Kontakt
Kirkelig felleråd har bestemt at det skal ta over forvaltningen av gravlundene i Oslo. Her fra minnelunden for urnegraver ved Gamlebyen gravlund. Foto: Gravferdsetaten Oslo
Bystyret i Oslo har gått enstemmig inn for at gravferdsvirksomheten i Oslo fortsatt bør utøves av kommunen. Men kirkelig fellesråd står på sitt.
Even Gran
Publisert: 31.10.2012 kl 14:17
Sist oppdatert: 31.10.2012 kl 14:27
– Det kan kanskje tenkes at noen ansatte må skifte arbeidsplass fra kommunen til oss, men det tror jeg ikke blir mange, sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright, til Fritanke.no
I dag har han vært i møte med Gravferdsetaten i Oslo kommune og forhandlet om hvordan ansvarsdelingen mellom kirkevergen og kommunen skal være i fremtiden.
Kirkevergen har presentert en skisse til løsning der kommunen beholder driftsdelen, mens Kirkelig fellesråd tar over hele forvaltningsdelen. Da ender man opp med Kirkelig fellesrådet som ren bestiller, mens kommunen utfører det kirkevergen ber om.
Wright mener Oslo Kirkelig fellesråd har beveget seg langt i denne saken.
– Vårt utgangspunkt var at vi skulle ta over alt, både drift og forvaltning. Dette er en rett vi har etter loven. Men så har kommunen sagt klart ifra om at de ønsker å beholde oppgavene slik det har vært de siste 15 årene. Vi har tatt hensyn til dette, og bestemt oss for å la kommunen beholde driftsoppgavene. Men forvaltningen mener vi det er riktig å flytte over til kirken, sier han.
Wright sier at dagens situasjon er preget av en uklar ansvarsdeling, der forvaltningsansvaret hviler både på kirken og kommunen, mens kommunen har hele driftansvaret. Det kirkelig fellesråd foreslår nå, er å skille mer tydelig mellom forvaltning og drift.
– Dette er en ansvarsdeling som er mye lettere å definere entydig, og som kan forebygge framtidige konflikter, sier kirkevergen.
Han medgir at dagens ordning har fungert problemfritt de siste 15 årene, men mener at dette mer skyldes gode relasjoner mellom de menneskene som er involvert, enn selve strukturen.
– Det har fungert godt på tross av den rotete strukturen. Nå ønsker vi å rydde opp slik at det hele blir mindre personavhengig, sier han.
– Bystyret har fattet et enstemmig vedtak om at gravferdsvirksomheten i Oslo fortsatt bør utøves av kommunen. Ingen av de ansatte ønsker seg over til kirken. Hvilket inntrykk gjør det på dere?
– Det klart det gjør inntrykk. Det er også derfor vi har beveget oss. Men jeg vil minne om at også kirkelig fellesråd har gjort et enstemmig vedtak, og vi konkluderte med at vi ville overta alt. Og det er tross alt vi som etter loven bestemmer dette, sier han.
Wright legger til at Oslo bystyre ser ut til å ha basert seg på en litt feil virkelighetsforståelse i det enstemmige vedtaket som ble gjort den 26. september. Vedtaket lyder: «Bystyret gir sin tilslutning til at gravferdsvirksomheten i Oslo fortsatt bør utøves av kommunen.»
– Det er ikke slik at kommunen har hatt fullstendig styring med dette, så det blir feil å bruke ordet "fortsatt" her. Kirkelig fellesråd har i vesentlig grad vært inne i forvaltningen av gravferd i Oslo, også de siste 15 årene, kommenterer kirkevergen.
Wright understreker at endringen de ønsker høyst trolig ikke vil føre til endringer for brukerne. Han forteller også at Kirkelig fellesråd nå vil sette ned et gravferdsråd med representanter for alle tros- og livssynsorganisasjonene i byen.
– Dette blir et fast råd som skal ha jevnlige møter, og som også skal arrangere det årlige gravferdsdialogmøtet mellom tros- og livssynssamfunnene som loven krever, forteller han.
Nå skal Oslo kirkelig fellesråd og Oslo kommune inn i forhandlinger om hvordan den nye ansvarsdelingen til kirkevergen skal gjennomføres i praksis.
Leder for gravferdsetaten i Oslo kommune, Margaret Eckbo, sier til Fritanke.no at de ikke har annet valg enn å forhandle og håpe på det beste.
– Vi kommer til å kjempe for så få endringer som mulig, i tråd med det enstemmige bystyrevedtaket. Ingen av våre ansatte ønsker å bli tvangsflyttet over til kirken, så det håper jeg virkelig vi slipper, sier hun.
I går skrev vi om Vårt Land-redaktør Helge Simonnes som mener kirken har bedre ting å ta seg til enn å tviholde på denne oppgaven.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.