Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her i Vangskyrkja på Voss blir det trolig julegudstjeneste for skolebarn i år også, selv om rektorene har sagt nei.
 Foto: Wikimedia commons @ Alfred Diem

Her i Vangskyrkja på Voss blir det trolig julegudstjeneste for skolebarn i år også, selv om rektorene har sagt nei. Foto: Wikimedia commons @ Alfred Diem

Kirken på Voss arrangerer julegudstjeneste likevel

Jobber også med «alternativ julesamling i kirken som ikke er gudstjeneste som alle kan være med på».

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2016 kl 19:13

Denne uka har det vært en stor sak i mediene at alle rektorene i Voss kommune har sagt nei til skolegudstjenester. Foreldre har rast mot vedtaket, mens Human-Etisk Forbund har vært fornøyd.

Etter at saken ble kjent på mandag, har det blitt satt ned en samarbeidsgruppe som skal utrede framtidig samarbeid mellom skolene og kirken i Voss.

Rektorene setter som premiss i sitt brev at samarbeidet ikke må inneholde forkynnelse eller kreve deltagelse i religionsutøvelse. Samarbeidet kan inkludere besøk i kirkene, men rektorene ønsker at besøkene skal spres utover året, og ikke komme som avslutning før jul (se boksen til høyre).

Fjoråret var ingen god erfaring

Utspillet fra rektorene har sin bakgrunn i situasjonen som oppstod i fjor, da Skulestad skole sa nei til julegudstjeneste, og foreldrene isteden tok barna sine ut av skolen og arrangerte det hele selv. Enkelte klasser ble helt tømt for elever, ifølge kilder på Voss.

Dette ble ikke en god erfaring for skolen, skriver rektorene i sitt brev. Derfor ønsker de ikke å stille til julegudstjeneste fra og med skoleåret 2016/17.

Kirken trekker seg ikke tilbake

I fjor kunne foreldrene ved Skulestad skole ta barna sine ut av skolen og organisere transport og julegudstjeneste fordi kirken likevel skulle ha julegudstjeneste for andre skoler.

I år er dette i utgangspunktet annerledes, siden alle rektorene i Voss nå har sagt nei. Hvis kirken ikke arrangerer gudstjeneste i skoletida, blir det heller ikke noe press om å dra.

Dette ser imidlertid ikke ut til å være et alternativ for kirken. I en pressemelding lagt ut i dag, skriver kirken i Voss at det arbeides med ulike løsninger.

  • En av dem er at kirken arrangerer julegudstjeneste i skoletida som vanlig, og at foreldrene kan ta barna sine ut av skolen hvis de vil. Det vil si fjorårets løsning, som skaper press på skolene og som gjør at mange barn blir borte fra skolen. Voss kommune har åpnet for en slik løsning, presiserer kirken.
  • Parallelt jobber kirken også med å arrangere en «alternativ julesamling i kirken som ikke er gudstjeneste og som kan favne alle elever som en del av KRLE-undervisningen på skolen».

Human-Etisk Forbund: – Hvorfor kan de ikke bare akseptere et nei?

Organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland, Magnhild Marie Bøe-Hansen, synes signalene fra kirken på Voss er skuffende.

– Det er meget spesielt at kirken ikke kan akseptere et nei. De har invitert og rektorene har sagt nei. Dette framstår som en undergraving av rektorenes vedtak. Disse tiltakene vil skape et press for å ta ungene ut av skolen, noe rektorene tydelig har sagt at de ikke ønsker, sier hun.

Bøe-Hansen har liten tro på at en «alternativ julesamling i kirken som ikke er gudstjeneste» vil kunne fungere samlende og være en del av KRLE-faget.

– Det blir jo veldig vanskelig i den konteksten dette forslaget fremmes i, og med de følelsene som er i sving. Husk at Opplæringsloven krever at undervisningen i KRLE ikke skal være forkynnende, samt at den skal være objektiv, kritisk og pluralistisk. Det tror jeg mildt sagt blir vanskelig å få til med de kreftene som er sving her, sier hun.

Bøe-Hansen får støtte av fylkesleder i Hordaland, Lasse Sleire.

– Jeg synes det er dårlig gjort å ikke respektere skolene og akseptere et nei. Det burde ikke være så vanskelig, sier han.

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, synes kirkens beslutning virker krampaktig.

– Hvorfor kan de ikke invitere foreldre og barn til gudstjeneste etter skoletid? Det hadde løst hele saken. Kirken må gjerne ha busser stående utenfor skolen etter skoletid, sier han.

Kirken mener kommunen har sagt det er ok

Sogneprest i Voss, Arild Hellesøy, bekrefter overfor Fritanke.no at det så langt ikke har vært et alternativ for kirken å ikke arrangere noe i skoletiden.

– Vi jobber langs ulike spor, men akkurat det har ikke vært på bordet, sier han.

– Human-Etisk Forbund kritiserer kirken for ikke å ta et nei for et nei. Hva tenker du om det?

– Alt som skjer i kirken i skoletiden skjer i samarbeid med skolens ledelse.

– Hva gjør dere hvis skolen ber dere om å la være å arrangere noe i skoletiden, for å unngå presset og situasjonen som oppstod på Skulestad skole i fjor?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Signalet fra Voss kommune er at det er greit at vi arrangerer julegudstjenester, sier han.

Se uttalelsen fra Voss kommune.

Ingen kommentar fra rektorene

Rektor ved Bulken skole, Arnstein Ringheim, har vært med i forhandlingene med kirken denne uka. Han vil ikke kommentere noe om dette overfor Fritanke.no før de har kommet til enighet. Det vil trolig skje i neste uke.

– Er det greit for dere at kirken arrangerer julegudstjenester i skoletida? Hadde dere helst sett at de lot være?

– Som sagt, jeg vil ikke si noe om dette før vi har blitt enig, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.