Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En god del av de som står i kirkens utenlandsregister har trolig havnet her.

En god del av de som står i kirkens utenlandsregister har trolig havnet her.

Den norske kirke:

– Vi har folk som er både 120 og 130 år gamle

Departementet vil regne inn alle utenlandskflyttede kirkemedlemmer i statistikken. – Det er problematisk. Registeret har dårlig kvalitet. Noen er opp mot 130 år, sier kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2012 kl 15:05

Fritanke.no meldte på onsdag at Kulturdepartementet har bestemt at kirken skal medlemsføre 125 575 kirkemedlemmer som har flyttet til utlandet. Da vil staten spare rundt 5,8 millioner.

Den norske kirke er kritisk til å regne inn denne gruppa.

– Vi synes det er helt feil å gjøre dette nå. Om kort tid skal Stålsett-utvalget legge fram forslag blant annet om ny støtteordning for tros- og livssynsorganisasjonene. Derfor blir det merkelig å gjøre endringer nå, sier avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet til Fritanke.no.

Han forteller at kvaliteten på registeret over de utenlandskflyttede kirkemedlemmene er svært lav. Kirken har aldri gjort noe forsøk på å rydde i dette, og ønsker derfor ikke at denne gruppa skal telles med.

– Da vi sjekket registeret i fjor, fant vi folk som var både 110, 120 og 130 år gamle. Dette er folk som har dødd i utlandet uten at norske myndigheter har fått beskjed, og som har blitt stående i registeret, sier Bekkelund.

I sitt brev om saken anerkjenner departementet problemet. De foreslår å kompensere for dette ved å stryke 4,4 prosent fra utenlandsregisteret – et tall som tilsvarer andelen av den norske befolkningen som er over 80 år.

Ikke noe problem å ta ut alle over 80

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, reagerer sterkt på dette, og sier 4,4 prosent er et alt for lavt anslag. Hun stusser på at departementet ikke heller vil bruke en langt mer nøyaktig metode - nemlig å fjerne alle som faktisk er over 80 år.

Ole Inge Bekkelund bekrefter at dette ikke noe teknisk problem.

– Vi har navn og fødselsdato på alle det gjelder. Da er det selvsagt ikke noe problem å fjerne alle over en viss alder, sier han.

– Vet du hvor mange av de utenlandskflyttede som er over 80 år?

– Nei, det vet jeg ikke. For å finne ut det må vi kjøre en spørring mot registeret.

Vil ikke spekulere

Bekkelund ønsker ikke å spekulere i hva snittalderen på de utenlandskflyttede kan være, men bekrefter at så lenge det står mennesker i registeret som ble født for 130 år siden, og som derfor er døde for lengst, så dras aldersgjennomsnittet urettmessig oppover.

Han vil ikke kommentere departementets metoder for å kompensere for aldersskjevheten.

– Min eneste kommentar er at vi synes det er uhelidg å gjøre denne endingen nå, rett før Stålsett-utvalget leverer sin utredning, sier Bekkelund.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus