Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Med vår løsning vil Den norske kirke og alle andre tros- og livssynsamfunn få bevisste og aktive medlemmer som er medlem fordi de faktisk ønsker det selv og som er villige til å betale for det selv, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.
 Foto: FpU - Fremskrittspartiets ungdom

– Med vår løsning vil Den norske kirke og alle andre tros- og livssynsamfunn få bevisste og aktive medlemmer som er medlem fordi de faktisk ønsker det selv og som er villige til å betale for det selv, sier Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: FpU - Fremskrittspartiets ungdom

Programkomiteen i Frp foreslår enstemmig å kutte all støtte, også til Den norske kirke

Ingen tros- og livssynssamfunn skal få offentlig støtte hvis programkomiteen i Frp får viljen sin. De vil heller gi skattelettelser slik at folk kan betale selv.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2017 kl 12:32

Da livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, gikk gjennom Frps gjeldende forslag til partiprogram i forrige uke, ble han sittende igjen med et åpent spørsmål:

Betyr programformuleringen «FrP vil fjerne tilskuddsordningen for trossamfunn» at Frp også vil kutte all støtte også til Den norske kirke, eller er det bare de andre tros- og livssynssamfunnene som skal miste offentlig støtte?

Vil kutte offentlig støtte til alle

Medlem i programkomiteen og leder i Fremskrittspartiets ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud, nøler ikke med svaret.

– Det betyr at vi vil kutte all offentlig støtte til Den norske kirke og alle de andre tros- og livssynssamfunnene. Det åpner muligheten til å redusere det totale skattetrykket og sette folk i stand til å betale selv der de ønsker å være medlem. Pengene skal tilbake til folket, sier han.

Svendsrud presiserer at dette så langt bare er et forslag fra programkomiteen, og ikke kan regnes som offisiell Frp-politikk før det eventuelt vedtas på landsmøtet. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Ikke redd for å ramme «den kristne kulturarven»

Frp er i mange andre sammenhenger opptatt av å hegne om «den kristne kulturarven». Svendsrud er ikke enig i at det er noen motsetning mellom dette og å kutte all offentlig støtte til kirken.

– Vår løsning vil bidra til flere bevisste og aktive medlemmer, som er medlem fordi de ønsker det og som er villige til å betale for det. Det er ikke bestemt hvilken konkret løsning partiet ønsker, men hvis vi for eksempel legger oss på en løsning som de har valgt i Sverige, så er det ingen grunn til å tro at dette vil føre til noen alvorlig svekkelse av kirken. Svenska kyrkan lever i beste velgående, så vidt jeg vet, sier han.

Sverige har en modell der staten krever inn kirkeskatt via skatteseddelen for de som er medlemmer der, mens de som ikke er medlemmer slipper å betale.

Svendsrud legger til at Frp ønsker å opprette en egen tilskuddsordning for å ivareta og vedlikeholde kirkebygg med kulturhistorisk verdi, noe som nettopp er lagt inn å hegne om den kristne kulturarven.

HEF: – Ryddig og uproblematisk i forhold til menneskerettighetene

Lars-Petter Helgestad i Human-Etisk Forbund synes dette er en ryddig avklaring fra Frp.

– Dette er et prinsipielt ryddig standpunkt som er helt uproblematisk i forhold til menneskerettighetene. Staten er ikke forpliktet til å betale en krone til tro og livssyn, hvis bare alle behandles likt, sier han.

Helgestad synes forslaget er interessant og offensivt, og at det er oppsiktsvekkende at et regjeringsparti kan gå inn for noe slikt.

– Jeg trodde jo ikke at de egentlig gikk inn for noe så radikalt da vi snakket om det i forrige uke.

Helgestad er spent på å se om forslaget går gjennom på Frps landsmøte.

Vi fikk ikke noen kommentar fra Den norske kirke til denne saken i går ettermiddag/kveld.

Oppdatert: Helgestad presiserer at han ikke uttaler seg spesifikt om den svenske modellen, men kun om prinsippet om at ingen skal få offentlig støtte.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus