Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Østfold har innført totalforbud mot niqab. I Oslo og Akershus blir det nå opp til det enkelte fakultet å avgjøre når det ansiktsdekkende plagget skal forbys.
 Foto: Scanpix/Microstock

Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Østfold har innført totalforbud mot niqab. I Oslo og Akershus blir det nå opp til det enkelte fakultet å avgjøre når det ansiktsdekkende plagget skal forbys. Foto: Scanpix/Microstock

Nei til niqabforbud på Høgskolen i Oslo og Akershus

Høgskolen i Oslo og Akershus innfører ikke totalforbud mot å bruke heldekkende ansiktsplagg. Islamforsker Lars Gule kaller vedtaket tullete.

Publisert:

Fritanke.no skrev i høst at en rekke høgskoler vurderer å innføre forbud mot niqab i undervisningssammenheng. Nå har saken vært på høring ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Skolen sier nei til et generelt forbud.

– Et forbud mot heldekkende ansiktsplagg ville vært uforenlig med prinsippet om lik rett til utdanning, har rektor Kari Toverud Jensen bestemt, etter at saken har vært på høring, skriver Khrono, ifølge NTB.

HiOA velger dermed å følge en annen linje enn Høgskolen i Østfold og Telemark som begge har innført totalforbud, i Østfold fra høsten 2015. Ved Høgskolen i Buskerud Vestfold har Studieavdelingen foreslått å innføre nikab-forbud på alle studier og i alle skolesituasjoner, men det er ikke endelig vedtatt.

Meningsløst vedtak

Førsteamanuensis og islamforsker Lars Gule ved HiOA er skuffet over høgskolens beslutning. Han mener det er gjort et meningsløst vedtak som daglig vil oppheve seg selv.

– Jeg har sagt det før, og jeg mener selvfølgelig nøyaktig det samme: Det er et tullete vedtak, sier Lars Gule

Etter hans syn opererer skolen med en umulig forskjell mellom mellommenneskelig kommunikasjon i praksissammenheng og kommunikasjon i forelesningssammenheng.

– Hvor går grensen for kontakten studentene imellom og mellom studentene og foreleseren? Åpne forelesninger som det vises til i dokumentet, kan omfatte alt fra omkring 10 og opp til noen hundre. Men det er ingen prinsipiell forskjell på behovet for åpen og likeverdig kommunikasjon.

– Dette dokumentet gir ingen mening. Det er et ufornuftig vedtak. Jeg kan ikke se at det vil bli stående. Denne diskusjonen kommer til å fortsette i en rekke fora innenfor og utenfor HiOA. I praksis er det jo ikke mulig å gjennomføre en profesjonsutdanning ved høgskolen med niqab.

Opp til fakultetene

Ifølge NTB det i de nye retningslinjene ikke noe forbud mot ansiktsdekkende plagg i åpne forelesninger der det er lite kommunikasjon mellom student og foreleser. I andre undervisningssituasjoner, der det er krav om kommunikasjon mellom studenter eller mellom studenter og foreleser, kan det derimot innføres forbud. Det gjelder også i gruppearbeid.

Retningslinjene åpner også for at kan innføres forbud mot nikab i en rekke andre situasjoner, for eksempel i praksis, der det er praksisstedets regler om bekledning som gjelder.

Det være opp til det enkelte fakultet om det skal stilles krav om bekledning på den enkelte utdanning.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus