Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
"Alternativmessegeneral" Øyvind Solum har falt i unåde hos konspirasjonsteoretikerne etter at han sa nei til konspirasjonsteorier på alternativmessa.
 Foto: Arnfinn Pettersen

"Alternativmessegeneral" Øyvind Solum har falt i unåde hos konspirasjonsteoretikerne etter at han sa nei til konspirasjonsteorier på alternativmessa. Foto: Arnfinn Pettersen

Sivilisert om konspirasjonsteorier

Det ble ikke veldig høye bølger da John Færseths bok om konspirasjonsteorier ble lansert i Oslo i går kveld. Også «alternativmessegeneral» Øyvind Solum tok tydelig avstand.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2013 kl 10:57

De tre paneldeltagerne, debattleder Didrik Søderlind og forfatter John Færseth var skjønt enige om at konspirasjonsteorier er et problem og må motarbeides, da Færseths bok KonspiraNorge ble lansert på Litteraturhuset i Oslo i går kveld.

I debatten etterpå var det kun en debattant som fremmet det samfunnsforskeren Michael Barkun ville kalle «stigmatisert kunnskap». Debattanten viste til nettstedet Russia Today og en påstand om at Vladimir Putin skal ha truet USA på grunn av deres støtte til selskapet Monsanto hvis produkter angivelig fører til bie-død i Russland.

Færseth avviste dette og pekte på at Russia Today er avslørt som en ikke-troverdig nyhetskanal. Påstanden er også plukket fra hverandre for eksempel her.

Solum: – Ubehagelig å kutte bånd til konspirasjonsteoretikere

Ut over dette var det få konspirasjonsteoretikere å se. I panelet satt Rødt-politiker Ronny Kjelsberg, styreleder for nettstedet Vepsen Henrik Lunde, samt mangeårig arrangør av alternativmessen og førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Akershus, Øyvind Solum.

Sistnevnte har gjort seg bemerket ved at han og broren Eirik Solum i slutten av 2011 bestemte at konspirasjonsteoretikeren Per Aslak Ertresvåg ikke lenger får slippe til på alternativmessen.

Dermed ble det slått en kile inn i det som gjerne blir hevdet å være en glidende overgang mellom de litt flagrende aktivitetene alternativmessa og mer svartsynte konspirasjonsteorier om hemmelige nettverk som styrer verden.

Solums avvisning av konspirasjonsteorier har ført til at også han har blitt kategorisert som en del av «makta», fikk vi høre. Han fortalte om til dels kraftige og ubehagelige reaksjoner.

– En del av disse personene kan framstå som ustabile, så man blir litt usikker på hva de kan finne på. Det kan være skremmende. Det har i grunnen vært en smule slitsomt å ta avstand fra denne gjengen, sa han.

Han fortalte også at han ved noen tilfeller har tatt initiativ til religionsdialog, noe som har gjort at han har falt ytterligere i unåde.

– I religionsdialog hører jo også katolikkene med. Det har ført til at enkelte har beskyldt meg for å være en del av påståtte konspirasjoner der katolikkene har en sentral rolle, sa han.

John Færseth trakk fram aktivitetene på Unitysenteret i Oslo som et godt eksempel på koblingen mellom alternativ tankegang og konspirasjonsteorier. Unitysenteret definerer seg som å være et sted «for integrert medisin og økt bevissthet», og fremmer en lang rekke alternative behandlingsformer. I tillegg leier de jevnlig ut lokaler til ytterliggående konspirasjonsteoretikere som Hans Gaarder fra nettstedet Nyhetsspeilet.

Konspirasjonsteorier rydder opp

Ronny Kjelsberg, som i tillegg til å være Rødt-politiker også er høgskolelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, fortalte at også studenter kan gå i baret, og bruke ting de finner på nettet helt ukritisk. Kjelsberg var ellers tydelig på at venstresidas kritikk av Israel aldri må slå over i antisemittisme, og at det er svært viktig at alle er bevisst på dette skillet.

Henrik Lunde fra Vepsen slo fast at kildekritikk er noe av det viktigste man kan lære bort i en tid der alle slags påstander er tilgjengelig for alle med noen tastetrykk. Han mente at skolen ikke tar dette nok på alvor i dag.

Lunde slo ellers fast at vi må passe oss for å tro at alle som går på disse teoriene er sprø.

– Konspirasjoner gjør at man får ryddet opp i en kompleks virkelighet. I tillegg er det litt spennende. Alternativet er å søke informasjon, være åpen, lete og lese. Det er mye kjedeligere, sa han.

I innledningen sa Færseth at han tror det er vanskelig å få noen på andre tanker hvis konspirasjonstankegangen først har satt seg. Øyvind Solum var uenig.

– Det er ikke så svart. En del oppdager at dette bare er tull, og kommer seg ut av det. Det har jeg opplevd mange ganger, sa Solum.

Ekte konspirasjoner blir alltid avslørt

Det var også enighet om at man ikke må bli så kategorisk avvisende til konspirasjonsteorier at man glemmer å være rasjonelt kritisk også til de «offisielle versjonene».

En av tilhørerne, JR Bruun, trakk fram drapet på John F. Kennedy i 1963.

– Drapet på Kennedy er ikke oppklart. Mange papirer er fortsatt hemmelighetsstemplet. Det er mye vi ikke vet om dette ennå. Jeg synes den forrige boka Humanist forlag ga ut om dette (Konspiranoia 2003) var litt for firkantet på at «alle som tror på slikt er gale». Men slik er det ikke nødvendigvis, sa Bruun.

John Færseth svarte at konspirasjoner skjer hele tiden, men at de som er reelle blir avslørt før eller senere.

– Sannheten kommer for en dag. Spesielt i USA. En grunn til at USA og CIA gjerne framstilles som mer konspiratoriske enn for eksempel russerne, er jo nettopp at det er en bedre kultur for åpenhet i USA. Dermed blir det vanskeligere å holde ting skjult, og hemmelighetene deres blir avslørt. I Russland er de flinkere til å holde ting hemmelig slik at de forblir hemmelige, kommenterte forfatteren.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus