Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tom Vidar Olsen ble utmeldt av kirken etter to førsøk. Verre er det med samboeren og datteren hans.

Tom Vidar Olsen ble utmeldt av kirken etter to førsøk. Verre er det med samboeren og datteren hans.

- Skal vi ikke få lov til å melde oss ut?

Tom Vidar Olsen fra Hammerfest har slitt mer enn gjennomsnittet med å få meldt seg selv og familien ut av Den norske kirke.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2010 kl 14:46

Tom Vidar Olsen (30) ble første gang forsøkt utmeldt av kirken i 1987.

Han forteller at foreldrene hans da fikk beskjed om at utmelding av kirken var en forutsetning for at han som sjuåring skulle få livssynsundervisning istedenfor kristendomskunnskap på skolen. En av foreldrene måtte også være utmeldt, fikk familien beskjed om.

Dermed tok familien kontakt med menighetskontoret i Hammerfest for å få Tom Vidar og faren utmeldt.

Utmeldingen ble imidlertid ikke registrert, får vi høre. I 2000, 13 år etter, ble det nemlig oppdaget at Tom Vidar fortsatt var kirkemedlem, mens faren hadde blitt utmeldt på forskriftsmessig måte.

Tom Vidars mor, Nina Moen Olsen, forteller:

- Det var en del bråk om kirkeregisteret på den tiden. Jeg var lokallagsleder i Human-Etisk Forbund, og ble oppringt av en journalist som lurte på om jeg eller noen i familien var medlem. Da jeg sjekket, fikk jeg vite at Tom Vidar fortsatt var registrert, selv om jeg meldte han ut 13 år tidligere, forteller Nina Moen Olsen. Hun er i dag er fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Finnmark.

Hun understreker at sønnens utmelding ikke hadde blitt skrevet inn i kirkeboka, noe hun sjekket spesifikt. Han var altså ikke bare feiloppført i det elektroniske kirkeregisteret.

Nina Moen Olsen tok på nytt kontakt med menighetskontoret og ba om at sønnen måtte strykes. Dette var greit etter at utmeldingsattesten fra 1987 ble forevist, forteller hun. Tom Vidar Olsen har ikke senere fått noen indikasjoner på han er registert som kirkemedlem.

To utmeldinger til ingen nytte

Men problemene var ikke over. Litt senere ut på 2000-tallet fikk Tom Vidar en kjæreste. Hun meldte seg ut av kirken i 2004.

I 2006 fikk paret en datter, og i fødselsskjemaet fylte de ut at ingen av foreldrene er medlem av Den norske kirke, samt at de begge er medlemmer av Human-Etisk Forbund.

Paret regnet med at alt var i orden. Men så, i 2009, fikk de kontrabeskjed. Da kom det to brev. Det første var fra Human-Etisk Forbund og opplyste om at moren og datteren også var registrert som medlemmer i "et annet trossamfunn".

- Det var ikke vanskelig å gjette seg til at det måtte være Den norske kirke, sier Tom Vidar.

Det andre brevet var adressert til hans samboer. Det var fra Den norske kirke og inneholdt kirkevalgkortet som ble sendt til alle kirkemedlemmer i august 2009.

Både mor og datter var altså fortsatt registrert som medlem/tilhørig i Den norske kirke, til tross for at moren meldte seg ut i 2004 og at de ikke oppga kirkemedlemskap på fødselsattesten.

Paret tok umiddelbart kontakt med det lokale menighetskontoret og ba om utmeldelse - igjen.

Invitasjon til barnetreff i kirken

Nok en gang trodde de at saken var ryddet opp i. Men så viste det seg nok en gang at de ikke var kvitt kirkemedlemskapet.

I september i år dumpet det nemlig en invitasjon ned i postkassa.

- I september fikk datteren min, sammen med alle andre fire-femåringer i Hammerfest, invitasjon til å møte opp til en fireårssamtale i kirken. Her skulle hun blant annet få tildelt en barnebibel. Jeg ringte til menighetskontoret og spurte hvorfor de hadde sendt oss dette, og de kunne svare at det var fordi datteren min er medlem av kirken, sier Tom Vidar Olsen.

Han begynner å lure på hva som skal til for å melde seg ut av Den norske kirke.

- Dette er jo helt meningsløst at det skal være nødvendig å holde på slik, sier han.

Tom Vidar Olsen har selvsagt gjort nok et forsøk å få strøket datteren som kirketilhørig, men er ikke sikker på om han greier det denne gangen heller.

Beklager sterkt

Kirkeverge i Hammerfest, Svein Sivertsen, beklager det hele overfor Fritanke.no

- Jeg kjenner ikke historien, men slik kan vi selvsagt ikke ha det. Hvis historien er sann, kan jeg ikke annet enn å beklage på det sterkeste. Det skal ikke være noe problem å melde seg ut av Den norske kirke, sier han og lover å undersøke saken.