Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sultan Aziz er regiondirektør for Asia og Stillehavsregionen i UNFPA, FNs befolkningsfond.

Sultan Aziz er regiondirektør for Asia og Stillehavsregionen i UNFPA, FNs befolkningsfond.

- Folk kan ikke kommanderes til menneskerettigheter

- Vi blir aldri kvitt kjønnslemlestelse gjennom lover og instrukser. Man må jobbe fra innsiden. Dette var beskjeden da "State of the world population 2008" ble lagt fram i dag.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.11.2008 kl 14:45

I dag ble rapporten State of the world population 2008 lagt fram på en pressekonferanse hos FN-sambandet i Oslo. Dette er en rapport som gies ut årlig av FNs befolkningsfond (UNFPA).

Det var Sultan Aziz som la fram rapporten. Han jobber for UNFPA i New York som regional direktør for Asia og Stillehavsregionen.

Tar ikke kultur på alvor

I år er det behovet for forandring innenfra, på kulturenes egne premisser, som UNFPA ønsker å få mer oppmerksomhet rundt. Rapporten slår fast at bistandsorganisasjoner er alt for dårlige på å ta lokal kultur på alvor, når de jobber for å fremme menneskerettigheter

- Arbeid med menneskerettigheter krever at man anerkjenner kompleksiteten og viktigheten av den lokale kulturen, og allierer seg med lokale premissleverandører. Bistandorganisasjoner har en tendens til å overse eller marginalisere den lokale kulturen, heter det i ett av oppsummeringspunktene i rapporten.

Sultan Aziz nevnte kjønnslemlestelse som ett av de områdene der denne problematikken utspiller seg.

- Det er forbudt med kvinnelig omskjæring i de fleste områdene der dette praktiseres. Likevel fortsetter det. Det viser at man ikke blir kvitt denne praksisen gjennom lover og sanksjoner. Skal man få til noe må man aktivt spille på konvensjoner i de lokale kulturene, slik at folk selv forstår at de må slutte med det, sa Aziz.

En måte å gjøre dette på kan være å overbevise imamer om at det ikke står noe i Koranen om omskjæring av jenter. Det er mange eksempler på at denne strategien har lykkes.

Må ikke bli for tolerant

Aziz advarte imidlertid mot å la "forståelse for lokal kultur" gå så langt at man aksepterer menneskerettighetsbrudd.

- Brudd på menneskerettighetene kan aldri aksepteres under dekke av at det er "lokal kultur". Poenget i denne rapporten er at hvis vi forstår kulturen, blir det lettere å arbeide imot det som er skadelig. Dette gjelder for eksempel kjønnslemlestelse, kvinnemishandling, seksuelle overgrep og sosial utestengelse av kvinner med fødselsskader (fistula), understreket Aziz.

Han poengterte at kultur ikke oppstår i et vakuum. Den utvikler seg hele tiden. Derfor er forandring mulig. Men man må heller ikke undervurdere hvor tregt det kan gå å forandre kultur og innarbeidede tradisjoner. Man må være tålmodig.

Aziz understreket også at det er viktig å skille mellom dyp kultur og overflatekultur.

- Enkelte ting er enklere å forandre enn andre. Kunsten består i å skille mellom disse nivåene, sa han.

Går sakte framover

Men er vi på riktig vei? Etterleves menneskerettighetene i større eller mindre grad i dag enn tidligere? På dette spørsmålet fra Fritanke.no svarte Aziz optimistisk.

- Svaret er ja, generelt sett. Det går stadig framover. Noen ganger kan det synes som om det går feil vei, men det er fordi etterspørselen etter informasjon og oppmerksomheten rundt menneskerettighetsspørsmål øker. Men egentlig er vi på rett vei. Menneskerettighetsarbeid virker sakte men sikkert, konstaterte Aziz.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook