Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hå kommune ligger på Jæren, rett sør for Stavanger.

Hå kommune ligger på Jæren, rett sør for Stavanger.

Jæren HEF: - Vi burde sende en blomst til Hå

#Dag Folkvord, leder av HEFs lokallag på Jæren, synes Human-Etisk Forbund burde sende en blomst til ordfører og rådmann i Hå kommune. - Det er slike u...

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2008 kl 09:09

Dag Folkvord, leder av HEFs lokallag på Jæren, synes Human-Etisk Forbund burde sende en blomst til ordfører og rådmann i Hå kommune. - Det er slike utspill som får folk til å melde seg inn hos oss, sier han.

Tekst: Even Gran
Publisert: 14.1.2008

Før helga kom det fram at rådmann Lars Kolnes i Hå kommune i Rogaland ikke vil straffe lærere som nekter å tilpasse seg til det nye KRL-faget som er varslet av regjeringen etter dommen mot faget i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i fjor sommer. Det nye faget, der blant annet ordet "kristendomskunnskap" skal fjernes fra fagnavnet, er varslet å tre i kraft til høsten.

Rådmannen minner om at "Norge er et kristent land", og at det er grenser for hva han vil finne seg i når det gjelder utvanning av kristendomsundervisningen i skolen.

- Som en konsekvens av statskirkeordningen er det rett at kristendommen skal ha en særstilling i den offentlige skolen, sier Kolnes til Jærbladet.

Da saken ble debattert på NRK-radioprogrammet Her og nå på torsdag i forrige uke, forsikret statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbet Rugtvedt, at det ikke blir store endringer i faget og at Kolnes derfor bør ta det helt med ro.

- Mørkemannsholdninger gir HEF-medlemmer

Leder av HEFs lokallag på Jæren, Dag Folkvord, er fornøyd med utspillet fra Hå-rådmannen, som også har blitt fulgt opp av ordføreren Terje Mjåtveit og sentrale KrF-politikere som Dagfinn Høybråten og Bjørg Tørresdal.

- Denne saken har versert i lokalpressen her noen dager, og det er stort sett de mørkemannskristne som får på innleggene sine, forteller Folkvord. Det synes han er utmerket.

- Her lokalt er det greit at mørkemennene blir lokket fram. De tåler ikke det vi i HEF står for og misforstår det vi sier systematisk. Fordelen er at vi får mesteparten av sympatien i slike diskusjoner. Folk som ellers ikke engasjerer seg så mye i slikt, blir minnet om hvor konservative og trangsynte de er. Det fører til flere innmeldinger hos oss, tror Folkvord.

Han reagerer likevel sterkt på at en administrativ sjef i en kommune sier at han vil ignorere lovbrudd, som Kolnes faktisk gjør.

- Når en rådmann sier slikt, blir det fristende å spørre om innbyggerne i Hå bare kan begynne å heve seg over kommunale reglement når det passer dem selv. Bygge utbygg og karnapper uten tillatelse. Det blir litt for mye vill vest for meg, sier Folkvord.

- Menneskerettigheter gjelder også i Hå

- Det er positivt at stadig flere nå forstår at de menneskerettighetsforpliktelsene Norge har, får konsekvenser selv om noen kan synes de er provoserende. Slike individuelle rettigheter gjelder nemlig ikke bare autoritære land langt borte, men også i Norge. Selv i Hå kommune.

Dette sier HEFs pressejef, Jens Brun-Pedersen i en kommentar til Hå-rådmannens utspill.

Han understreker at saken virkelig får fram KrFs sanne ansikt når partileder Høybråten gir sin støtte til det Brun-Pedersen oppfatter som en arrogant neglisjering av Strasbourg-domstolens avgjørelse fra Hå kommunes side.

- En katastrofe for den kristne kulturarven

Kommunetoppene i Hå får støtte av KrF-ordførerene i sju andre Rogaland-kommuner. Dette er kommunene Finnøy, Randaberg, Gjesdal, Forsand, Kvitsøy, Karmøy og Time.

Ordfører i Gjesdal, Olaug V. Bollestad, er blant de som er klarest i sin tale.

- Jeg håper ministeren tar til vett slik at vi slipper å gå til sivil ulydighet. Dette handler om vår kulturarv, sier Bollestad til Stavanger Aftenblad.

Ordfører Ole Olsen i Kvitsøy mener det nye KRL-faget er en katastrofe for den kristne kulturarven.

- Skulle dette forslaget bli en realitet må vi gripe inn. Det er rett og slett uakseptabelt og ville vært en katastrofe for samfunnet, sier Ole Olsen.