Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Levi Fragell (bildet) vil ikke lenger være medlem i organisasjonen Nei til atomvåpen. Dette skyldes at organisasjonen har opprettet et samarbeid med den kristne evangelisten Aril Edvardsen. Vårt Land skrev om saken i går, under overskriften "Vil skape fredsallianse".

Levi Fragell (bildet) vil ikke lenger være medlem i organisasjonen Nei til atomvåpen. Dette skyldes at organisasjonen har opprettet et samarbeid med den kristne evangelisten Aril Edvardsen. Vårt Land skrev om saken i går, under overskriften "Vil skape fredsallianse".

Levi Fragell ut av Nei til atomvåpen i protest

#Levi Fragell ønsker ikke lenger å være medlem av Nei til atomvåpen etter at organisasjonen i går annonserte et samarbeid med Aril Edvardsen. Tekst:...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.06.2007 kl 10:39

Levi Fragell ønsker ikke lenger å være medlem av Nei til atomvåpen etter at organisasjonen i går annonserte et samarbeid med Aril Edvardsen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 21.6.2007

- Nei til atomvåpen har problemer med å nå inn til hjertene til folk. Aril har gjennom 50 år vist at han kan nå hjertene. Jeg håper å få noen råd og mye inspirasjon slik at Nei til atomvåpen kan nå enda bredere ut, uttalte Ole Kopreitan fra Nei til atomvåpen til Vårt land.

Levi Fragell, tidligere generalsekretær og rådgiver i Human-Etisk Forbund, reagerer sterkt på dette.

- Jeg synes ikke noen fredsorganisasjon bør bruke Aril Edvardsens uverdige metoder for å nå inn til folks hjerter. Fredsbevegelsen bør opptre på en anstendig måte, sier Fragell.

Han melder seg nå ut av organisasjonen i protest.

- Jeg kan ikke lenger være medlem i en organisasjon som på en så kritikkløs måte slutter seg til en så omstridt figur som Aril Edvardsen, sier han.

Imperialistisk misjonsvirksomhet
Fragell skriver i utmeldingsbrevet til Nei til atomvåpen at det er umulig for ham å være medlem av en fredsorganisasjon som støtter aktiviteter som i stor grad er i konflikt med hans mest sentrale verdier.

Han kaller Edvardsens aktiviteter en imperialistisk misjonsstrategi som retter seg mot den fattigste delen av verden.

- Det ene "korstog" etter det andre raider de mest forkomne land i Afrika og Asia. Edvardsens "metode" er like enkel som den er frastøtende; han forespeiler folkemassene helbredelse fra diverse sykdommer ved hjelp av "gudommelige mirakler" som det selvølgelig ikke kan føres bevis for, mener Fragell.

Fragell understreker at dette gjelder mennesker som har begrenset adgang til helsetjenester, enten fordi de ikke har penger eller fordi det ikke fins leger og sykehus.

Han poengterer avslutningsvis at dette har vært godt kjent siden 60-tallet, og at Nei til atomvåpen derfor ikke kan ikke påberope seg uvitenhet.

- Det er derfor skuffende å måtte trekke den konklusjon at jeg ikke lenger kan være medlem hos dere, skriver Levi Fragell i utmeldingsbrevet til Nei til atomvåpen.

- Vi må søke bredt ut

- Jeg beklager selvsagt at Levi Fragell forlater bevegelsen. Han har vært et trofast medlem i mange år, men det er selvsagt hans soleklare demokratiske rett å melde seg ut, sier Ole Kopreitan fra Nei til atomvåpen til Fritanke.no

Han avviser at det er aktuelt for organisasjonen å endre kurs på grunn av utmeldelser som dette.

- I kampen mot atomvåpen må vi søke så bredt som mulig og alliere oss med alle som er villig til å slåss sammen med oss. Aril Edvardsen har mange tilhengere som vi håper vil hjelpe oss videre i vårt mål om nedrustning og fred, sier Kopreitan.

- Du er ikke redd for å støte fra deg flere enn du trekker til deg ved å alliere deg med folk som Edvardsen?

- For oss er ikke medlemmer det viktigste. Poenget er at vi får gjort noe. Det har vært stillstand i atomnedrustningen en tid nå. Vi må gjøre hva vi kan for å få fart på denne prosessen igjen, sier han.

Kopreitan understreker at Fragell er velkommen tilbake igjen når som helst.

- Jeg inviterer ham gjerne på atomnedrustningskonferanse i Hiroshima i august. Der har også Aril Edvardsen sagt at han skal være med, forteller Kopreitan.