Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Helseminister Bent Høie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide har blitt enige om å sette ned enda et utvalg som skal utrede livssynspolitikk.
 Foto: Høyre + KrF

Helseminister Bent Høie (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide har blitt enige om å sette ned enda et utvalg som skal utrede livssynspolitikk. Foto: Høyre + KrF

Nytt statlig utvalg skal utrede livssynspolitikk

I januar i fjor fikk vi en 465 sider tung utredning av en ny og helhetlig livssynspolitikk for Norge. Men så var det likevel noe de måtte hoppe over. Derfor setter regjeringen nå ned et nytt utvalg.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2014 kl 12:48

7. mai ble regjeringen enige med KrF om å snu i reservasjonsrettsaken. Presset ble for stort.

I avtalen mellom regjeringen og KrF står det imidlertid også et annet punkt. Partene ble enige om å sette ned et utvalg som skal «utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfriheten under utøvelse av arbeidsoppgaver, i det norske arbeidsliv generelt».

Man skulle kanskje tro at Stålsett-utvalget hadde tatt for seg også dette området på en utfyllende måte i sin utredning om en helhetlig livssynspolitikk for Norge.

Men det har de ikke. Stålsett-utvalget går nøye inn i spørsmålet om reservasjonsrett mot abort for leger, hvor de deretter deler seg i et flertall mot reservasjonsrett, og et mindretall for.

De tar også grundig for seg bruk religiøse symboler, klær og hodeplagg i arbeidslivet, og konkluderer med at det som hovedregel bare skal være praktiske forhold, ikke vurdering av mulig symbolsk betydning, som kan legges til grunn for eventuelle restriksjoner på bruk av religiøse plagg og symboler (s. 158). Et flertall går inn for å tillate hijab til politiuniformen, for eksempel.

Stålsett ber om bredere vurdering

Andre spørsmål knyttet individers til tanke- og samvittighetsfrihet i arbeidslivet blir kun sporadisk nevnt, slik som adventisters rett til å nekte å arbeide på lørdager, og om det er rimelig at dette får konsekvenser for trygdeytelser. Rett til fri på religiøse helligdager blir også behandlet.

På side 269 i Stålsett-utvalgets rapport slås det imidlertid fast at «det kan være behov for en bredere vurdering av hvorvidt en bør styrke arbeidstakeres rettigheter i arbeidsforhold mot å bli pålagt handlinger som strider mot deres overbevisning».

Mener EMD har blitt mer liberale til religiøse symboler

Det er denne formuleringen regjeringen og KrF nå bruker som knagg for det nye utvalget de ønsker å sette ned.

Regjeringen og KrF slår også fast at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) «nylig har skiftet utgangspunkt i denne type saker».

De viser til en dom i EMD fra 2010 der Storbritannia ble dømt til å betale en kvinne erstatning etter at hun hadde blitt nektet å bruke et kristent kors som halssmykke til uniformen.

Sammensetning, oppstart og mandat fortsatt ukjent

Fagsjef i Human-Etisk Forbund og medlem i Stålsett-utvalget, Bente Sandvig, er enig i at i Stålsett-utvalget ikke gikk spesielt nøye inn på livssynsfrihet i arbeidslivet, og støtter regjeringen og KrF i at kan være behov for et nytt utvalg.

Det er Helsedepartementet som har ansvaret for utvalgsarbeidet. De vil ikke svare på når utvalget skal settes ned, hva det konkrete mandatet vil bli eller hvem som skal sitte i det.

– Mandat, sammensetning og tidsplan for det nye utvalget svarer vi ikke på nå, utover å vise til at regjeringen selvsagt arbeider for å følge opp avtaleteksten mellom oss og Kristelig Folkeparti, skriver politisk rådgiver for helseminister Bent Høie (H), Fredrik Wang Gierløff, i en epost til Fritanke.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus