Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Trine Skei-Grande forsikrer at Venstre kommer til å stemme for felles ekteskapslov.

Trine Skei-Grande forsikrer at Venstre kommer til å stemme for felles ekteskapslov.

Venstre: - Urimelig angrep fra HEF

#Venstres nestleder Trine Skei-Grande synes HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale er urimelig når hun beskylder Venstre for å bidra til å trenere den felle...

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2008 kl 14:50

Venstres nestleder Trine Skei-Grande synes HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale er urimelig når hun beskylder Venstre for å bidra til å trenere den felles ekteskapsloven.

Tekst: Even Gran
Publisert: 26.5.2008

I forrige uke gikk HEFs seremonisjef Yngvild Kvaale ut og kritiserte Venstre og KrF for å førsøke og trenere den felles ekteskapsloven som skal behandles i Stortinget nå før sommeren.

Utgangspunktet er at både KrF og Venstre har levert forslag om å utrede en ordning med obligatorisk borgerlig vigsel, et alternativ til regjeringens forslag om felles ekteskapslov.

Trine Skei-Grande tror Kvaale enten har misforstått eller at hun har en partipolitisk agenda.

- Vi kommer selvsagt til å stemme for den felles ekteskapsloven sekundært, hvis vårt primærstandpunkt om felles borgerlig vigsel faller. Vi ønsker altså ikke å trenere noe som helst, poengterer hun.

Skei-Grande synes Kvaale bør la Venstre få lov til å be om en utredning av det som tross alt er deres primærstandpunkt, uten å beskylde partiet for å trenere en lov som de faktisk har tenkt å stemme for.

Hun understreker også at dette slett ikke har vært noe koordinert utspill fra Venstre og KrF sin side.

- Vi har ikke samkjørt dette på noen måte. Vi i Venstre har bare fremmet et forslag på vårt primærstandpunkt. At KrF ønsker å utrede det samme, og hvilke motiver de måtte ha for å foreslå dette, har ikke noe med oss å gjøre, sier hun.

Fornøyd med avklaring
Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale, synes det er godt å høre at Venstre kommer til å stemme for forslaget om felles ekteskapslov.

- Det er bra, og det var jo i utgangspunktet det jeg forventet at Venstre ville gjøre, understreker hun.

Kvaale stusser likevel over hvorfor spørsmålet om en utredning av obligatorisk borgerlig vigsel kommer akkurat nå, i innspurten til stortingsbehandlingen, og ikke tidligere?

- Dette er jo noe som står i programmet til Venstre og prosessen med felles ekteskapslov ha jo pågått ganske lenge. Så jeg undrer meg over at de ikke har kommet med dette tidligere, sier hun.

Kvaale synes ikke Skei-Grande trenger å være overrasket over at forslagene til KrF og Venstre har blitt satt i en sammenheng.

- Venstres forslag faller sammen med et tilsvarende utspill fra KrF. Samtidig har majoriteten av trossamfunn signalisert at de har tildels store problemer med en felles ekteskapslov. Da er det ikke så underlig at Venstres utspill settes inn i dette bildet, sier hun.

Kvaale legger til at det tydeligvis er flere enn henne som har forstått det slik at Venstre og KrF har felles interesser bak forslaget.

- NRK, Dagbladet og flere medier har satt disse utspillene i sammenheng. Dagbladet skrev til og med en leder med dette som utgangspunkt den 15. mai, sier Kvaale.