Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Russland har Jehovas vitner litt forbudt - et godt eksempel på forfølgelse av kristne i et land med kristen majoritet.

I Russland har Jehovas vitner litt forbudt - et godt eksempel på forfølgelse av kristne i et land med kristen majoritet.

Kristne er mest forfulgt i land med kristen majoritet

Muslimer lever i større grad i land der de blir forfulgt, enn kristne, melder Pew Research Center.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2017 kl 18:11

Visepresident i USA, Mike Pence, sa nylig at det ikke er noen religiøse grupper som opplever så mye hat og fiendtlighet som kristne, og at dette spesielt er et problem i muslimske land.

I et svar til visepresidentens, viser Pew Research Center i USA til forskning fra 2015 som riktignok bekrefter Pences påstand, men som også viser at dette hovedsakelig skyldes kristendommens utbredelse og størrelse.

Den største og mest utbredte religionen vil nødvendigvis dominere også blant de religiøse gruppene som rapporterer om forfølgelse og trakassering. Religioner som jødedom, hinduisme og buddhisme blir ikke forfulgt i like mange land som kristendommen, ganske enkelt fordi de ikke finnes i like mange land, forklarer Pew.

Jøder og hinduer mest forfulgt

Hvis man justerer for at kristendommen er verdens største og mest utbredte religion er det et annet bilde som viser seg.

På grunn av den tette konsentrasjonen av jøder og hinduer i to enkeltland, Israel og India, blir en veldig høy andel av jøder og hinduer registrert som forfulgt fordi det har blitt rapportert om trakassering i disse to landene.

Denne "ett land"-problematikken gjelder imidlertid ikke for muslimer, som i likhet med kristne er spredt over et stort antall land. Til tross for dette, bor hele 97 prosent av verdens muslimer i land der det har blitt rapportert om trakassering mot denne religionen.

Tilsvarende tall for kristne er 78 prosent.

Det er altså 19 prosentpoeng færre kristne enn muslimer som bor i land der det har blitt rapportert om forfølgelse av egen religion.

Kristne forfølger kristne

Mesteparten av forfølgelsen av kristne foregår i land med kristent flertall. Et eksempel på dette er forfølgelse av kristne grupperinger som Jehovas vitner eller pinsekristne i land der andre former for kristendom dominerer.

Kristne forfølges selvsagt også i land med muslimsk flertall, som for eksempel de dødelige terroraksjoner mot kopterne i Egypt.

Sier ingenting om alvorlighetsgraden

Pew Research Center presiserer at disse tallene kun handler om rapportert trakassering og forfølgelse på religiøst grunnlag.

Tallene sier følgelig ingenting om alvorlighetsgraden av forfølgelsen i hvert land.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.