Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, synes ikke det er riktig å ta stilling til relgiøse spørsmål.
 Foto: Miljøpartiet De Grønne

Ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, synes ikke det er riktig å ta stilling til relgiøse spørsmål. Foto: Miljøpartiet De Grønne

Vil ikke kommentere om homofili er «synd»

For Shoaib Sultan er «synd» et religiøst begrep. Han ønsker ikke å ta stilling til religiøse spørsmål i sin nåværende rolle som sekulær politiker.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2015 kl 20:43

Torsdag denne uka publiserte Fritanke.no en artikkel av Shoaib Sultan om hva han mener om homofili og dødsstraff.

Foranledningen var at styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, gikk kraftig ut mot ham på grunnlag av et intervju i Fritanke.no fra 2007, mens Sultan var generalsekretær i Islamsk Råd Norge. I intervjuet fra 2007 uttaler Sultan at «homofili er synd» og at «dødsstraff er feil». Likevel vil han ikke kommentere Irans politikk med i henrette folk for homofili.

En uklar linje i slike spørsmål provoserer mange, både da og nå. Og selv om overskriften på Sultans artikkel som ble lagt ut torsdag er «En avklaring», så kommenterer han fortsatt ikke de mest sentrale spørsmålene fra 2007. Han skriver at han er for likestilling, ikke-diskriminering og menneskeverd for alle, selvsagt inkludert homofile. Men mener han fortsatt at homofili er «synd» som han uttalte i 2007? Og hva med Iran?

Vil ikke uttale seg om «synd»

Shoaib Sultan sier til Fritanke.no i dag at han ikke vil ta stilling til hvorvidt homofili er «synd». Han mener at dette er et religiøst begrep som det ikke er riktig av ham å ta stilling til i sin nåværende rolle som ordførerkandidat i Oslo for Miljøpartiet De Grønne.

– Hvis «synd» bare kan defineres som «noe som er kritikkverdig og moralsk forkastelig», så er det enkelt for meg å ta stilling. Jeg mener ikke at homofili er kritikkverdig eller forkastelig. Men for en troende betyr ordet «synd» noe annet, og den diskusjonen mener jeg det er feil å involvere meg i som sekulær politiker, sier Shoaib Sultan til Fritanke.no.

– Men hva mener du personlig om saken?

– Som sagt, jeg synes ikke det er riktig å uttale meg om religiøse spørsmål i min nåværende rolle.

Synes Iran bør slutte å henrette folk for homofili

Den andre saken som provoserte mange i 2007 var at Sultan og Islamsk Råd Norge ikke ville ta konkret stilling til Irans dødsstraff for homofili, til tross for generelle uttalelser om at «dødsstraff er feil». Årsaken var et prinsipp om at Islamsk Råd Norge ikke skal ha meninger om andre lands politikk.

Her synes imidlertid ikke Sultan det er noe vanskelig å ta stilling i dag.

– Mener du Iran bør slutte å henrette folk for homofili?

– Ja, det mener jeg de bør slutte med.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus