Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik så HEFs nettsted ut kort tid etter kl. 10 i dag.
 Foto: Even Gran

Slik så HEFs nettsted ut kort tid etter kl. 10 i dag. Foto: Even Gran

Nettsidene til HEF tålte ikke trykket i år heller

I dag åpnet påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon for 2018, men det gikk ikke helt som planlagt.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2017 kl 11:46

I fjor kollapset Human-Etisk Forbunds nettsider og seremonibase da forbundet åpnet for påmelding til Humanistisk konfirmasjon. I år skulle alt gå mye bedre, blant annet på grunn av en køordning der folk ble satt i kø istedenfor å kommunisere direkte med datasystemene.

Det gikk ikke så bra. Få minutter etter at påmeldingen åpnet i dag klokken ti ramlet systemet sammen, og forbundets nettsider ble utilgjengelige.

Kort tid etter ble forbundets nettsted erstattet av en plakat som forkynte at det mange som forsøker å melde seg på konfirmasjon akkurat nå, og at nettsidene ikke greier å behandle bestillingene.

Forbundet råder folk til å ta en liten pause og prøve igjen senere, isteden for å prøve og ringe.

Hovedsiden tålte ikke trafikken

Økonomisjef i Human-Etisk Forbund, Harald Masst, som også har ansvaret for forbundets datasystemer, forklarer at det i år var meningen å bygge et slags «venterom» der folk ble tildelt en kønummer og så ble sluppet inn til påmeldingsskjemaet i grupper som ikke var større enn at systemet kunne håndtere det.

Da påmeldingen startet klokken 10 i dag, var det nesten tusen inne i dette «venterommet». Alle disse har beholdt plassen sin i køen, forklarer Masst, og vil bli sluppet inn til påmeldingskjemaet etterhvert, så lenge de ikke lukker nettleservinduet. For påmeldingsskjemaet og den bakenforliggende seremonibasen er oppe og går.

Årsaken til at systemet brøt sammen i år, var at nettstedet til Human-Etisk Forbund, og spesielt hovedsiden, ikke tålte alle henvendelsene og brøt sammen. Dermed kommer heller ikke flere seg inn i dette «venterommet».

Økonomisjefen: – Vi trodde det skulle gå bra i år

Masst beklager at påmeldingsstarten skar seg i år også.

– Dette er svært uheldig selvsagt. Vi vil jo ikke ha det slik. Vi hadde testet dette og trodde det skulle holde, så jeg er overrasket. Men noen ganger har man vel bare uflaks regner jeg med. Datasystemer bryter jo sammen en gang iblant selv om man tror man har full kontroll, og i dette tilfellet står det jo heldigvis ikke liv på spill, sier han.

Harald Masst råder folk til å være tålmodige og prøve igjen senere.

– Alle skal få plass på Humanistisk konfirmasjon, så det beste rådet er å prøve igjen senere. Kunsten er å få spredt påmeldingene over litt lengre tidsrom, slik at datasystemene våre kan håndtere trafikken. Akkurat nå er det ingen andre som kommer gjennom heller, så kursene blir ikke fylt opp, sier han.

Differensiert påmelding hjalp ikke

Etter at systemet kollapset på lignenede måte i fjor, vurderte Human-Etisk Forbund å ha påmeldingsstart på ulike tidspunkt i fylkene. Dette ble ikke innført. Påmeldingsstarten i dag kl. 10 var lik for hele Norge.

En ting som ble gjort, var å la HEF-medlemmer registrere seg for å melde på sine konfirmanter dagen i forveien, altså i går. Da kom det inn rundt 600 påmeldinger. Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig for å hindre sammenbrudd i dag, når alle kunne gå inn og melde seg på.

– Vi får komme tilbake til hvordan vi skal forhindre at dette gjentar seg. Nå må vi konsentrere oss med å håndtere den situasjonen som har oppstått, sier seremonisjef Lene Mürer.

Litt trykket stemning blant gjengen på HEFs hovedkontor i Oslo som skulle ta seg av påmeldingsåpningen i dag.
 Foto: Even Gran

Litt trykket stemning blant gjengen på HEFs hovedkontor i Oslo som skulle ta seg av påmeldingsåpningen i dag. Foto: Even Gran

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus