Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kirkens medlemstall økte med over 15.000 medlemmer i 2011. Men egentlig var det gamle medlemmer, sier kirken.

Kirkens medlemstall økte med over 15.000 medlemmer i 2011. Men egentlig var det gamle medlemmer, sier kirken.

Kirken har fått over 15000 "nye" medlemmer

Ifølge statistikken fikk Den norske kirke 15.668 flere medlemmer i 2011. Det er den desidert største medlemsveksten på sju år. Men medlemmene er egentlig ikke nye, forteller kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2012 kl 13:27

Kirkestatistikken som ble offentliggjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) i sommer viser at Den norske kirke fikk 15.668 flere medlemmer i løpet av 2011. Dette er den desidert største veksten i absolutt medlemstall statskirken har hatt siden 2005, som er det tidligste året vi har riksdekkende tall for.

Dette gjør sitt til at kirkens andel av befolkningen ikke svekkes like sterkt i løpet av 2011 som den har gjort i tidligere år. Kirkens andel av befolkningen ved årsskiftet 2011/2012 endte opp på 77,24 prosent. Det er bare 0,71 prosentpoeng lavere enn året før.

Skyldes at flere telles med

Avdelingsdirektør Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet forklarer at disse "nye" medlemmene egentlig ikke er nye. Det er gamle medlemmer som ikke har blitt regnet med i statistikken tidligere. Gruppa det gjelder er ikke knyttet til sogn/kommune i kirkeregisteret, men er registrert i kategoriene "skjult medlemskap", "sperret adresse", "uten fast bopel", "forsvunnet" eller "uregistrert" (se den komplette lista i faktaboksen til høyre).

Bekkelund vet ikke hvorfor disse medlemmene ikke har blitt regnet med før, men bekrefter at SSB nå ser ut til å ha tatt dem med i statistikken, for første gang.

Ifølge SSB er det 18.466 kirkemedlemmer i gruppa "uoppgitt" i 2011. Denne gruppa var ikke med i 2010-statistikken.

– Dette er etter alt å dømme medlemmer som burde være med i statistikken, men som ikke har blitt med. Jeg vet ikke hva årsaken til dette kan være. Hvis dette stemmer, er det oppgitte medlemstallet i 2010 og tidligere år for lavt, sier Bekkelund.

Nesten nede på 50 prosent i Oslo

Kirketallene for 2011 viser ellers at det ser ganske mørkt ut for statskirken i hovedstaden. Her har både det absolutte antallet medlemmer, og andelen av befolkningen, gått sterkt nedover de siste ti årene.

I perioden har kirken mistet rundt 15 prosentpoeng av innbyggerne i Oslo kommune som medlemmer. Ved siste årsskifte stod 56,26 prosent av Oslo-folket i statskirken. I 2002 var tallet 71 prosent.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus