Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sumeriske guder og mytologi står sentralt for zuistene, men det har egentlig bare handlet om å protestere mot den islandske livssynsavgiften og særordninger for tro og livssyn.

Sumeriske guder og mytologi står sentralt for zuistene, men det har egentlig bare handlet om å protestere mot den islandske livssynsavgiften og særordninger for tro og livssyn.

Slutt for tulletrossamfunnet «Zuisme» på Island

«Zuismen» vokste eksplosivt som en protest mot den islandske livssynsavgiften, men det endte i pengekrangel og avregistrering.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2017 kl 11:04

Trossamfunnet «Zuistene» på Island ble stiftet i 2014 og godkjent av staten samme år. Da hadde det bare to medlemmer. Året etter, i 2015, hadde medlemstallet fordoblet seg til fire.

Religionen er basert på gamle sumeriske skrifter, inkludert gudene An og Ki, men det har aldri medlemmene vært noe særlig opptatt av. Det uttalte hovedmotivet til zuistene på Island har hele tiden vært å bli kvitt særbehandling av religiøse organisasjoner og den obligatoriske livssynsavgiften i landet. Zuistene har lovet å betale statsstøtten tilbake til medlemmene, ikke ulikt ideen til det tidligere norske trossamfunnet Alt som er.

Det var ikke mye aktivitet i trossamfunnet, og det ble ikke så mange nye medlemmer heller. Et stykke ut i 2015 bestemte de fire medlemmene, i samråd med staten, at de skulle legge seg ned.

Men så skjedde det noe. Før nedleggelsen ble formalisert, oppstod det nemlig, tidlig i 2015, en debatt på Island om den obligatoriske livssynsavgiften og særhehandling av tros- og livssynssamfunn.

Mange protesterte, og det spredte seg en oppfordring, spesielt på sosiale medier, om å melde seg inn hos Zuistene som fortsatt stod oppført som støtteberettiget trossamfunn. På Island er det veldig enkelt å bytte tros- og livssynssamfunn. Det er bare å velge fra en meny på en statlig nettside, så blir du automatisk utmeldt av det gamle og innmeldt i det nye.

Protest mot obligatorisk livssynsavgift ga over 3000 medlemmer

Protestaksjonen førte til at over 3000 meldte seg inn hos zuistene i løpet av 2015. Det er nesten én prosent av Islands befolkning. Problemet var bare at zuistene ikke hadde noe lederskap da dette skjedde. Opphavsmannen Ágúst Arnar Ágústsson hadde blitt enig med staten om å legge ned.

Seinere i 2015 meldte det seg en ny gruppe, ledet av Isaac Andri Olafsson, og sa at de var den rettmessige ledelsen for Zuistene.

Opphavsmannen Ágúst Arnar Ágústsson fattet også ny interesse nå som det plutselig var over 3000 medlemmer i organisasjonen, noe som gir rundt 2,5 millioner norske kroner i årlig statsstøtte.

Fjernet fra listen over godkjente religioner

Dette førte til en konflikt mellom de to gruppene om hvem som var de rettmessige lederne. Saken ble avgjort i retten den 15. januar i år. Domstolen konkluderte med at ingen av de to var rettmessige ledere av organisasjonen. Dermed ble zuistene stående uten lederskap.

Men domstolen bestemte også noe mye viktigere, og det er at zuisme ikke er en reell, seriøs religion, og at den derfor skal fjernes fra listen over godkjente, støtteberettigede religioner.

Dermed er det over og ut for «zuistenes» protest mot den obligatoriske livssynsavgiften og særbehandling av tro og livssyn på Island. Ingen av medlemmene har forøvrig sett en islandsk krone til statsstøtten de ble lovet da de meldte seg inn.

– Vi håper noen kommer til oss

Bjarni Jónsson, generalsekretær i Sidmennt, Human-Etisk Forbund søsterorganisasjon på Island, sier at det betyr at alle registrerte zuister på Island i dag står uten medlemskap i noe tros- og livssynssamfunn.

– Vi håper en del av dem ser lyset og finner veien til oss, sier han.

Sidmennt står på listen over godkjente, støtteberettigede tros- og livssynssamfunn.

Takk til Bjarni Jónsson for oversettelse og forklaring av islandske nyhetsartikler.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.