Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når det skal sendes ut valgkort til alle kirkemedlemmer, vil man også få en ytterligere opprydding i kirkeregisteret.

Når det skal sendes ut valgkort til alle kirkemedlemmer, vil man også få en ytterligere opprydding i kirkeregisteret.

Oppryddig på gang: Alle kirkemedlemmer skal få brev

#For å bedre demokratiet i Den norske kirke, skal alle kirkemedlemmer få tilsendt valgkort. - Samtidig får vi også ryddet opp i medlemsregisteret, sie...

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2008 kl 16:25

For å bedre demokratiet i Den norske kirke, skal alle kirkemedlemmer få tilsendt valgkort. - Samtidig får vi også ryddet opp i medlemsregisteret, sier demokratiutreder Trond Bakkevig.

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.5.2008

I dag overleverte demokratiutvalget i Den norske kirke (Dnk) sin innstilling til Kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Ett av forslagene utvalget kommer med, er at alle medlemmer i Dnk (ca. 82 prosent av Norges befolkning) skal få tilsendt et valgkort. Hovedhensikten er å øke valgdeltagelsen og styrke det interne demokratiet i Dnk.

Men utvalgsleder Trond Bakkevig understreket på dagens pressekonferanse i Oslo, at en slik storutsendelse også vil bidra til å rydde opp i Dnks medlemsregister.

- Dette er en gunstig bieffekt av en slik utsendelse, sa Bakkevig.

Både utvalgslederen og kultur- og kirkeminister Trond Giske bekreftet på pressekonferansen at det er et selvstendig mål med denne utsendelsen å få ryddet opp i kirkeregisteret.

De ville ikke si noe om den konkrete ordlyden i brevet, men bekreftet at det vil bli formulert også med sikte på å få ryddet opp i kirkeregisteret.

Dette understrekes også i utvalgsrapporten. På side 60 står det følgende: "I tillegg til valginformasjon, vil valgkort kunne inneholde orientering om medlemskap i kirken. Ved at det gis mulighet for tilbakemelding vedrørende medlemskapet, kan utsendelse av valgkort bidra til å øke kvaliteten på kirkens medlemsregister."

Vil fange mørketallet

Oppryddingen Bakkevig og Giske ser for seg dreier seg i hovedsak om å fange opp den "mørke gruppa" av mennesker som har meldt seg ut av Dnk, men som ikke har meldt seg inn i noe annet tros- eller livssynssamfunn.

Denne gruppa utgjøres også av folk som tror de aldri har vært medlem, fordi de for eksempel ikke er døpt, men som likevel på en eller annen måte har blir feilinnmeldt i kirkeregisteret.

Mørketallet har blitt anslått til å utgjøre ca. 120.000 personer, og ble ikke fanget opp av oppryddingen i 2005.

I 2005 ble det nemlig bare sendt brev til de såkalte "dobbeltmedlemmene". Dette er personer som er medlem av Dnk, men som også er medlem i ett av de andre tros- og livssynssamfunnene.

I brevet ble dobbeltmedlemmene bedt om å oppgi hvilket trossamfunn de ønsket å være medlem av. Oppryddingen førte til at Dnk mistet ca. 70.000 medlemmer.

Når det gjelder den "mørke gruppa", så kan naturlig nok ikke disse tilskrives på samme måte, siden det ikke finnes noe eksternt register å plukke dem ut fra. Det er umulig å skille dem fra legitime kirkemedlemmer.

Den eneste måten å nå denne gruppa på, blir dermed å skrive et brev til alle medlemmer i kirken og gjøre dem oppmerksom på at de er kirkemedlemmer, slik Bakkevig og Giske nå foreslår å gjøre.

Human-Etisk Forbund og flere andre tros- og livssynssamfunn har i lang tid argumentert for at dette bør gjøres, uten å ha fått noe gehør hos departementet så langt. Departementet har bare meldt at man vurderer å sende et slikt brev.

Kan føre til kirkeutmeldinger

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er fornøyd med at man nå trolig får en ytterligere opprydding i kirkens medlemsregister.

- Jeg synes det er gledelig at departementet nå later til å være villig til å sende ut et brev til alle medlemmer av kirken der hver enkelt gjøres oppmerksom på at man er medlem, sier Mile.

Hun tror mange vil bli overrasket over at de står oppført som medlemmer.

- Det er vanskelig å vite hvor mange dette gjelder, men det er ikke urimelig å tro at det kan gjelde over 100.000 personer, sier Mile.

- Tror du vi vil se et nytt medlemsras i kirken på grunn av dette?

- Det er nok en del som kommer til å melde seg ut, men hvor mange det blir er veldig vanskelig å si. Her er man jo, i motsetning til i 2005, nødt til å gjøre noe aktivt for å melde seg ut, og mange er nok ganske likegyldige til dette, sier Mile.

Hun er litt oppgitt over at departementet først nå er villig til å sende ut et slikt brev.

- Hvis departementet isteden hadde hørt på oss og sendt ut et slikt oppryddingsbrev i 2005, ville de ha spart seg selv, og oss i de andre tros- og livssynssamfunnene, for mye tid og krefter. Den gangen argumenterte de med at et slikt brev ble for dyrt, men det er jo ikke noe billigere i dag enn den gangen, sier Mile.