Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
MELDER SEG OFTERE INN ENN UT: Levi Fragell er medlem av rundt 20 organisasjoner. Nå er igjen Nei til atomvåpen på lista.

MELDER SEG OFTERE INN ENN UT: Levi Fragell er medlem av rundt 20 organisasjoner. Nå er igjen Nei til atomvåpen på lista.

Levi Fragell tilbake i Nei til atomvåpen

#I sommer meldte Levi Fragell seg ut av Nei til atomvåpen i protest. Nå er han tilbake på medlemslista. Tekst: Even Gran Publisert: 11.12.2007 I so...

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2007 kl 13:35

I sommer meldte Levi Fragell seg ut av Nei til atomvåpen i protest. Nå er han tilbake på medlemslista.

Tekst: Even Gran
Publisert: 11.12.2007

I sommer var Ole Kopreitan fra Nei til atomvåpen på besøk hos mirakelpredikanten Aril Edvardsen på Sørlandet.

Han begrunnet samarbeidet med behovet for "å nå ut til hjertene".

- Nei til atomvåpen har problemer med å nå inn til hjertene til folk. Aril har gjennom 50 år vist at han kan nå hjertene. Jeg håper å få noen råd og mye inspirasjon slik at Nei til atomvåpen kan nå enda bredere ut, uttalte Kopreitan til Vårt land da saken ble kjent i juni.

Dette likte tidligere generalsekretær og spesialrådgiver i HEF, Levi Fragell, dårlig. Han har en rekke ganger kritisert Edvardsen for å være en sjarlatan og bløffmaker. Fragell meldte seg derfor ut av Nei til atomvåpen i protest.

- Jeg synes ikke noen fredsorganisasjon bør bruke Aril Edvardsens uverdige metoder for å nå inn til folks hjerter. Fredsbevegelsen bør opptre på en anstendig måte, sa Fragell til Fritanke.no.

Inn igjen

Men nå er Fragell tilbake i Kopreitans organisasjon.

- Jeg har oppnådd det jeg ønsket med protestutmeldelsen min. Den ble lagt merke til. Kontakten med Edvardsen har heller ikke har fått noen videre følger. Derfor er det ikke lenger noen grunn til å stå utenfor, forklarer han.

Fragell forteller at han har to brennende engasjement i livet sitt; arbeidet for det humanistiske livssynet samt fredsarbeid og kampen mot atomvåpen.

- Protestutmeldelsen var noe jeg måtte gjøre for å få mine to engasjementer til å henge sammen. Men når det ikke ble noe mer samarbeid med Edvardsen, måtte jeg melde meg inn igjen, sier han.

- Var du litt for kjapp med å melde deg ut?

- Nei, det var en viktig markering. Jeg synes det går en grense når man begynner å samarbeide med og legitimere mirakelpredikanter som Aril Edvardsen. Jeg har kjempet mot systematisk lureri av den typen i lang tid.

Fragell fremhever at protestutmeldelsen fikk masse oppmerksomhet, både gjennom avisoppslag og radiodebatter.

- Jeg oppnådde å få fokus på Kopreitans feilskjær og det var bra, sier Fragell.

- Hva skal du finne på neste gang, nå som utmeldingsvirkemiddelet er brukt opp?

- Jeg er enig i at man ikke bare kan melde seg inn og ut hele tiden. Da mister det sin effekt. Jeg finner nok på noe, lover han.

Fragell legger til at det ikke er ofte han melder seg ut av organisasjoner.

- Det har jeg nå gjort to ganger i livet mitt. Første gang var jeg 22 år. Da gikk jeg ut av pinsemenigheten, og utmeldelsen har vart hele livet. Denne gangen var jeg 68 år, og det var bare ment som en korttidsmarkering, sier han.

- Hjertelig velkommen tilbake

Ole Kopreitan fra Nei til atomvåpen er storfornøyd med å ha Fragell tilbake i rekkene.

- Da jeg var på radioen og diskuterte dette med Levi i sommer, ønsket jeg ham hjertelig velkommen tilbake igjen. Jeg synes det er strålende at han nå har benyttet seg av muligheten, sier Kopreitan.

Han understreker at døra står vidåpen for alle som vil være med å kjempe mot atomvåpen.

- Det eneste unntaket måtte være hvis det kom noen med hakekors. Da må vi be dem vaske seg først, ler Kopreitan.

- Føler du deg irettesatt av Fragells protest?

- Slett ikke. Rett etter oppslagene om samarbeidet fikk vi en rekke innmeldinger, og det var bare et fåtall som meldte seg ut. Jeg tror egentlig vi fikk flere medlemmer på grunn av dette, samlet sett.

Kopreitan forteller at det ikke har vært noen flere møter med Edvardsen etter besøket i sommer.

Les mer:
Levi Fragell ut av Nei til atomvåpen i protest (fra 21. juni 07)