Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den bangladeshiske bankansatte skribenten, bloggeren og ateisten Ananta Bijoy Das ble brutalt hogget ned med machete tirsdag morgen. Han er den tredje offentlige ateisten som myrdes på dette viset i Bangladseh i år.
 Foto: Skjermdump /montasje fra nettstedet Das skrev for

Den bangladeshiske bankansatte skribenten, bloggeren og ateisten Ananta Bijoy Das ble brutalt hogget ned med machete tirsdag morgen. Han er den tredje offentlige ateisten som myrdes på dette viset i Bangladseh i år. Foto: Skjermdump /montasje fra nettstedet Das skrev for

Ny ateist-blogger hugget i hjel

Ananta Bijoy Das ble nektet visum til Sverige for å tale på pressefrihetens dag 3. mai. Nå er han den tredje ateistbloggeren som er blitt myrdet i Bangladesh i år.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2015 kl 16:04

Ananta Bijoy Das (33) var medlem i den bangladeshiske humanistorganisjonen, og aktiv blogger. Tirsdag morgen, lokal tid, ble han ifølge The Guardian angrepet av fire maskerte menn med kniver og machete på åpen gate i byen Syleth. Dette er den femte største byen i landet.

Sto på dødsliste

Politisjef Kamrul Hassan i Syleth sier til AFP at angriperne rømte inn i folkemengden i morgenrushet. Das ble umiddelbart fraktet til sykehuset, men livet sto ikke til å redde.

Hassan vil ikke spekulere i årsakene til angrepet på Das. Men flere av Das’ medbloggere forteller til Guardian at han sto på dødslisten til en eller flere grupper militante islamister.

Etter det Fritanke.no kjenner til skal Ananta Bijoy Das selv ha meldt til et styremedlem i den bangladeshiske humanistorganiasjonen, nå bosatt i Sverige, at de ekstreme islamistene skal ha 85 personer på dødslisten. Hans eget navn var altså blant disse.

Fordømmer både mord og myndigheter

Den internasjonale humanistorganisasjonen, International Humanist and Ethical Union (IHEU), kom i dag tidlig med denne uttalelsen:

– Hver enkelt av disse mordene er et stort tap for de humanistiske og sekulære samfunnene Sør-Asia og I verden.

– IHEU fordømmer dette mordet på det sterkeste. Vi fordømmer også de bangladeshiske myndighetere manglende evne til å bryte opp nettverkene bak disse målrettede drapene. Uavhengig av om dette skyldes apati, inkompetanse eller redsel svikter både politiet og myndighetene de bangladeshiske humanistiske, ateistiske og sekulære skribenter, tenkere og aktivister.

Organisasjonen kommer også en oppfordring til det internasjonale samfunnet om å forstå det legitime og moralske behovet for å handle raskt når det gjelder å gi asyl på humanitært grunnlag til humanister, ateister og sekulære som forfølges for sine ytringer.

Fikk ikke visum til Sverige

Das skal ha ble nektet utreisevisum til Sverige av den svenske ambassaden i Dhaka. Visumet var søkt etter en invitasjon fra svenske PEN. Han var bedt om å snakke på en arrangement i regi organisasjonen på pressefrihetens dag 3. mai. I samarbeide med PEN hadde han klaget på avgjørelsen, klagen skulle i følge svenskapen.se bli behandlet i løpet av de nærmeste ukene.

Svenske PEN har i dag et åpent brev til svenske myndigheter der de spør om hvorfor han ikke fikk invilget visum for nettopp å fortelle om situasjonen til forfattere og bloggere som trues på livet for sine ytringer. Hadde han fått visum ville han vært i Sverige i dag tidlig.

I avslaget sto det:

“You belong to a category of applicants where there is always a risk involved when granting a visa that you will not leave Schengen area after the visit. Furthermore, the purpose of your trip is not urgent enough to grant you visa.”

Rolf Solheim i Human-Etisk forbund (HEF) i Oslo, har også vært engasjert i Das' sak. Dette gjennom et medlem i HEFs svenske søsterorganisasjon, med nære bånd til Bangladesh. Sørheim opplyser at alle bloggerne som har blitt drept i år har sittet i styret i humanist-organisasjonen i landet.

Solheim hevder også at bloggeren ventet på en invitasjon fra en norsk by tilknyttet PEN/ICORN for en mulig friby-invitasjon. Han er i dag selv i sorg ettersom han har vært blant dem som har bedt Ananta Bijoy Das vente i Bangladesh til formalitetene med en mottaker-by var i orden.

ICORN vil ikke kommentere om Das var tatt inn i deres program da alle søknader til orgnisasjonen er konfidenseilele

Flere machete-drap

Das skrev blant annet for fritenker-bloggen Mukto-Mana. Undertittelen på bloggen er vitenskap, rasjonalitet, humanisme og fritenking. Deres formål er å fremme disse verdiene, menneskerettigheter, religiøs toleranse og fred mellom mennesker. Das satt i nettstedets styre.

Dette nettstedet ble tidligere moderert av Avjit Roy. Den sør-asiatiske grenen av Al-Qaida tok sist uke på seg ansvaret for å ha drept ham i februar i år. Roy var amerikansk statsborger. I følge CNN ble også hans kone; Bonya Ahmed, alvorlig skadet da paret ble angrepet med macheter på et marked.

Ahmed er invitert til å tale på The Voltaire Lecture i regi av The British Humanist Organization (BHA) i London 2. juli. Dette er hennes førte offentlige opptreden siden angrepen 26. februar. I forkant av møtet har hun uttalt til BHA:

"I will go back to being vocal and expressing what we believe in: the cause that Avijit died for. I will not be quiet."

Les også Ateistblogger og forfatter brutalt drept i Bangladesh.

I mars ble også ateist-bloggeren Washiqur Rahman også hugget ned av islamister. Dette skjedde i hovedstaden Dhaka. To studenter er senere arrestert for ugjerningen, ytterligere to er siktet. Rahman var ikke tilknyttet Mukto-Mana, men skrev blant annet en religionssatirisk tegneserie på Facebook, og var i følge den lokale avisen The Dhaka Tribune medlem av åtte ateist-grupper på nettsamfunnet.

Offisielt sekulært

Bangladesh er offisielt et sekulært land, men over 90 prosent av innbyggerne i landet er muslimer. Landets største muslimske parti får ikke stille til valg er anklaget for å stå bak en rekke attentat mot myndighetene i år.

Det er heller ikke bare al-Qaida som angriper bloggere. I 2013 arrangerte gruppen Hefazat-e-Islam en marsj mot ateist-bloggere. De har også offentlig erklært død over ateister som har organisert demonstrasjoner mot fremveksten av politisk islam i landet.

Reportere uten grenser rangerte Bangladesh som nummer 146 blant 180 land da de presenterte sin oversikt over pressefrihet i verden.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus