer seg med den såkalte «Non-aligned movement», som i praksis består av alle land i verden unntatt vesten, så har ikke de sju vestlige representantene mye de skal ha sagt.

– I praksis fører dette til at de regionale blokkene kan avgjøre seg imellom hvilke stater som skal søke og få medlemskap. Dette fører til at hvert valg starter med «blanke ark», der det ikke taes hensyn til hvem som har sittet der før, og der reell konkurranse blir en illusjon, sier Brown.

Han mener FNs gode intensjoner med å spre ansvar og makt mellom verdens land blir misbrukt av nasjoner som først og fremst er opptatt av å skape rom for sine egne krenkelser.

Da FNs menneskerettighetskommisjon ble avsatt i 2006 for å ha tillatt for mange land med elendig rulleblad som medlemmer, foreslo generalsekretær Kofi Annan at alle medlemsland i det nye menneskerettighetsrådet måtte love å respektere de universelle menneskerettighetene.

– Disse gode intensjonene ble det imidlertid ikke noe av. Mange ikke-vestlige land nektet å være med i rådet på de premissene, og dermed ble det hele vannet ut, forteller Brown.

Vil sette «tradisjon» over universelle rettigheter

Da Fritanke.no snakket med Brown i Genève i september, fortalte han at de muslimske OIC-landene og den såkalte «Non-aligned movement», kjemper for at «tradisjon» systematisk sett skal veie tyngre enn universelle rettigheter, samt at det skal regnes som et menneskerettighetsbrudd å kritisere religion. Til sammen utgjør denne alliansen omtrent alle land i verden unntatt vesten. De kan dermed diktere hva FN skal mene.

– Å sette «tradisjonelle verdier» øverst, er som å gi ethvert land mulighet til å overstyre menneskerettighetene. Da kan de bare definere sine egne menneskerettighetsbrudd som «tradisjonelle verdier». Hvis man gir etter for dette, er det et alvorlig angrep på de universelle rettighetene. Vi i IHEU gjør selvsagt hva vi kan for å bekjempe dette, sa Brown til Fritanke.no.

Har ingenting med KRL-faget å gjøre

Det er viktig å presisere at det ikke var FNs menneskerettighetsråd som uttalte seg kritisk om det norske KRL-faget i 2004. Det var FNs menneskrettighetskomité.

Dette er et organ av internasjonale eksperter som er satt til å følge med på at FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter blir fulgt.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.