Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kirken jobber med en elektronisk utmeldingsløsning, men aksepterer allerede utmeldinger fra appen Utmelding.no

Kirken jobber med en elektronisk utmeldingsløsning, men aksepterer allerede utmeldinger fra appen Utmelding.no

Kirken aksepterer allerede elektronisk utmelding

I dag fikk vi vite at Den norske kirke jobber med en elektronisk utmeldingsløsning. Men du trenger ikke vente. Kirken aksepterer allerede i dag utmeldinger via appen Utmelding.no.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2015 kl 15:24

I dag kom Den norske kirke med en rapport om hvorfor det har vært så mye rot i kirkeregisteret.

I rapporten melder kirken at de har planer om å få på plass en elektronisk utmeldingsløsning i løpet av første halvår 2016.

– Selv om en slik tjeneste i seg selv ikke kan møte alle utfordringer knyttet til kirkens medlemsregister, er dette en løsning Kirkerådet nå arbeider for å få raskt på plass, heter det i rapporten.

Aksepterer Utmelding.no

Du trenger imidlertid ikke vente til neste år med å melde deg ut elektronisk.

Kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvig, forteller at kirken allerede i dag aksepterer utmeldinger fra appen Utmelding.no, såfremt de avfotograferte utmeldingsskjemaene er fylt ut på forskriftsmessig vis.

– Det har kommet en del skjema derfra som er dårlig utfylt, slik at det har vært vanskelig å få en sikker identifikasjon. Men det er på det rene at det er mange som har blitt utmeldt av kirken på grunnlag av det som har kommet fra Utmelding.no, sier hun.

Svarer senere om dekrypteringsnøkkel

Utmelding.no har vært i en prosess med Datatilsynet, som i utgangspunktet ga dem beskjed om å stenge tjenesten av personvernhensyn. Utmelding.no imøtekom imidlertid innvendingene fra tilsynet. Det eneste som gjenstår nå er at meldingene som sendes fra Utmelding-no-appen til Den norske kirke må være kryptert. Les mer om dette.

Slik kryptering er ikke noe problem å innføre for Utmelding.no, men det fordrer at Den norske kirke aksepterer å motta og bruke en dekrypteringsnøkkel, slik at de kan lese utmeldingsskjemaene.

Kommunikasjonsdirektør Dybvig vil ikke svare på om Kirken kommer til å akseptere en slik en nøkkel. Dette vil kirken svare formelt på senere, i et brev til advokatfirmaet Grette, som representerer Utmelding.no.

– Vi har fått et brev om dette, som vi ikke svart på ennå. Det kommer vi til å gjøre ganske snart. Da vil vi også svare på dette med dekrypteringsnøkkel, sier Dybvig.

Ny rekord for Utmelding.no

Talsperson for Utmelding.no, Erling Løken Andersen, forteller at bruken har eksplodert de siste dagene, og spesielt etter at Nettavisen omtalte rekordutmeldingen fra Den norske kirke på mandag.

– De siste dagene har det vært helt ekstremt. Den dagen Nettavisen skrev om oss, var det 2000 nye som brukte appen, forteller han.

Løken Andersen forteller at de regner at appen er brukt én gang hver gang noen installerer og åpner den. De lagrer ingen informasjon om hvor mange, eller hvilke bilder, som taes med det innebygde kameraet. De vet heller ikke hvor mange som bruker appen til å sende utmeldingssjema til kirken.

– Hver gang en ny app-installasjon kommuniserer med serveren vår, regner vi at appen er brukt én gang. Det spiller ingen rolle om den samme installasjonen brukes 100 ganger. Det telles bare som én, forteller han.

Løken Andersen antar, på bakgrunn av tidligere erfaring, at Utmelding-no-appen vil bli brukt mellom 8- og 10.000 ganger i oktober.

– Det er i så fall ny rekord, sier han.

Utmelding.no venter som nevnt på svar fra kirken om dette med dekrypteringsnøkkel. Før svaret kommer, fortsetter Utmelding.no som før, og sender utmeldingssjemaene fra sine tusenvis av brukere over på gamlemåten – ukryptert.

– Vi har bedt Datatilsynet om dispensasjon til å gjøre det slik inntil kirken svarer. Datatilsynet har ikke svart, men vi antar at dette er ok, sier han.

I rapporten som ble offentliggjort i dag, kommer også kirken med en gjennomgang av hvorfor det har vært så mye rot i kirkeregisteret. Vi kommer tilbake med en egen artikkel om dette.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.