Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jerry DeWitt har fått god hjelp fra Recovering from religion og The Clergy Project.

Jerry DeWitt har fått god hjelp fra Recovering from religion og The Clergy Project.

Vil gjøre det lettere å forkaste religion

Et hemmelig nettverk for ikke-troende prester i USA vokser raskt. I dag kommer en av dem ut med bok. Jerry DeWitt var pastor i en karismatisk pinsemenighet i Louisiana. Det er han ikke lenger.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2013 kl 13:12

The Clergy Project er et hemmelig nettverk med ikke-troende prester og pastorer fra USA. Noen av dem står offentlig fram med sin ikke-tro, mens andre holder ateismen sin skjult og arbeider fortsatt som prester og pastorer. Fritanke.no skrev sist om nettverket i april 2011.

Siden 2011 har nettverket vokst fra ca. 60 medlemmer til rundt 455. For å bli med må du være eller ha vært en religiøs predikant. Du må også gjennom en omstendig kontroll slik at ingen "spioner" kommer inn som kan true anonymiteten til de som deltar. Alle som fortsatt jobber som prester og predikanter i nettverket må være sikker på at ingen vil røpe hemmeligheten deres.

Lanserer bok i dag

Jerry DeWitt er en tidligere evangelisk pastor som definitivt har kommet ut av skapet. I dag kommer boka hans "Hope after faith: An ex-pastor’s journey from belief to atheism". Her forteller DeWitt om sin lange karriere som pinsepastor i småbyen DeRidder i Louisiana, midt i USAs bibelbelte.

DeWitt slet med tvil i lang tid. Så en kveld i 2011 fikk han besøk av Natosha Davis som ville ha ham til å be for broren sin. Det ble vendepunktet. DeWitt greide det ikke. Han trøstet henne så godt han kunne, men fikk seg ikke til å påkalle Guds hjelp, forteller han til New York Times.

Samme kveld søkte DeWitt på nettet etter folk med tilsvarende opplevelser. Slik kom han over The Clergy Project.

– Jeg trodde jeg var en tulling som kunne ende opp med å miste troen etter å ha studert teologi i så mange år. Kunne det virkelig stemme at en vanlig gutt fra Louisiana helt av seg selv fant ut at alt han hadde lært, alt hans læremestere og forbilder stod for, var feil? spurte han seg.

Da DeWitt fikk kontakt med The Clergy Project, skjønte han at han ikke var alene.

Til podcasten Humanist Hour forteller han hvordan bruddet med kristendommen førte til at han mistet all inntekt, ble skilt fra kona og gikk personlig konkurs.

– Jeg tjener kanskje 50 dollar på å snakke til en liten lokal humanist- eller ateistgruppe, og må kjøre en hel dag for å komme fram. Det er ikke penger i det. Hvis det stod om pengene, ville det ha vært best å bite tennene sammen og fortsette som predikant. Men det greide jeg ikke. Ærlighet ble viktigst for meg. Derfor valgte jeg å ofre hele livet jeg hadde bygd opp rundt religionen. Bruddet har snudd livet mitt opp-ned, og jeg er fortsatt midt i denne prosessen, forteller han til The Humanist Hour.

DeWitt mener det er en konsistens i det han har stått for hele tiden.

– Den røde tråden er kjærlighet til de jeg omgås. Da jeg var kristen predikant gjorde jeg det jeg mente var best for folk rundt meg. Det gjør jeg fortsatt, men innholdet har endret segsier han til CNN.

Store omkostninger ved å bryte

Problemene DeWitt beskriver gjelder de fleste i samme situasjon. På grunn av store økonomiske og sosiale omkostninger, velger mange å bite ateismen i seg og fortsette i sitt religiøse virke.

The Clergy Project er en ett av initiativene som er satt igang for å hjelpe folk i denne situasjonen. Et annet initiativ heter Recovering from religion. Her kan du få hjelp og råd anonymt. Ett av hjelpetiltakene det satses på er å formidle ikke-religiøse jobber, slik at det skal bli lettere å bryte og starte et nytt liv uten religion.

Recovering from religion har også startet en telefonhjelpetjeneste for religiøse som sliter med tvil.

– Målet er å hjelpe folk. Ikke å konvertere dem til ateisme, forsikrer direktøren i Recovering from religion, Sarah Morehead, til CNN.

Vekstbransje

Siden bruddet i mai 2011, har Jerry DeWitt reist rundt, snakket med og gitt råd til andre i samme situasjon. Han forteller at det stadig er flere som tar kontakt. Han beskriver det hele som en ny vekstbransje.

– Det er kanskje ikke så mye penger i den, men den har tydelig retning og framdrift, sier han til New York Times.

At Jerry DeWitt &co har vind i seilene bekreftes av en rekke undersøkelser. I dag er det ca. 20 prosent av befolkningen i USA som ikke identifiserer seg med noen religion. Tallet er i sterk vekst. Les mer om utviklingen bort fra religion i USA.

I mars i år deltok rundt 20.000 mennesker i Washington DC i et demonstrasjonstog for vitenskap og fornuft, kalt «Reason Rally». Arrangementet har blitt kalt «Woodstock for ateister og skeptikere», og blir av mange sett på som starten på en ny folkebevegelse.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus