Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Klar melding fra Kulturdepartementet. «Alt som er» framstår som en proforma konstruksjon, og penger som allerede er utbetalt, er utbetalt i strid med lovens formål.

Klar melding fra Kulturdepartementet. «Alt som er» framstår som en proforma konstruksjon, og penger som allerede er utbetalt, er utbetalt i strid med lovens formål.

Staten strammer til mot trossamfunn:

«Alt som er» er tvangsslettet og må betale tilbake

Trossamfunnet «Alt som er» får ikke lenger offentlig støtte. Fylkesmannen og Kulturdepartementet har satt foten ned.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2015 kl 09:59

«Alt som er» ble startet i 1994 og har de siste årene reklamert at hvis du melder deg inn, så vil du få tilbakebetalt 500 kroner av den offentlige støtten. Med disse pengene kan man selv dyrke sin tro på «alt som er». Slik beskrev forstander Øyvind Aarvik Solberg saken for Fritanke.no da vi intervjuet ham om dette i 2011.

Solberg slo fast at han hadde «et religiøst forhold til alt som er», og at pengene kommer bedre til nytte for religionen ved å gi dem direkte tilbake til medlemmene.

I et intervju i Gateavisa fra 1995 uttalte Solberg at trossamfunnet ble dannet for å teste systemet og slippe verneplikt.

Tilskuddene brukes ikke

Det er selvsagt ingenting som hindrer medlemmene fra å fortsette sin tilbedelse av «alt som er», men det må de i fremtiden gjøre uten offentlig støtte.

19. juni 2013 satte Fylkesmannen i Oslo og Akershus ned foten for første gang. De avslo søknaden om offentlig støtte fordi det tilsynelatende ikke var noe aktivitet i trossamfunnet.

– Fylkesmannen kan ut fra det ovenstående ikke se at trossamfunnet bruker tilskuddet til religiøse formål. En svært liten del av tilskuddet blir benyttet, heter det i avslaget.

I 2010 fikk «Alt som er» nesten 64.000 kroner i offentlig tilskudd men hadde bare 758 kroner i bokførte utgifter. I 2011 kom de offentlige tilskuddene opp i 97.000 kroner, mens utgiftene var på rundt 5300 kroner. Fylkesmannen bemerker også, i avslaget fra 2013, at «Alt som er» har over 200.000 kroner i banken, og at det ikke er anledning til å sette av penger på denne måten med mindre man sparer til bygging.

«Støtte er utbetalt ut fra feilaktige forutsetninger og i strid med lovenes formål»

«Proforma konstruksjon»

Året etter, den 14. mai 2014, strammet Fylkesmannen skruen enda et hakk. Da ble søknaden om statstilskudd avslått med samme begrunnelse som i 2013. I tillegg varslet Fylkesmannen at de vurderer å slette «Alt som er» fra lista over støtteberettigede trossamfunn. «Alt som er» klaget i juni 2014, men ble ikke hørt. I september 2014 vedtok Fylkesmannen at trossamfunnet skulle slettes.

– Trossamfunnet Alt som er slettes fordi det ikke ser ut til å være reell virksomhet i samfunnet, heter det i begrunnelsen.

«Alt som er» klaget saken inn for Kulturdepartementet, men fikk ikke medhold. Kulturdepartementet fattet sitt endelige vedtak i mai 2015.

– Departementet er enig med fylkesmannen i at sakens dokumenter viser at det ikke er reell virksomhet i samfunnet. (…) Etter departementets vurdering fremstår Alt som er som en proforma konstruksjon uten reelt og aktivt trosinnhold i lovens forstand, heter det i begrunnelsen fra departementet.

Departementet støtter også Fylkesmannen i at utbetalt tilskudd som ikke er benyttet til religiøse formål skal betales tilbake.

– Departementet anser at de offentlige tilskudd som er bevilget til Alt som er de senere år er bevilget og utbetalt ut fra feilaktige forutsetninger og i strid med lovenes formål, heter det i avslaget.

Kulturdepartementet trekker også inn uttalelser fra forstander Øyvind Aarvik Solberg til Gateavisa i 1995, der han uttaler at trossamfunnet «Alt som er» blant annet ble opprettet i protest mot at lovverket behandler livssynssamfunn annerledes enn trossamfunn.

– «Alt som er» framstår som en proforma konstruksjon uten reelt og aktivt trosinnhold i lovens forstand.

Vi har ikke fått kontakt forstander i «Alt som er», Øyvind Aarvik Solberg, for en kommentar til denne saken. Der hadde vi blant annet tenkt å spørre hvordan «Alt som er» kan ha hatt så lave utgifter hvis 500 kroner har blitt tilbakebetalt til medlemmene.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.