Kontakt
Xulhaz Mannan (t.v.) var redaktør i Bangladesh' eneste LHBT-magasin. Mandag ble det kjent at han ble drept sammen en annen homoaktivist. Rezaul Karim Siddique (t.h.) var ikke fiende med noen, sier de pårørende. Han var ikke en gang kjent som religionskritiker. Familien avviser at han var ateist. Lørdag ble det kjent at han ble slaktet ned med machete.
Den ene skal ha «oppfordret til ateisme», de andre to var LHBT-aktivister.
Even Gran
Publisert: 25.04.2016 kl 11:26
Sist oppdatert: 25.04.2016 kl 20:15
Drapene i Bangladesh fortsetter, selv om det har blitt meldt om flere arrestasjoner. Lørdag ble det kjent at enda en person er myrdet.
Rezaul Karim Siddique var universitetsprofessor og ble angrepet med macheter på vei hjem fra jobb. De greide nesten å halshugge han. Islamistgruppen IS har tatt på seg skylden for drapet, og påstår at det ble gjort fordi Siddique «hadde oppfordret til ateisme».
I motsetning til de andre drapene på sekulære aktivister i Bangladesh, er det ikke kjent at Siddique skal ha vært noen sekulær aktivist. Kollegene hans på universitetet avviser dette. Datteren hans sier at han ikke var ateist.
Bangladeshiske myndigheter avviser at IS står bak dette, og påstår at den ekstreme islamistgruppa «ikke eksisterer i landet».
På mandag ettermiddag ble det kjent at to personer har blitt drept med macheter i en leilighet i Dhaka. Begge var tilknyttet Bangladesh' eneste magasin for homofiles rettigheter, Roopbaan.
Drapsmennene tok livet av redaktør Xulhaz Mannan og en venn som også var homoaktivist. To andre personer ble skadet, men kom fra det med livet i behold, melder The Guardian.
Bangladesh har fått mye kritikk for ikke å ta drapsbølgen på alvor. De har gjort noen arrestasjoner, men nye drap blir stadig begått. Den siste som måtte bøte med livet var masterstudenten Nazimuddin Samad. Han ble hugget ihjel av tre personer som ropte «Allahu Akbar» tidligere denne måneden.
I forrige uke gikk statsminister Sheikh Hasina ut med en advarsel til alle som måtte ønske å kritisere religion: «Jeg anser ikke slike ytringer som fritenkeri, men som stygge ord. Hvordan kan noen skrive noe slikt? Det er ikke akseptabelt at noen skriver slikt mot vår profet eller andre religioner», sa hun.
Drapene på Siddique og de to homoaktivistene er det siste i en lang rekke lignende drap i landet.
Tidligere denne måneden intervjuet Fritanke.no en sekulær forlegger som ble angrepet i fjor høst, og som har flyktet til Norge. Les intervjuet og mer bakgrunn om drapsbølgen i Bangladesh.
Kilde: BBC
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.