Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det nye styret i Skepsis: Øyvind Ertsås, Guro Michaelsen, Morten Guldberg, og Ingvild Tinglum Bøckman.

Det nye styret i Skepsis: Øyvind Ertsås, Guro Michaelsen, Morten Guldberg, og Ingvild Tinglum Bøckman.

Morten Guldberg leder i Hedningsamfunnet og styremedlem i Skepsis

I tillegg er han moderator på Facebook-siden Rasjonalitet.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2016 kl 09:18

Morten Guldberg har nå i høst blitt en mann med mange jern i ilden i det vi kan kalle den sekulære, ikke-religiøse skepsisbevegelsen i Norge.

Den 8. oktober ble han valgt inn som en av fire nye styrerepresentanter i foreningen Skepsis. En måned senere, den 12. november, ble han valgt som ny leder i Hedningsamfunnet. Fra før er Guldberg både moderator og grunnlegger av Facebook-siden og bloggen Rasjonalitet. Facebook-siden har i skrivende stund over 18.000 likes.

Guldberg er også en av moderatorene på den lukkede diskusjonsgruppen Skeptikergruppen på Facebook.

Vil være tannhjul i et maskineri

Da Guldberg opprettet Rasjonalitet, tok han klart stilling i en sak som stadig blir diskutert blant skeptikere, nemlig om ateisme følger naturlig av vitenskapelig skepsis eller ikke. Noen mener det, som Guldberg, mens andre mener man godt kan være religiøs og samtidig være like rasjonell skeptiker som alle andre.

Guldberg avviser at han ønsker å bidra til en vending i Skepsis der ateisme oppfattes som en naturlig forlengelse av vitenskapelig skepsis.

– Nei, jeg ønsker ikke å provosere fram noen konflikt her. Skepsis skal ikke drive med religionskritikk. Det er helt greit å være uenig om dette. Jeg synes vi skal konsentrere oss om de 95 prosentene vi er enige om. Samtidig er det jo betydelige berøringspunkter også. Kritikken av kulten rundt Snåsamannen er jo et eksempel på noe både hedninger og skeptikere kan enes om, sier han.

Guldberg beroliger alle som måtte være redd for at han får fingrene sine borti for mye.

– Jeg ser på meg selv som et tannhjul i et maskineri. I den grad jeg vil påvirke noe, håper jeg på å være et eksempel til etterfølgelse. Hvis vi skal få bevegelsen framover, må flere engasjere seg, sier han.

Skepsis: Samling i bånn

Foreningen Skepsis har hatt veldig lite aktivitet de siste årene. Mange har ment at foreningen har utspilt sin rolle og burde legges ned. Det blir det ingenting av i første omgang ihvertfall, for nå har det altså blitt valgt et nytt styre som skal prøve å blåse liv i organisasjonen.

– Det er jo et paradoks at Skepsis skal legges ned i en tid der vitenskapelig kritisk tenkning i langt større grad har blitt allemannseie. Folkeopplysningen på NRK har gjort en fantastisk jobb med å formidle hva vitenskapelig og rasjonell tankegang handler om til de brede lag, så her burde alt ligge til rette for vekst, sier han.

Han forteller at Skepsis-styret som ble valgt i oktober er et slags interimstyre med flat struktur som skal finne ut hva Skepsis skal være og gjøre framover. Så blir det et nytt årsmøte i mai neste år som skal angi kursen og velge et nytt styre.

– Det er litt sånn samling i bånn. Vi starter med blanke ark og vil prøve å relansere Skepsis. En viktig lærdom er ikke å gape for høyt. Det gjorde nok våre forgjengere for eksempel med konferansen Kritisk masse som nok knekte organisasjonen litt. Jeg tror vi heller vil støtte mindre arrangementer og prøve å få folk og organisasjoner til å samarbeide på tvers hvis det skal arrangeres større ting.

Først ut er et foredrag av John Færseth i foredragsserien Eureka, forteller han.

Hedningsamfunnet: Vil knytte bånd

Som leder i Hedningsamfunnet har Morten Guldberg betydelige ambisjoner.

– Vi må bli en premissleverandør og påvirke det offentlige ordskiftet i større grad enn i dag, blant annet ved å få kronikker på trykk samt arrangere aksjoner og møter.

Det er også et mål å få folk til å skjønne at ateisme ikke nødvendigvis betyr at du mangler et åndsliv.

– Som det står så fint i boka Presten og ateisten – vi har kanskje de samme opplevelsene, men vi tolker dem forskjellig. Der religiøse tolker opplevelsene som tegn fra oven, har ateister en mer naturalistisk forklaring.

Guldberg vil også at Hedningsamfunnet skal knytte bånd til sekulære grupper som Senter for sekulær integrering (SSI), Ex-muslims of Norway og LIM.

– Vi har så mye til felles, så her er det mye å vinne på samarbeid, sier han.

– Hva med religionskritikken, skal den skjerpes eller er det passe slik det er i dag?

– Jeg synes Hedningsamfunnet er på omtrent riktig nivå i dag. Vi er et viktig supplement til Human-Etisk Forbund som kan være litt krassere i kantene, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus