Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidligere Krf-statsråd Valgerd Svarstad Haugland er kirkeverge i Oslo og dermed sjef for Kirkelig fellesråd i Oslo. Hun er nå på vei over i ny stilling som fylkesmann i Oslo og Akershus.

Tidligere Krf-statsråd Valgerd Svarstad Haugland er kirkeverge i Oslo og dermed sjef for Kirkelig fellesråd i Oslo. Hun er nå på vei over i ny stilling som fylkesmann i Oslo og Akershus.

Gravferdsforvaltningen i Oslo:

Det går mot kirkelig overtagelse

... og da bør saksbehandlere være kirkemedlemmer

Hvis kirkelig fellesråd i Oslo skal ta over den felles gravferdsforvaltningen i Oslo fra kommunen, bør saksbehandlere være kirkemedlemmer.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2011 kl 07:55

– Det er ikke bestemt noe formelt ennå, men Bjarne Nerland og Valgerd Svarstad Haugland fra Oslo kirkelig fellesråd har sagt klart til oss at de ønsker å ta over den felles gravferdsforvaltningen fra Oslo kommune, sier Glenn Larsen fra Gravferdsetatens fagforening i Oslo.

I tillegg skal Haugland og Nerland, ifølge Larsen, ha vært tydelige på at alle saksbehandlere som følger med på flyttelasset må være medlemmer av Den norske kirke hvis de skal fortsette å jobbe med gravferdsforvaltning under Oslo kirkelig fellesråd.

– Mange av dem som i dag jobber i gravferdsadministrasjonen i Oslo kommune er ikke medlemmer av kirken. Hva skal de gjøre da? spør Larsen.

Vil ikke bli kirkeansatte

Direktør for gravferdsetaten i Oslo kommune, Margareth Eckbo, bekrefter inntrykket. Hun forteller at Kirkelig fellesråd har gitt klart uttrykk for at saksbehandlere i fellesrådet må være medlem av kirken. Hun spør, som Glenn Larsen, hva ansatte som ikke er kirkemedlemmer skal gjøre da?

Eckbo understreker at det er sterk motstand i den kommunale gravferdsetaten mot å bli overtatt av kirken, og forteller at mange trolig vil si opp jobbene sine hvis det skjer.

– Vi vil ikke bli tatt over av kirken.

– Det er høy snittalder i gravferdsetaten, og mange kommer til å førtidspensjonere seg. Vi vil ikke bli tatt over av kirken. 20 prosent av alle gravferder i Oslo er ikke-kristne. Da er det helt feil å legge dette under Den norske kirke, sier hun.

Fritanke.no skrev om dette også i juni.

Har rett til å ta over

Kirkelig fellesråd har lovhjemlet rett til å ta over gravferdsforvaltningen i Oslo. Gravferdsloven sier at de kirkelige fellesrådene i kommunene har ansvaret for all gravferdsforvaltning, men at det operative ansvaret kan delegeres til kommunen. Dette har blitt gjort i Oslo kommune, men avtalen går ut neste år. Derfor har denne saken kommet opp nå.

Gjønnes-utvalget om ny statskirkeordning foreslo i 2006 å overføre ansvaret for gravferd til kommunene, men politikerne ville det annerledes. I statskirkeforliket i 2008 ble det bestemt at kirken, gjennom fellesrådene, fortsatt skal ha dette fellesansvaret.

– Dette løser vi

Assisterende kirkeverge i Oslo, Bjarne Nerland, bekrefter overfor Fritanke.no at de som jobber med administrasjon av gravferd i de kirkelige fellesrådene, i utgangspunktet skal være medlemmer av Den norske kirke. Dette vil imidlertid ikke bli noe problem hvis det kirkelige fellesrådet i Oslo skulle overta gravferdsforvaltningen fra kommunen, sier han.

– Det er adgang til å gi dispensasjon fra dette, så dette vil ikke bli noe problem. Dessuten er jo det arbeidsrettslige, hvis vi skulle velge å overta, i utgangspunktet Oslo kommunes ansvar. Folk som ikke er medlemmer av statskirken kan jo for eksempel få andre arbeidsoppgaver. Men hvis de gjerne vil fortsette å jobbe med gravferd under oss, finner vi helt sikkert en løsning på det, forsikrer Nerland.

Han bekrefter også at kirkelig fellesråd i Oslo heller i retning av å bruke sin lovmessige rett til å overta gravferdsforvaltningen.

– Det er ikke formelt bestemt ennå, men saken har vært behandlet i fellesrådets hovedutvalg. Der ønsket man å overta. Men det er ikke behandlet i resten av organisasjonen, så ingenting er formelt bestemt ennå, sier han.

HEF vil ha kommunal gravferd

Human-Etisk Forbund har ønsker ikke kirkelig overtagelse. På forbundets landsmøte den 28. mai ble det vedtatt en uttalelse som slår fast at gravferdsforvaltningen bør være kommunal.

– Gravferdsloven er for tiden til behandling i Stortinget. Human-Etisk Forbund arbeider for at
gravferdsforvaltning skal være en kommunal oppgave, heter det i uttalelsen.

Human-Etisk Forbund presiserer også at de er imot at Kirkelig fellesråd skal ta over den kommunale gravferdsvirksomheten i Oslo kommune.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.