Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Verdalingen skriver at lederen fra avisa Glåmdalen nå "sendes rundt omkring som et innspill før julehøytiden nærmer seg".

Verdalingen skriver at lederen fra avisa Glåmdalen nå "sendes rundt omkring som et innspill før julehøytiden nærmer seg".

Kampen mot julegudstjenestene er i gang

I en lederartikkel tar avisa Glåmdalen sterkt avstand fra skolenes julegudstjenester. Artikkelen brukes nå av foreldre som ønsker å få slutt på tradisjonen.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.10.2009 kl 11:45

Hvert år arrangerer mange norske skoler julegudstjenester for elevene i skoletida. Hvert år kommer også diskusjonen om dette er noe skolene bør drive med. Nå er årets runde igang.

Avisa Glåmdalen, som holder til på Kongsvinger, er ikke begeistret for tradisjonen. I en leder den 8. oktober, trekker avisa fram et eksempel fra Nord-Odal kommune der kirken og skolen i fjor ble enige om et kompromiss der elevene skulle inviteres til en "ikke-forkynnende gudstjeneste".

Sogneprest Arne Løfsgård angrer seg og kaller arrangementet en "skinngudstjeneste". Han sier at det er uaktuelt å gå på akkord med gudstjenestens innhold en gang til.

- Kan ikke overstyre opplæringsloven

Det er spesielt Ap-politikere i kommunen avisa Glåmdalen vil til livs i lederen. Politikerne vil ta opp i kommunestyret hvorvidt skolene i Nord-Odal skal dra på skolegudstjeneste, slik blant annet politikere i Vefsn kommune fattet et vedtak om tidligere i år.

- Styringskåte lokalpolitikere bør takke ja til en ørliten voksenopplæringsseanse om hva som er deres bord og hva som ikke er det. Juleavslutning er en sak mellom skoleledelse, elever og deres foresatte, ikke lokalpolitiske fora, skriver avisa Glåmdalen.

Lederen fastslår videre at sognepresten og Nord-Odal Ap kan spare seg bryderiet med å forsøke å overstyre opplæringsloven og oppvekstlederen.

- I stedet kan de invitere til julegudstjenester for elever og foresatte utenom skoletida så mye de vil, konstaterer avisa.

- Nå er det kristenfolket som tilber steiner

Glåmdalen-lederen sendes nå rundt som et innspill før julehøytiden nærmer seg, skriver avisa Verdalingen i en artikkel som har tittelen "- Nei til julegudstjeneste i skoletida".

I artikkelen uttaler blant annet HEFs organisasjonssekretær i fylket, Tove Tangerud, at den offentlige skolen være for alle, uten forkynning av en bestemt religion.

Artikkelen har fått en del kommentarer.

- Ved å invitere elevene med i kirka rett før jul ødelegger kirka for seg selv. Det er et bitte lite fåtall som synes denne seansen er interessant eller morsom, og resultatet blir som regel at de får et negativt syn på kristendommen, skriver en av innsenderne.

Ellers falt vi for kommentaren fra "Jonas". som skriver at han som liten gutt, i kristendomstimene på skolen, lærte om "de dumme negerne som trodde at det bodde ånder i steiner"

- I dag er kristenfolket på Verdal av denne oppfatningen, skriver han.

"Jonas" viser her til den såkalte Olavssteinen som i 2007 ble ført i høytidelig prosesjon inn i Stiklestad kirke, og plassert på sentral plass. Les mer i denne Fritanke.no-saken.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook