Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

I en reportasje lagt ut på Youtube, kan vi se en reporter med jødisk bakgrunn spørre ut deltagerne om hvorfor de har møtt opp. Vi kan også se komiker Sanderson Jones i fri dressur mens han spør folk hvilke mål de har satt seg for det nye året.

Strid om ateist-kirke i London

Den 6. januar holdt komiker Sanderson Jones det han mener er verdens første "ateist-gudstjeneste" i London. – Tull, vi var først ute med forsamlinger for ateister, sier forfatter Alain de Botton.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.01.2013 kl 13:22

Den 6. januar samlet det seg 200 mennesker i The Nave – en nedlagt kirke i Islington i London. Der var de samlet for å overvære verdens første ateistiske "gudstjeneste", i regi av komikeren Sanderson Jones.

– Målet er å opprette en ateistisk menighet, der vi tar de beste bitene fra religionen og holder seremonier for å feire livets under. Selv i livet til en ateist, er det masse spirituelt som foregår, men på en ikke-spiritualistisk måte, sier initiativtaker Sanderson Jones til Islington Gazette.

Tiltaket har fått navnet The Sunday Assembly. Jones har planer om en rekke slike forsamlinger utover. Du kan lese mer på her , eller på Facebook.

Bryllup og begravelser også

Sanderson Jones forteller at de også har planer om å gjennomføre begravelser og bryllup etterhvert. Han er overveldet over hvor mange som møtte opp den 6. januar. Det gikk langt over forventningene. Det var bare ståplasser igjen i den nedlagte kirken som tidligere het St. Paul’s church.

På den første ateistiske «gudstjenesten», var det skapelsen som var tema. Hovedforedragsholder var barnebokforfatteren Andy Stanton. Det ble også sunget sanger som "What a wonderful world" av Louis Armstrong og "Don't look back in anger" av Oasis, samt at Sanderson Jones holdt noe man vel må kunne kalle et standup-show.

Neste forsamling blir den 3. februar. Da kommer partikkelfysiker Harry Cliff fra CERN. Les mer her.

– School of life var først ute

Dermed har Sanderson Jones tråkket solid oppi blomsterbedet til Alain De Botton, som driver den såkalte School of Life, også den stasjonert i Islington, London.

I fjor ga De Botton ut boka «Religion for Atheists: A Non-Believer's Guide to the Uses of Religion». Hovedargumentet i boka er at religion har for mange gode sider til å bli forkastet bare fordi man ikke lenger tror på Gud.

School of Life-prosjektet har ambisjoner om å være et alternativ til det fellesskapet og den læringsarenaen om livets store spørsmål som går tapt når man ikke lenger deltar i religiøst menighetsliv. School of Life holder daglige kurs, foredrag, og sosiale sammenkomster. Hver søndag morgen holdes det «preken» (sermon) over ulike tema som gjerne har med eksistensielle spørsmål å gjøre. Også School of life bruker den gamle St. Paul’s church til sine sammenkomster, i tillegg til Union Chapel og Conway hall.

De Botton har også planer om å etablere et "Atheist Temple" i London - et 46 meter høyt tårn for å feire menneskelig kunnskap og undre seg over det ukjente.

Vil ikke starte strid

Alain De Botton mener at Sanderson Jones tar for hardt i når han nå hevder å ha arrangert «verdens første ateistiske gudstjeneste».

– Vi ønsker komikerne lykke til med dette, men vi har drevet med slikt i mange år, så de burde kanskje være litt forsiktige med å si at det var de som fant på det, sier De Botton til Islington Gazette.

Han understreker at dette ikke er noen stor sak, og at han nødig vil skape noen fraksjonering. Det samme sier Sanderson Jones.

– Vi er store fans av Alain De Botton, og vil gjerne ha ham som foredragsholder. Vi ønsker ikke å bli involvert i en «hvem gjorde hva når»-diskusjon, poengterer han.

– Litt for lite undring

Avisa Church Times - Storbritannias ledende anglikanske avis - dekket seansen. De skriver at det hele faktisk lignet litt på en vanlig gudstjeneste.

- Det var folk som tok imot, og det ble servert te. Og en ivrig medhjelper kunne fortelle at det er flere plasser på galleriet, skriver journalist Madeleine Davies fra Church Times. Hun rapporterer også at mange av deltagerne så ut som om de hadde vært ute på byen kvelden i forveien.

Likevel, Davies er ikke klar for å gi arrangementet en sekser på terningen.

- Det var en merkelig blanding av standup-komikk og inspirerende tale, men ganske lite undring. Å høre at "det er ingenting før og ingenting etter" høres sikkert spennende ut hvis du er i 30-årene og har det helt fint, men det er kanskje mindre tilfredsstillende hvis du er midt i en krise. Kall meg forutinntatt, men ideen om at "hvis du tror på Gud, så er alt mulig" er mye enklere å motbevise enn Guds eksistens, skriver Davies.

Ut over dette, synes utsendingen fra den kristne avisa at vitsene var utmerkede og at de røde buksene til Sanderson Jones var fantastiske.

Se reportasje på Youtube

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...