Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I skjemaet Melding om fødsel blir lege eller jordmor bedt om å fylle ut foreldrenes livssynstilhørighet.

I skjemaet Melding om fødsel blir lege eller jordmor bedt om å fylle ut foreldrenes livssynstilhørighet.

Staten noterer foreldres livssyn ved fødsel

I skjemaet "Melding om fødsel" må lege eller jordmor krysse av for om foreldrene er medlem i statskirken eller ikke. Skjemaet sendes til Folkeregisteret.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2009 kl 11:13

Skjemaet "Melding om fødsel" skal etter loven fylles ut av lege eller jordmor snarest mulig etter fødselen, og sendes i tre eksemplarer til Folkeregisteret. Skjemaet inneholder et felt der man skal fylle ut om barnets foreldre er medlem av statskirken, eller "annet registrert trossamfunn".

Gjennom graviditeten, altså før fødselen, brukes et annet skjema. Det heter "Helsekort for gravide". Også i dette skjemaet er det et felt der den gravides og faren til det kommende barnets livssynstilhørighet skal oppgis.

Fritanke.no og Human-Etisk Forbund får stadig tips om disse skjemaene. Flere frykter at lege eller jordmor krysser feil i skjemaet, og lurer på om dette kan være noe av årsaken til at folk blir stående som feiloppført i kirkens medlemsregister. I tillegg lurer innsenderne på om feilkryss i skjemaet kan føre til at barna deres blir stående som "tilhørige" til kirken. (les mer om tilhørig-ordningen i kirken her)

Rutinen er som følger:

Vi bestemte oss for å grave litt i saken. Etter en del telefoner til Folkeregisteret og ulike enheter i Den norske kirke (Dnk), ser det ut til at rutinen når det gjelder dette skjemaet er som følger:

  • Den gravide oppgir livssynstilhørighet på "Helsekort for gravide"

  • Etter fødselen fyller lege/jordmor ut skjemaet "Melding om fødsel", med info om livssynstilhørighet til begge foreldrene. Opplysningene om livssyn hentes fra det som er oppgitt på Helsekort for gravide.

  • Skjemaet "Melding om fødsel" sendes til Folkeregisteret.

  • De skjemaene som er avkrysset for medlemskap i Den norske kirke for minst én av foreldrene blir sendt i kopi til menighetskontoret der barnet skal bo.

  • De lokale menighetskontorene bruker utelukkende skjemaet til å sende ut info om dåp til nyfødte i menigheten. Ingenting føres opp i kirkeboka eller rapporteres inn til sentralt hold på grunnlag av dette skjemaet.
  • Kirkerådet får ikke skjemaene

    Sentralnivået i kirken får ikke kopi av disse skjemaene, får vi vite når vi henvender oss til Kirkerådet.

    - Jeg har aldri sett noe til disse skjemaene her hos oss, forteller seniorrådgiver i Kirkerådet, Svein Jåvold. Han er prosjektleder for kirkens nye sentrale medlemsregister.

    Jåvold sier, som Fritanke.no skrev tidligere i høst, at Folkeregisteret jevnlig sender alle fødsler i Norge til kirken. Barna til de foreldrene som blir gjenfunnet i kirkens medlemsregister, blir registrert som tilhørige.

    Skjemaet "Melding om fødsel" har ingenting med dette å gjøre. Nyfødte barn der foreldrene ikke blir gjenfunnet i kirkens medlemsregister, blir heller ikke registrert, understreker han.

    Feilkryss fører til feilsending av dåpsreklame

    Vi har også tatt noen telefoner til et par tilfeldig valgte menighetskontor. Alle svarer at de får tilsendt kopier av dette skjemaet, men at de ikke fører noe inn i kirkebøkene, eller rapporterer inn til sentralnivået, på grunnlag av det.

    Skjemaet brukes kun til å sende ut informasjon om dåp, får vi vite.

    Hvis dette stemmer, er det eneste som skjer hvis en lege eller jordmor krysser av feil, at det sendes informasjon om dåp til noen som egentlig ikke skal ha det.

    Veldig få skjema til Human-Etisk Forbund

    Åshild Holt ved Folkeregisteret bekrefter overfor Fritanke.no at Folkeregisteret får disse skjemaene og bruker dem som grunnlag for folkeregistrering av den nyfødte.

    Hun understreker at det ikke blir lagret informasjon om livssynstilhørighet i Folkeregisteret.

    - Nei, vi noterer ikke det. Vi registrerer bare informasjon om at det er født et barn og fører barnet inn i Folkeregisteret. Men det går en kopi av skjemaet til det tros- eller livssynssamfunnet som er oppgitt, om det nå er Den norske kirke, pinsemenigheten eller Human-Etisk Forbund, forteller hun.

    Medlemsrådgiver i HEF, Per Hansen, forteller at Human-Etisk Forbund får tilsendt svært få slike fødselsskjema.

    - Det dreier seg kanskje om rundt ti skjema i året. Det er langt færre enn man skulle forvente ut fra antall medlemmer i Human-Etisk Forbund, sier han.

    - Hvorfor tror du det er så få?

    - Litt av det skyldes trolig at det holder at bare én av foreldrene er medlem i Dnk, for at barnet skal bli tilhørig i kirken. Dermed kreves det et "rent HEF-foreldrepar" for at skjemaet skal gå til oss. Men likevel får vi alt for få skjema, og jeg vet ikke hvorfor, sier han.

    Fritanke.no har tatt en ringerunde til HEFs fylkeslag i Oslo, Akershus, Hordaland og Sør-Trøndelag. Ingen av disse kan huske å ha fått tilsendt dette skjemaet. Dette tyder på at Folkeregisteret ikke sender skjemaet til lokalnivået i Human-Etisk Forbund, på samme måte som de gjør overfor Den norske kirke.

    Per Hansen forteller at Human-Etisk Forbund uansett ikke gjør noe med disse skjemaene.

    - Barn av HEF-medlemmer blir ikke lagt inn som støtteberettigede tilhørige hos oss før foreldrene gir aktivt melding om det, understreker han.

    Se skjemaene (pdf):