Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Samferdselsminister Liv-Signe Navarsete (Sp) skal ha satt hardt mot hardt og presset SV og Ap til nederlag i blasfemiparagraf-saken.

Samferdselsminister Liv-Signe Navarsete (Sp) skal ha satt hardt mot hardt og presset SV og Ap til nederlag i blasfemiparagraf-saken.

Ny blasfemilov: Senterpartiet overkjørte både SV og Ap

Det er Senterpartiet som har presset gjennom forslaget om ny blasfemiparagraf. Også SV er sterkt uenig i forslaget, i tillegg til Ap, forteller kilder Fritanke.no har snakket med.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2009 kl 11:57

I dagens Aftenposten kommer det fram at justisminister Knut Storberget er personlig uenig i sitt eget forslag om å innføre en lovgiving som "verner religioner og den enkeltes religiøse følelser mot usaklige og krenkende uttalelser".

Fritanke.no har snakket med sentrale folk i SV som bekrefter at også SV, i tillegg til Ap, kjempet sterkt for at blasfemiparagrafen skulle fjernes fullstendig, men at Senterpartiet nærmest la ned et veto mot dette. Kompromisset ble at man foreslo å fjerne blasfemiparagrafen, men flyttet en del av de samme bestemmelsene over til rasismelovgivingen. (les statssekretær Astri Aas-Hansens versjon av saken her)

Akthar Chaudry representerer SV i justiskomiteen på Stortinget. Han bekrefter at SV alltid har ønsket å fjerne blasfemiparagrafen.

- Ja, det stemmer. SV har i lang tid ønsket å fjerne blasfemiparagrafen, og det er vi glad for at vi har greid. Så er det slik at for å få til dette, så måtte vi forhandle med de andre regjeringspartnerne, og resultatet er det som ligger i bordet nå. Ut over dette kan jeg ikke kommentere saken, sier Chaudry.

Omkamp på Stortinget

I dagens utgave av Aftenposten kommer det fram at Senterpartiet har presset gjennom forslaget mot Aps og justisminister Knut Storbergets vilje.

Storberget selv vil ikke kommentere saken, men det gjør leder i justiskomiteen Anne Marit Bjørnflaten (Ap)

- Jeg registrerer at utfallet ble som det ble. Her vant Sp frem. Men vi vil nå lytte til de innspill som måtte komme, sier hun til Aftenposten.

Med denne uttalelsen antyder hun at det kan bli omkamp i Stortinget. Sentrale Ap-folk på Stortinget sier til Aftenposten at mange kjemper for at representantene fra regjeringspartiene skal stilles fritt. Da vil det i så fall bli solid flertall for å avvise forslaget. Det er trolig bare Sp og KrF som vil stemme for det.

Navarsete satte "hardt mot hardt"

Aftenposten forteller også at saken slo ned som en bombe på Stortinget da den ble kjent rett før jul.

- Saken hadde vært gjenstand for grundig behandling i storfraksjonen (Ap, SV og Sp) på Stortinget før regjeringen skulle ta endelig standpunkt. Alle var klar over at Sp i sitt partiprogram hegner om blasfemiparagrafen. Men "ingen" i fraksjonen trodde Sp skulle vinne frem med sitt syn i selve stortingsproposisjonen, skriver Aftenposten.

Sp satte imidlertid inn støtet på regjeringsnivå, ifølge avisa. De skriver at det gikk hett for seg da saken ble avgjort i regjeringen. Justisminister Knut Storberget forhandlet direkte med samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp), og sistnevnte skal ha satt "hardt mot hardt".

Det skal ha vært omtanke og vern av kristendommen som ligger bak Sps kompromissløse holdning, og ikke, som mange har trodd, bråket rundt Muhammed-karikaturene og andre konflikter knyttet til kritikk av islam.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook