Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Eman al-Nafjan og Aziza al-Yousef er to av tre arresterte kvinneaktivister som nå er løslatt, mens Loujain al-Hathloul (i midten) fortsatt sitter fengslet. Foto: Amnesty International

Saudiarabiske kvinneaktivister løslatt

Tre av de elleve kvinneaktivistene som i fjor ble pågrepet i Saudi-Arabia, er løslatt.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Det opplyser flere kilder til internasjonale nyhetsbyråer. AFP siterer den London-baserte menneskerettighetsgruppen ALQST og slektninger av kvinnene.

Omstendighetene rundt løslatelsene er foreløpig uklare, og saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert løslatelsene.

Ifølge DPA er det aktivistene Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan og Ruqqaya al-Muhareb som nå er blitt løslatt, etter å ha vært fengslet i over ti måneder. Minst en av de tre har vendt hjem til sin familie.

Tortur og trakassering i fengsel

Aktivistene ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene ble anklaget for å ha vært i kontakt med utenlandske journalister og diplomater, ifølge TT.

Kvinnene skal ha blitt utsatt for både tortur og seksuell trakassering i løpet av tiden de satt fengslet, ifølge Amnesty.

Løslatelsene kommer dagen etter den andre høringen i rettssaken mot kvinnene. De kvinnelige aktivistene vil fortsatt være nødt til å møte i retten neste onsdag, når rettssaken fortsetter, opplyser slektninger.

Ifølge kilder skal de øvrige fengslede kvinnene løslates førstkommende søndag.

Internasjonalt press

Kronprins Mohammed bin Salman har godkjent løslatelsene for å opprettholde et image som reformator, mener seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.

– Disse modige kvinnene har blitt tvunget til å betale en forferdelig pris for å stå opp for kvinners rettigheter. At de har blitt sluppet ut av fengselsporten i dag, er en enorm glede og lettelse for alle oss som har jobbet hardt for at dette skulle skje. Vi holder pusten til alle er trygt utenfor fengselsmurene på søndag, sier Tin.

Løslatelsene er et resultat av omfattende press fra internasjonalt hold, legger hun til. Det er SV-leder Audun Lysbakken helt enig i.

– Dette er et klart tegn på at tydelig internasjonalt press og offentlig fordømmelse fungerer. Presset på regimet i Saudi-Arabia må fortsette. Vi håper de andre partiene vil stemme for våre forslag om en ny og tydelig politikk overfor landet, sier Lysbakken, som sier han er glad og lettet på vegne av aktivistene som er løslatt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...