Kontakt
Den saudiske bloggeren Raif Badawi får EUs Sakharov-pris.
Den fengslede saudiarabiske bloggeren Raif Badawi (31) får årets Sakharov-pris for tankefrihet. EU ber Saudi-Arabia løslate prisvinneren umiddelbart.
NTB
Publisert: 29.10.2015 kl 14:46
Sist oppdatert: 29.10.2015 kl 15:09
Badawi ble pågrepet for over tre år siden og soner en dom på ti års fengsel for å ha «fornærmet islam» og brutt Saudi-Arabias medielover. Bloggeren er også dømt til 1.000 piskeslag.
– Jeg ber kongen i Saudi-Arabia om å benåde Badawi og løslate ham, sånn at han kan komme og motta prisen, sa EU-parlamentets leder Martin Schulz da han kunngjorde beslutningen i en fullsatt parlamentarikerforsamling i Strasbourg torsdag.
Det vakte sterke reaksjoner verden over da Badawi fikk de første 50 piskeslagene i januar.
– Dette er et budskap om håp, sa Badawis kone Ensaf Haidar da hun mottok nyheten, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Fullbyrdelsen av straffen er siden blitt utsatt. Den offisielle begrunnelsen er helsehensyn, men utsettelsen av piskingen skjedde etter massiv internasjonal kritikk av saudiarabiske myndigheter.
– Denne mannen har fått en av de mest grusomme straffene som finnes, og som bare kan beskrives som brutal tortur, sier Schulz.
Badawis kone, som har flyktet til Canada med parets barn, sa tidligere denne uka at piskingen snart kommer til å fortsette. Saudiarabiske myndigheter har gitt grønt lys til å gjenoppta piskingen av Badawi i fengslet hvor han sitter, sa Haidar og henviste til en «informert kilde».
Sakharov-prisen er oppkalt etter den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov og er blitt delt ut av EU-parlamentet siden 1988. Prisen er på 50.000 euro og gis til enkeltpersoner som forsvarer menneskerettigheter og andre grunnleggende friheter.
– Jeg kan ikke tenke meg noen som fortjener dette mer enn en mann som er fengslet for å ha oppmuntret til åpen debatt i det land der dette ikke tolereres, sier britiske Syed Kamall, som var blant EU-parlamentarikerne som nominerte bloggeren til Sakharov-prisen.
Blant tidligere prismottakere er Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi. Fjorårets pris gikk til den kongolesiske legen Denis Mukwege, som har viet sitt virke til å behandle kvinner som er voldtatt og mishandlet i krigen i hjemlandet.
Badawi fikk tidligere i høst ytringsfrihetsprisen PEN Pinter. Han var også nominert til Nobels fredspris i år.
– Denne prisen burde sende et sterkt signal til Saudi-Arabia om at ytringsfrihet og tankefrihet er en universell rettighet, sier Kamall. (©NTB)
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.