Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget er i ferd med å komme inn.

Høringsuttalelsene til Stålsett-utvalget er i ferd med å komme inn.

Tommelen ned fra kirkesogn og fellesråd

Høriungsuttalelsene til Stålsett-utvalgets utredning er i ferd med å komme inn. Så langt er det bare Human-Etisk Forbund og Drammen kommune som er positive.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2013 kl 22:39

Høringssvarene til Stålsett-utvalgets utredning «Det livssynsåpne samfunn: En helhetlig tros- og livssynspolitikk» er i ferd med å komme inn.

Så langt er det for det meste små kirkesogn og fellesråd i enkelte kommuner som har svart. Her er tilbakemeldingen entydig. De vil at Den norske kirke fortsatt skal ha eneansvaret for all gravferdsforvaltning i Norge, samt at tros- og livssynssamfunnene fortsatt skal ha vigselsrett. Dette er de to enkeltsakene som utmerker seg.

Så langt har bare to kommuner svart. Den ene, Hå kommune i Rogaland, er opptatt av den kristne og humanistiske kulturarven.

– Den kristne og humanistiske kulturarven skal vera grunnlaget for det norske samfunnet. Dette må koma til syne både i grunnlov og i opplæring, skriver Hå kommune.

Den andre kommunen som har svart, Drammen, har motsatt holdning. I tillegg til Human-Etisk Forbund er Drammen den eneste av høringsinstansene som støtter Stålsett-utvalgets konklusjoner. I et kortfattet svar slutter Drammen seg til alt Stålsett-utvalget foreslår. Drammen vil ha kommunal gravferdsforvaltning, overføring av alt finansieringsansvar til staten og et samordnet regelverk som ikke gjør forskjell på Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.

Les høringssvarene som har kommet inn så langt her

Liker pinsen bedre enn homoekteskap

Pinsevennene ser ut til å ha samordnet høringssvarene sine. Uttalelsene fra pinsemenighetene Betel Nærbø, Menigheten Kloppen og Filadelfia Askim går alle imot obligatorisk borgerlig vigsel for alle. Årsaken er en av begrunnelsene Stålsett-utvalget oppgir for å gå inn for dette. Stålsett-utvalget mener nemlig at med en slik løsning vil ikke lenger trossamfunnene kunne diskriminere homofile ved å nekte dem å gifte seg.

Dette synes pinsevennene er helt feil bruk av ordet diskriminering.

– Retten til å inngå ekteskap er nedfelt i menneskerettighetskonvensjonene og denne rettigheten omfatter kun ekteskap for mann og kvinne. Dette er også rettspraksis ved den europeiske menneskerettighetsdomstolen, skriver Filadelfia Askim.

Dermed er det ingen grunn til å påstå at det er diskriminerende hvis homofile ikke får gifte seg. Det de ønsker seg er rett og slett ikke et «ekteskap», og derfor blir det heller ikke diskriminerende å nekte dem det, hvis vi forstår pinsevennene riktig.

HEF med det mest omfattende svaret

Så langt er alle svarene svært korte. Unntaket Human-Etisk Forbund som har levert en 29 sider lang høringsuttalelse. Den ble fyldig omtalt på Fritanke.no i går.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus