Kontakt
I de fleste norske kommuner, som her ved Borre kirke i Horten kommune, er det kirken som forvalter gravferd på vegne av alle. Slik har det ikke vært i Oslo de siste ti årene. Foto: Even Gran
Oslo har kun 56 prosent statskirkemedlemmer. Likevel ønsker Kirkelig fellesråd å forvalte gravferden for alle. Men det tror ikke Andreas Halse (Ap) det blir noe av.
Even Gran
Publisert: 11.09.2012 kl 11:26
Sist oppdatert: 11.09.2012 kl 16:09
Norsk lov sier at Den norske kirke har enerett på å drive gravferdsforvaltning i Norge, gjennom de kirkelige fellesrådene som finnes i alle kommuner.
De kirkelige fellesrådene har mulighet til å overlate dette ansvaret til kommunen. Dette er gjort i et fåtall norske kommuner, deriblant Oslo. Her inngikk Oslo kirkelig fellesråd og Oslo kommune en tiårig avtale i 2002. Den gikk ut nå i slutten av august, men er vedtatt forlenget ut året.
Oslo kirkelig fellesråd har meldt at de ønsker å ta over eneansvaret for gravferdsforvaltningen, noe gravferdsetaten i Oslo kommune er sterkt uenig i.
– Vi vil ikke bli tatt over av kirken. 20 prosent av alle gravferder i Oslo er ikke-kristne, og kun 56 prosent av befolkningen er medlem i kirken. Da blir det helt feil å legge dette under Den norske kirke, sier direktør for gravferdsetaten i Oslo kommune, Margaret Eckbo, til Fritanke.no.
Her har Eckbo politikerne med seg. Byrådet i Oslo (H/Krf/V) har allerede sagt sitt. De går innfor at dagens ordning med kommunal gravferdsforvaltning videreføres. Nå skal saken behandles i Oslo bystyre den 26. september. Lander de på det samme, legger det et klart press på Kirkelig fellesråd. Det sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright, til Fritanke.no.
– Det er klart vi vil ta hensyn til et vedtak i Bystyret, selv om det strengt tatt er vi som bestemmer det etter loven, sier Wright.
Han understreker at Kirkelig fellesråd ikke har bestemt seg endelig for hva de vil gjøre.
– Vi har bare gitt uttrykk for vår prinsipielle holdning. Kommunens vedtak vil veie tungt. Jeg tror en videreføring av dagens ordning vil være spiselig for oss, men vi har som sagt ikke bestemt oss ennå, sier Wright.
Byrådet (H/Kfr/V) går for å videreføre dagens ordning med kommunal gravferdsforvaltning. Hvis byrådet får meg seg Arbeiderpartiet på dette, er flertallet sikret.
Det ser lyst ut. Nestleder i Kultur og utdanningskomiteen Andreas Halse (Ap) sier til Fritanke.no at Ap ennå ikke har behandlet saken formelt, men at det er svært sannsynlig at også Ap vil lande på fortsatt kommunal forvaltning.
– Det er en entydig stemning hos oss på at vi støtter byrådet. Vi mener en fellestjeneste som gravferd fortsatt skal være et kommunalt ansvar. Jeg blir veldig overrasket hvis resultatet blir noe annet. Jeg tror alle partier i bystyret kommer til å støtte dette. Dermed blir vedtaket enstemmig, sier Halse.
Han er overrasket over at Kirkelig fellesråd i Oslo signaliserer at de ønsker å benytte seg av den lovgitte retten de har til å overta gravferdsforvaltningen.
– Jeg skjønner ikke hvordan de tenker. Det er en selvfølge at dette må være et fellesansvar i en så kulturelt og religiøst sammensatt by som Oslo. Jeg synes Kirkelig fellesråd har lagt seg på en merkelig linje, sier Halse.
– Tror du Kirkelig fellesråd kommer til å snu hvis det blir et enstemmig bystyrevedtak på dette?
- Ja, det tror jeg. Et slikt bredt flertall må de ta hensyn til. Jeg er optimist og tror kommunen får lov til å beholde dette, sier han.
Kirkevergen: – Vi har først og fremst gitt uttrykk for en primærholdning.
Kirkeverge og leder i Oslo kirkelige fellesråd, Robert Wright, sier at det er helt åpent hva de vil lande på i denne saken.
– Jeg mener personlig at det er naturlig at vi tar over dette, men hva utfallet vil bli, hvis vi får et enstemmig bystyrevedtak for kommunal drift, tør jeg ikke spå noe om. Det er klart vi må ta hensyn til det. Vi har først og fremst gitt uttrykk for en primærholdning. Det har aldri vært ment som noen endelig beslutning, sier han.
- Hvilke argumenter støtter en kirkelig overtakelse, slik du ser det?
– Prinsipielt mener jeg kirken bør spille en sentral rolle når det gjelder gravferd, i tråd med norsk tradisjon. Men det er også praktiske argumenter. Kirkelig fellesråd er sterkt involvert i dette arbeidet uansett, også når driften er delegert til kommunen. Jeg vil tippe at kompetansen er sånn likelig fordelt mellom kommunen og fellesrådet med den ordningen vi har i dag. Da er det mer praktisk at vi samler kompetansen ett sted. I tillegg kan det være en fordel at et eksternt organ forsvarer arealer til gravlunder mot for eksempel boligbygging, sier han.
– Så langt er det bare Human-Etisk Forbund som er misfornøyd med at Kirkelig fellesråd ønsker å ta tilbake denne oppgaven. Både katolikkene og muslimene synes dette er helt greit.
– Forestår du at det kan oppfattes som problematisk med kirkelig overtakelse når bare 56 prosent av Oslos innbyggerne er medlemmer i statskirken?
– Ikke nødvendigvis. Da må vi se på hvem de andre er. Så langt er det bare Human-Etisk Forbund som er misfornøyd med at Kirkelig fellesråd ønsker å ta tilbake denne oppgaven. Både katolikkene og muslimene synes dette er helt greit. Det er selvsagt viktig at tjenesten er livssynsnøytral, men det viser kirken at vi greier helt fint i de aller fleste av landets kommuner, sier Wright.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.