Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Folkehelseinstituttet tidlig slo tidlig fast at svineinfluensaen var ufarlig for de aller, aller fleste, sa Preben Aavitsland.
 Foto: Even Gran

– Folkehelseinstituttet tidlig slo tidlig fast at svineinfluensaen var ufarlig for de aller, aller fleste, sa Preben Aavitsland. Foto: Even Gran

Kritisk masse 2012:

– Vi sa aldri at 13.000 skulle dø

Preben Aavitsland fra Folkehelseinstituttet synes det er mange misforståelser i debatten om svineinfluensavaksinen.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.02.2012 kl 21:08

Se bildeserie fra Kritisk masse 2012

– Vi sa aldri at 13.000 kom til å dø. Vi sa at svineinfluensaviruset høyst sannsynlig var ufarlig. Tallet 13.000 er et verste-scenario som dessverre ble nevnt på pressekonferansen, og som mediene blåste opp. Men det var ingen som trodde det ville gå så ille, og det var heller ikke på grunnlag av slike tall vi rullet ut vaksinen, understreket Folkehelseinstituttets fungerende divisjonsdirektør for smittevern, Preben Aavitsland, under skeptikerkonferansen Kritisk masse i helga.

Han synes det blir helt feil å sammenligne sykdomstallene i Norge med tilfellene i Polen, slik VG gjorde sist uke, og konkludere med at siden det er like få tilfeller av svineinfluensa i det ikke-vaksinerte Polen som i det vaksinerte Norge, så betyr det at vaksinen ikke virket.

– Polen gikk tidlig ut og sa at de ikke ville vaksinere. Da har de heller ikke vært spesielt opptatt av å registrere sykdomstilfeller av svineinfluensa, noe vi har vært veldig nøye med her i Norge. Så disse tallene er ikke sammenlignbare, understreket Aavitsland.

Han slo fast at vi har høstet frukter av vaksineringen i 2009. Svineinfluensaen har nemlig kommet i to bølger. Den siste, i 2010, merket vi neste ikke noe til i Norge. Storbritannia derimot, som hadde langt lavere vaksinasjonsgrad, ble rammet mye hardere av sykdommen. Aavitsland slo fast at studiene så langt tyder på at vaksinen gir rundt 70 prosent beskyttelse mot svineinfluensaviruset og slik sett er effektiv. (i tillegg kan det legges til at bloggeren Gunnar Tjomlid har anslått at rundt 40 ville ha dødd under den andre runden i Norge, hvis vi ikke hadde vaksinert. journ.komm.)

Umulig å forutsi narkolepsi

VG meldte forrige uke at 35 norske barn trolig har fått narkolepsi som et resultat av svineinfluensavaksinen. Dette beklaget naturlig nok Aavitsland, men slo samtidig fast at dette ikke var noe man kunne vite på forhånd.

– Sjansen for å få narkolepsi på grunn av svineinfluensavaksinen ligger trolig på rundt 1 av 15.000. En så sjelden bivirkning har du ikke mulighet til å oppdage før vaksinen rulles ut til et meget stort antall, sa Aavitsland.

Han gikk også i rette med påstander om at folk døde av vaksinen.

– Når man vaksinerer to millioner mennesker, er det garantert noen som kommer til å dø den samme kvelden. Vi har i tillegg ønsket å ha lav terskel for rapportering, og da får man inn mye som ikke har noe som helst med vaksinen å gjøre. Det interessante spørsmålet er om det døde flere enn det ellers ville ha gjort, men det er det ingenting som tyder på, sa han.

Vaksinering bygger på stortingsvedtak

Aavitsland slo også fast at det er Stortinget som har bestemt at hele befolkningen skal tilbys vaksine ved pandemier. Da WHO erklærte pandemi hadde Norge allerede tegnet avtaler om innkjøp av to vaksinedoser til hver innbygger. Så disse pengene var tapt uansett, på grunn av stortingsvedtaket, understreket Aavitsland.

Han poengterte også at svineinfluensaen var en pandemi, og at ingen definisjoner trengte å endres for å fastslå dette. Grundige, uavhengige undersøkelser har også entydig avvist anklagene om at medisinindustrien på ulike vis manipulerte WHO slik at de skulle tjene penger gjennom salg av vaksiner.

– Det var en pandemi etter alle definisjoner. Det var et nytt virus. Medisinindustrien påvirket ikke dette på noen måten, understreket Aavitsland.

Han sa også at noe av bakgrunnen for det hele er den skremmende fugleinfluensaen som WHO og de nasjonale helsemyndighetene følger nøye med på. Den er trolig langt farligere enn svineinfluensaen, og hvis den muterer og begynner å spre seg fra menneske til menneske, så er det all mulig grunn til å ta det svært alvorlig, sa han.

Vellykket konferanse

Preben Aavitsland holdt foredraget sitt under skeptikerkonferansen Kritisk masse som ble holdt i Oslo i helga. Den store utenlandske stjernen på konferansen var psykologen Richard Wiseman som lanserte boka si Paranormalitet på Humanist forlag denne helga.

Ellers var konferansen fylt opp av godt over 100 deltagere og foredragsholderne Gunnhild Oftedal, Eirik Newth, Jan Crosby, Caterina Cattaneo, Morten Fastvold, Kristín A. Sandberg og Trond K.O. Kristoffersen, Jan-Ole Hesselberg, Pål Prestrud, Didrik Søderlind, Bendik Simonsen, Christopher Norderhaug og Aksel Braanen Sterri. Mer om foredragsholderne her.

Leder i Skepsis Norge, Marit Simonsen, er svært fornøyd med årets konferanse.

– Dette ble svært vellykket. Det var gode foredrag og engasjerte deltagere. Så dette var absolutt stimulerende, sier hun.

– Da kan du vel love en ny Kritisk masse-konferanse igjen neste år?

– Det har vi ikke snakket om ennå, men det håper jeg virkelig vi får til. Jeg synes i hvert fall vi bør få til det, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.