Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den sekulære aktivisten Nazimuddin Samad ble drept i Dhaka, Bangladesh i går kveld. Foto: Nazimuddin Samads Facebook-side.

Den sekulære aktivisten Nazimuddin Samad ble drept i Dhaka, Bangladesh i går kveld. Foto: Nazimuddin Samads Facebook-side.

Ny sekulær blogger drept i Bangladesh

Masterstudenten Nazimuddin Samad (28) ble onsdag kveld hugget ihjel av tre personer som ropte «Allahu Akbar».

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2016 kl 12:01

Nazimuddin Samad ble drept på vei hjem fra universitetet, i halv åtte-tiden i går kveld. Tre menn fulgte etter han på motorsykkel, hugget ham ned med machete og skjøt ham mens han lå på bakken. Selv om området var fullt av folk, greide drapsmennene å komme seg unna, melder Dhaka Tribune.

Nazimuddin Samad var aktiv på nettet, og argumenterte tydelig for ateisme og kritiserte islam på et feministisk grunnlag. Han protesterte aktivt mot de styrende islamistiske partiene i Bangladesh. Han skal også ha vært hovedpersonen bak Ganajagran Manch, en sekulær aktivistgruppe, melder BBC.

«Evolusjon er et vitenskapelig faktum»

Samad har blant annet argumentert for å bruke satire i kampen mot den aggressive islamismen i landet.

I en av postene på Facebook skriver han følgende:

«Vær så snill, la oss ha sharia-lover i fem år i Bangladesh. Styr landet etter Medina-lovene. Jeg garanterer at etter fem år så vil ingen muslimer i Bangladesh spørre etter Sharia-lover igjen. Det vil ta 1400 år å gjenopprette skaden disse fem årene ville påføre oss».

The Guardian melder at Samad ble presset av familien til å stenge Facebook-kontoen sin for en måneds tid siden. Den britiske avisen melder også at Samad beskrev sitt «religiøse syn» på følgende måte på Facebook: «Evolusjon er et vitenskapelig faktum. Religion og rase er oppfunnet av villmenn og usiviliserte mennesker».

– De greier ikke å drepe ordene

President i IHEU, International Humanist and Ethical Union, Andrew Copson, fordømmer drapene på det sterkeste. Han understreker at hver gang en engasjert og ærlig person som Nazimiddin Samad blir hugget ned eller skutt, vil alle andre prøve å finne ut hva han sa, hva han gjorde og hva han skrev om. Og så vil de dele det.

– Det vil bli sett av mange flere enn hvis han ikke hadde blitt drept. Vi vil huske navnet hans og legge til den økende listen av navn som har blitt plukket ut og drept av trangsynte, hatefulle ekstremister som tror at det er mulig å drepe ord. Det kan de ikke, poengterer Copson i en pressemelding.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus