Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Utdrag fra filmen (til høyre) er brukt i en video av Metallica.

Utdrag fra filmen (til høyre) er brukt i en video av Metallica.

Lords of Chaos får kinopremiere 22. mars

Ikke noen «Bohemian Rhapsody» akkurat, ifølge den norske distributøren.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 09:23

Det har drøyd lenge, men nå er endelig filmen Lords of Chaos klar for norske kinoer. Premieredatoen er satt til 22. mars, over et år siden filmen ble vist for første gang på en filmfestival i USA.

Lords of Chaos handler om det ekstreme og beryktede norske black metal-miljøet på 90-tallet som endte med kirkebranner, selvmord, drap og lange fengselsstraffer. Bandet Mayhem står i sentrum. Handlingen dreier seg rundt vokalist Per Yngve Ohlins selvmord, samt bassist Varg Vikernes’ myteomspunnede drap på gitarist og bandleder Øystein Aarseth.

Bak filmen står det amerikanske produksjonsselskapet Vice media i samarbeid med blant andre 20th Century Fox. Regissør er svenske Jonas Åkerlund. Rory Culkin spiller rollen som Øystein Aarseth («Euronymous»), Emory Cohen er Varg Vikernes («Count Grishnackh») mens Jack Kilmer spiller Per Yngve Ohlin («Dead»).

Basert på bok av HEF-rådgiver

Lords of Chaos er basert på en bok med samme navn som kom ut i 1998. Den er skrevet av den amerikanske journalisten Michael Moynihan og Didrik Søderlind, som i dag er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund.

Da det ble kjent i november 2016 at et amerikansk filmteam var i Oslo for å gjøre opptak til filmen, intervjuet vi Søderlind om saken. Han understreket at han ikke hadde noe med filmen å gjøre.

– Verken jeg eller Michael Moynihan er involvert. Rettighetene til å lage film av boka ble kjøpt for mange år siden, fortalte Søderlind da vi snakket med han i 2016.

Søderlind sier i dag at han skal se filmen, men at han ikke har noen kommentarer ut over intervjuet han ga i 2016.

De gjenlevende bandmedlemmene har svært lite pent å si om filmen.

– Jeg skal fortelle deg hvorfor jeg ikke liker dette. Det er fordi dette handler om to av mine beste venner som ble revet bort i sin beste alder, og så driver folk fortsatt å grafser i dette for å tjene penger på bøker og filmer. Det er ikke greit i det hele tatt! sa Jørn Stubberud («Necrobutcher») til Fri tanke i 2016.

Han er den eneste av de opprinnelige medlemmene som fortsatt spiller i bandet.

Ikke noen «Bohemian Rhapsody» akkurat

Det er Nordisk Film Distribusjon AS som har tatt inn filmen for distribusjon til norske kinoer. Premieredatoen er satt til 22. mars.

– Vi vet ikke hvor mange kinoer som kommer til å sette den opp, siden det er kinoene som selv booker filmen hos oss, sier markedsdirektør Tom Erik Kolåsæter i Nordisk Film Distribusjon til Fri tanke.

Han bekrefter at den vil få 18-årsgrense.

Kolåsæter vurderer filmen i utgangspunktet som ganske smal. Samtidig er det jo også en amerikansk film som handler om en mye omtalt og delvis myteomspunnet hendelse i norsk historie, så nysgjerrigheten kan jo være der, medgir han.

– Det er vanskelig å spå, men noen Bohemian Rhapsody er det jo ikke. Det er ikke en film som frir til publikum, sier Kolåsæter.