Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Politisk rådgiver Elisabeth Løland, barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og statssekretær Julian Farner-Calvert tilhører alle Oslo Misjonskirke Betlehem på Abildsø.

Politisk ledelse i Barne- og familiedepartementet tilhører samme frimenighet

Tre av de fire KrF-erne som skal utarbeide norsk religionspolitikk, tilhører samme lille frimenighet i Oslo.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2019 kl 12:44

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og to av de tre statssekretærene i departementet – Elisabeth Løland og Julian Farner-Calvert – tilhører Oslo Misjonskirke Betlehem på Abildsø, en frimenighet med om lag 550 medlemmer, melder Vårt Land.

Den siste i den politiske ledelsen, statssekretær Jorunn Hallaråker, er medlem i Den norske kirke.

Det betyr at Oslo Misjonskirke Betlehem er sterkt overrepresentert i arbeidet med en ny og samlet lov for tros- og livssynsektoren i Norge, som etter planen skal vedtas i løpet av våren.

Stortingsrepresentant fra SV, Freddy André Øvstegård, er kritisk til at Oslo Misjonskirke Betlehem på Abilsø er så sterkt overrepresentert i departementet.

– Den nye tros- og livssynsloven vil bli avgjørende for religions-Norge. Det sår vesentlig tvil når et så lite miljø setter et så stort fotavtrykk i departementet som har ansvar for tros- og livssynsspørsmål, sier Øvstegård til Vårt Land.

Han sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Vil jobbe for et bredt mangfold

SV-representanten mener dette kan føre til spørsmål om hvorvidt den politiske ledelsen i det ansvarlige departementet kan ta uhildede avgjørelser i tros- og livssynsspørsmål. Han mener den politiske ledelsen må bekrefte at det er tilfeldig at disse tre tilhører den samme menigheten, for å gjenopprette tilliten.

Han vurderer å sende inn et skriftlig spørsmål til statsråd Kjell-Ingolf Ropstad om saken, og be ham klargjøre forholdene.

Statssekretær Julian Farner-Calvert svarer slik på Vårt Lands henvendelser via epost:

– Vi er glad for å ha ansvaret for tros- og livssynspolitikken. Vi ønsker å jobbe for et bredt mangfold av tros- og livssynssamfunn og vi vil ha en åpen dør til alle miljøer.

Enger: — Ingen grunn til å dramatisere

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, er ikke veldig bekymret over at Oslo Misjonskirke Betlehem ser ut å være svært godt representert i Barne- og familiedepartementet.

– Jeg stoler på at det politiske systemet og habilitetsreglene vi har håndterer dette. Jeg ser ingen grunn til å dramatisere det. Jeg tror det er viktigere at de kommer fra samme parti enn hvilken menighet de er medlem av, sier han.

Joys ikke bekymret

Generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssyn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, er heller ikke veldig bekymret.

– Vi skal ikke diskriminere på bakgrunn av religion i Norge, heller ikke i dette tilfellet. Det er ikke så lenge siden man måtte være medlem i Den norske kirke for å inneha visse regjeringsposisjoner. Det er heldigvis historie, sier hun til Vårt Land.

Joys råder departementet til å sørge for å få inn kompetanse og impulser fra andre steder, slik at avgjørelsene gis troverdighet.

– Departementet skal lage politikk for hele tros- og livssynsfeltet, og ikke for sin egen menighet. Men det regner vi selvsagt med at toppolitikerne er klar over, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...