Kontakt
Fn-sambandet har eksistert siden 1946, rett etter 2. verdenskrig, med må om å spre kunnskap om fred og internasjonalt samarbeid. Nå vil regjeringen Solberg legge dem ned.
FN-sambandet ble opprettet i 1946. I dag jobber 30 ansatte med å informere om FN og internasjonale spørsmål. Pågangen er stor. Regjeringen Solberg vil legge det ned.
Even Gran
Publisert: 18.11.2015 kl 14:49
Sist oppdatert: 18.11.2015 kl 15:31
FN-sambandet ble opprettet i 1946, rett etter 2. verdenskrig, for å spre kunnskap blant nordmenn om FN og internasjonale spørsmål.
Men nå kan det være slutt. I statsbudsjettet for 2016, foreslår regjeringen Solberg i praksis å legge ned tjenesten. Nedleggelsen skjer i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet som regjeringen har kommet med for å møte flyktningstrømmen.
Under post 160, «Sivilt samfunn og demokratiutvikling» foreslår regjeringen å kutte nær en milliard kroner (968,7 millioner). Det presiseres at all støtte til informasjonstiltak skal kuttes.
– Dette er den posten vi søker støtte fra hvert år. Hvis all støtte til informasjonstiltak kuttes, betyr det i praksis at FN-sambandet legges ned fra nyttår, sier assisterende generalsekretær i FN-sambandet Rune Arctander til Fritanke.no.
I en pressemelding sendt ut forrige uke, antyder FN-sambandet at det hele kan være et arbeidsuhell, og at regjeringen ikke har vært klar over at de i praksis legger ned FN-sambandet hvis de fjerner all støtte til informasjonstiltak.
Rune Arctander er optimist, og tror Stortinget vil rette opp feilen.
– Vi jobber selvsagt aktivt inn mot Stortinget nå, for å hindre at denne posten blir kuttet. Jeg tror og håper flertallet vil rette opp dette, sier han.
FN-sambandet har 30 ansatte fordelt på seks kontorer landet rundt.
– Hvis vi legges ned, vil selvsagt alle ansatte miste jobben. Men verre er det at mer enn 80.000 skoleelever over hele landet vil miste informasjon og undervisningstilbud om FN og internasjonale spørsmål, sier Arctander.
Han understreker at FN-sambandet spiller en viktig rolle i en verden som blir stadig mer internasjonal og globalisert.
– Verden kommer nærmere, og det er et stort behov der ute etter våre tjenester. Dette merker vi klart på etterspørselen. FN-sambandet sprer viktig kunnskap til folket om internasjonale forhold som selvsagt vil forsvinne hvis vi legges ned, sier Arctander.
I et forsvarsskriv for FN-sambandet i Dagsavisen i dag, skriver generalsekretær i FN-sambandet Kari Solholm at klimakrisen, flyktningsituasjonen, menneskerettighetsbrudd, krig og konflikt preger mediene og hverdagen her hjemme. Derfor er det viktigere enn noen gang at barn og unge forstår årsakene til at verden ser ut som den gjør.
– Etterspørselen etter FN-sambandets nettjenester og undervisningstilbud har aldri vært større, slår hun fast.
Innlegget er signert av LO-leder Gerd Kristiansen, leder i UNIO Anders Folkestad, leder i Utdanningsforbundet Ragnhild Lied, leder i NTL John Leirvaag, direktør for UNDPs nordiske kontor Camilla Brückner samt generalsekretær for UNICEF i Norge Bernt G. Apeland.
Det er også publisert et protestopprop mot nedleggelse av FN-sambandet.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, slutter seg til protestene mot nedleggelse av FN-sambandet.
– Human-Etisk Forbund er medlem av FN-sambandet, og det er ikke tilfeldig. Vi mener organisasjonen spiller en viktig rolle. De fungerer på mange måter som FNs representasjon i Norge, og sprer viktig informasjon og kunnskap om FN og internasjonale problemstillinger til andre organisasjoner, til skoleverket og til folk flest. Vi får håpe Stortinget retter opp kuttet slik at FN-sambandet kan leve videre, sier Mile.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.