Kontakt
Monica Belitoiu fra ASUR i Romania, Anne Brinch Skaara fra Oslo Human-Etisk Forbund, Cristina Iacob fra Romanian Humanist Association og Vikas Gora fra Ateistsenteret i Vijayawada, India, møttes i Oslo denne uka. Foto: Arnfinn Pettersen
Fylkeslagene i Human-Etisk Forbund har blitt oppfordret til å samarbeide med humanistorganisasjoner utenlands. Oslo fylkeslag er først ut.
Even Gran
Publisert: 24.09.2015 kl 15:41
Sist oppdatert: 24.09.2015 kl 17:46
Human-Etisk Forbund har i alle år drevet hjelpearbeidet sitt gjennom HAMU – Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land. Det har det blitt slutt på nå. I mars undertegnet forbundet en avtale med Norsk Folkehjelp. Fra nå av skal alt hjelpearbeid i Human-Etisk Forbund kanaliseres gjennom dem.
Human-Etisk Forbund ønsker imidlertid også, i tillegg til hjelpearbeidet, å støtte og bygge opp humanistbevegelsen i andre land. For å få til det, har alle fylkeslag blitt oppfordret til å tegne samarbeidsavtaler med utenlandske humanistorganisasjoner. Hovedstyret har lovt at de ville doble summen, uansett hvor mye fylkeslaget bevilger til formålet.
Oslo fylkeslag er først ut. De har nå etablert et samarbeid med humanistorganisasjoner i India og Romania. Fylkeslaget har bevilget 200.000 kroner til formålet, noe som har blitt doblet av sentralnivået. Dermed blir det 200.000 hver på de to landene.
Denne uka var representanter fra de to landene i Oslo for å presentere planene sine. Fra India kom Vikas Gora. Han representerer Ateistsenteret i Vijayawada, som Human-Etisk Forbund har hatt et langt samarbeid med gjennom HAMU. HAMU-prosjektene er nå i ferd med å bli faset ut, men Gora er fornøyd med nysatsingen fra Oslo fylkeslag.
– Det er selvsagt utfordrende for prosjektene vi driver at HAMU trekker seg ut, men dette er jo likevel en svært velkommen nysatsing. Vi skal bruke pengene på å styrke arbeidet mot overtro i landsbyene, samt ruste opp vitenskapsformidlingen vår, forteller han.
Når Ateistsenteret snakker om å bekjempe overtro i landsbyene, så betyr det blant annet å sende ut tryllekunstere som viser landsbybeboerne, som ofte har liten eller ingen utdannelse, hvordan triksene gjøres. Dermed blir det lettere for dem å avsløre de enkle trylletriksene medisinmenn og andre bruker for å få dem til å tro at de har «magiske evner».
– Når man vet hvordan triksene gjøres, er man ikke så lett å lure, sier Gora.
I 2009 var Fritanke.no tilstede på et slikt arrangement på landsbygda i India. Les mer.
Oslo fylkeslag har også hatt besøk av rumenske Cristina Iacob og Monica Belitoiu denne uka. Selv om Romania har en svært liten humanistbevegelse, er den delt opp på hele fem organisasjoner. Iacob representerer Romanian Humanist Association (RHA), mens Belitoiu representerer ASUR – den sekulær-humanistiske organisasjonen i Romania.
Organisasjonssekretær i Oslo fylkeslag, Anne Brinch Skaara, forklarer hva de 200.000 kronene skal brukes til.
– Rent konkret skal vi hjelpe den rumenske humanistbevegelsen til å fremme et lovforslag med sikte på at humanisme skal bli anerkjent som et livssyn på linje med de religiøse livssynene. Dernest støtter vi nasjonale kampanjer de skal ha for å gjøre humanisme mer kjent i Romania, forteller hun.
Et annet konkret tiltak i Romania, er en kampanje for å oppfordre ikke-religiøse mennesker til å krysse av for at de ikke er religiøse i nasjonale befolkningsundersøkelser. Dette for å øke bevisstheten om at dette faktisk gjelder en betydelig del av befolkningen. Kampanjen er inspirert av tilsvarende aksjon i Storbritannia. Rumenerne vurderer også reklamekampanjer for humanisme inspirert av tilsvarende kampanjer i Storbritannia og USA.
I tillegg planlegges det en ungdomscamp for unge rumenske humanister, kanskje i samarbeid med Humanistisk Ungdom i Norge, samt et prosjekt som har som mål å formidle til foreldre at religion ikke er nødvendig for å gi en god barneoppdragelse.
Det er ikke bare Oslo fylkeslag som jobber med internasjonalt samarbeid. Sentralnivåets oppfordring til fylkeslagene har slått rot i tre andre fylker, forteller organisasjonsrådgiver Stine Rofeldt på forbundets hovedkontor i Oslo.
– Så langt har Finnmark fylkeslag antydet at de ønsker å opprette et samarbeid med russiske humanister på den andre siden av grensen. Sogn og Fjordane søker vestover, og vi gjerne hjelpe en humanistgruppe på Færøyene i samarbeid med Sidmennt på Island. Og så har vi hørt at Østfold har planer om å etablere et samarbeid med Nepal. Men for alle disse tre er det mye som er på planleggingsstadiet ennå, understreker Rofeldt.
Hun forteller at internasjonalt samarbeid skal opp som tema på mange regionale samlinger i Human-Etisk Forbund nå i høst, og at flere fylker trolig vil slutte seg til etter hvert.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.