Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Statsråd Sylvi Listhaug (FrP) mener Human-Etisk Forbund «hausser opp stemningen og er opptatt av å legge kjepper i hjulene for alt som har med kristendommen å gjøre».
 Foto: Frp @ Ilja C. Hendel

Statsråd Sylvi Listhaug (FrP) mener Human-Etisk Forbund «hausser opp stemningen og er opptatt av å legge kjepper i hjulene for alt som har med kristendommen å gjøre». Foto: Frp @ Ilja C. Hendel

Mener Listhaug tråkker på HEF for å score poeng i bedehusland

Statsråd hardt ut mot Human-Etisk Forbund i kristenkonservativ avis.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2016 kl 17:15

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug går hardt ut mot Human-Etisk Forbund i den kristenkonservative avisa Dagen.

Hun slår fast, over Dagen, at Human-Etisk Forbunds kamp mot skolegudstjenester «føyer seg inn i rekken av usakligheter fra Human-Etisk Forbund».

– Jeg mener de har blitt manisk opptatt av å bekjempe alt som har med kristendommen å gjøre, slik det nesten begynner å bli litt parodisk, sier Listhaug til avisa.

Hun etterlyser at Human-Etisk Forbund «heller stiller spørsmål ved ting i islam» og beskylder forbundet for å «skyve andre religiøse minoriteter foran seg hele tiden».

– Det er ikke innvandrerne som først og fremst kritiserer skolegudstjenester, men Human-Etisk Forbund som hausser opp stemningen og er opptatt av å legge kjepper i hjulene for alt som har med kristendommen å gjøre, sier Listhaug.

I går kveld publiserte hun også et innlegg på sin egen blogg der hun «synes det er betimelig å spørre hvorfor Human-Etisk Forbund så iherdig skal bekjempe alt som har med kristendommen å gjøre?»

Eksklusivt i den konservative kristne avisa Dagen

Human-Etisk Forbunds pressesjef, Jens Brun-Pedersen, mener denne uthengingen av Human-Etisk Forbund er stemmejakt.

– Dette er et strategisk grep for å appellere til de mest rettroende kristne. Da går hun selvsagt til Dagen. Bare se på kommentarfeltene der. Hun hylles konsekvent. Denne delen av kristenheten er en marginal gruppe i Norge, men de er Listhaugs kjernevelgere, sier han.

Brun-Pedersen noterer seg at stadig flere sentrale politikere finner det politisk opportunt å hakke på Human-Etisk Forbund.

– Selv om hun ikke nevnte oss spesielt, så vi det i Erna Solbergs intense forsvar for skolegudstjenester i går. Vi har sett det i Knut Arild Hareides gjentatte usakligheter, pluss Listhaug nå selvsagt. Dette er opplagt strategiske grep for å sikre velgergrupper som er opptatt av dette, og så brukes vi som hoggestabbe, sier han.

– Tror du angrepet fra Listhaug er et svar på KrFs Knut Arild Hareide tilsvarende og nylige forsøk på å appellere til denne gruppa ved å angripe Human-Etisk Forbund?

– Det er mulig, men det ønsker ikke jeg å ha en mening om.

Pressesjefen mener alt hadde vært mye greiere hvis Human-Etisk Forbund kunne blitt kritisert for ting de faktisk står for.

– Jeg tror ingen som forsvarer skolegudstjenester hittil har møtt vårt hovedanliggende og svart på hvorfor det ikke er en god idé å ha et skarpt skille mellom kunnskapsformidling og religionsutøvelse i en fellesskole. Det er heller ingen som bryr seg om vårt argument om at skolegudstjenester splitter elevene og fungerer stigmatiserende. Vi får stadig henvendelser fra bekymrede foreldre om dette. Jeg synes politikerne burde bli ferdig med skjellsordene, og heller konsentrere seg om å finne en løsning på dette alvorlige problemet, sier han.

Mener HEF blir iscenesatt som den slemme og dumme fienden

Han synes det er beklagelig at folk på så høyt politisk nivå som Listhaug ikke er i stand til å komme ned på et akseptabelt saklighetsnivå.

– Det passer alt for godt i fortellingen hennes å demonisere oss og tillegge oss absurditeter som at vi «vil fjerne kristendom fra samfunnet» og slikt. Vi iscenesettes som den slemme og dumme fienden som er lett å angripe.

Han utfordrer Listhaug, Hareide og andre til å dokumentere at Human-Etisk Forbund «skyver muslimer foran seg».

– Det trenger vi ikke å gjøre. Vi har mer enn nok med å gi råd til foreldre i våre egne rekker som beklager sterkt religionsutøvelse i skoleregi og påfølgende stigmatisering av deres egne barn, sier han.

Han spør seg hvorfor Listhaug, Hareide &co ikke også kritiserer for eksempel Elevorganisasjonen, Barneombudet og Utdanningsforbundet og andre organisasjoner som mener det samme som Human-Etisk Forbund.

Ikke på stemmejakt

Overfor Dagen avviser Sylvi Listhaug at hun er på stemmejakt. Utspillet skyldes personlig engasjement, sier hun.

– Det er noe som betyr noe for meg. Jeg er ekstremt glad i julen og juletiden er noe av det beste jeg vet. Jeg vil at mine unger skal få være med på julegudstjenester i skoletiden, sier Listhaug til avisa.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.