Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hilde Engøy fra Rødt (t.h.) fikk flertall for å pålegge alle skoler i Vefsn å arrangere skolegudstjeneste. De to andre Rødt-representantene i Vefsn kommunestyre (t.v.) er uenig.

Hilde Engøy fra Rødt (t.h.) fikk flertall for å pålegge alle skoler i Vefsn å arrangere skolegudstjeneste. De to andre Rødt-representantene i Vefsn kommunestyre (t.v.) er uenig.

Vefsn kommune påbyr skolegudstjeneste

Med 26 mot 7 stemmer vedtok Vefsn kommunestyre i forrige uke at alle skoler i kommunen må arrangere skolegudstjeneste. Det er ikke lenger rektor som bestemmer.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2009 kl 14:12

Et stort flertall i Vefsn kommune synes det er så viktig med skolegudstjenester at alle skoler i kommunen nå har blitt pålagt å arrangere dette. Tidligere har dette vært opp til den enkelte rektor, noe som for øvrig er det vanligste i norske kommuner.

- Det som er litt ekkelt med å la hver enkelt skole avgjøre dette, er at de som gjerne vil i en gudstjeneste ikke får lov til det når skolen sier nei, sier saksordfører i saken, Hilde Engøy fra partiet Rødt til Helgeland Arbeiderblad.

Hun har frontet denne saken til tross for at dette er sterkt i strid med den politikken partiet Rødt ellers står for i livssynssaker.

- Jeg er uenig med Engøy, men det er ikke noe problem å leve med uenighet på dette punktet. Det blir ikke snakk om noen partipisk eller noe sånt. Vi bruker ikke slike autoritære metoder, sa gruppeleder for Rødt, Gunvald Lindseth, til Fritanke.no da vi skrev om saken i begynnelsen av april.

Han og den tredje Rødt-representanten i Vefsn kommunestyre, Liv Borghild Storjord, stemte imot forslaget. Det gjorde også SV og to representanter fra Arbeiderpartiet.

Elisabeth Bogfjellmo fra SV, som støttet Engøys linje i starten, sluttet seg til resten av SV-gruppa og stemte imot gudstjenestepåbudet på møtet sist onsdag.

Venstre, som normalt er opptatt av å holde religionsutøvelse og det offentlige adskilt, stemte for gudstjenestepåbudet.

Vurderer lovlighetskontroll

Harald Horsberg (SV) var en av de som argumenterte sterkest imot forslaget, sammen med Ingar Solberg fra Ap.

- Denne forsamlingen har ikke tatt inn over seg dommen fra Strasbourg, der det står at det ikke skal være forkynning i skoletiden. Gudstjenester er forkynning, og det faktum at det ikke er lov til å drive med forkynning i forbindelse med RLE-faget, betyr ikke at det fritt kan gjøres i andre fag, uttalte Horsberg under møtet, ifølge Helgeland Arbeiderblad.

Til Fritanke.no sier Horsberg at det kan tenkes at vedtaket blir oversendt til lovlighetskontroll.

- Lovlighetskontroll har blitt foreslått i den påfølgende debatten her oppe. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal forfølge det ennå, men jeg ser ikke bort fra det, sier han.

Må begynne med gudstjeneste igjen

Ved Olderskog skole i Vefsn har det ikke blitt arrangert skolegudstjenester de to siste årene. Nå har dette blitt pålagt av kommunestyret. Rektor Elisabeth Fjærli ser imidlertid ingen grunn til å kritisere kommunestyret.

- Vi har ikke annet valg enn å forholde oss til det kommunestyret har bestemt, så det vil jeg helst ikke uttale meg om som rektor. Men som privatperson kan jeg godt si at jeg ikke nødvendigvis ser det som skolens oppgave å ta med ungene i kirka, sier hun.

- Hvorfor har dere ikke arrangert skolegudstjeneste de siste årene?

- Det er først og fremst av økonomiske og praktiske årsaker, men vi tok også hensyn til dommen som kom mot KRL-faget i Strasbourg. Vi vil gjerne holde oss på den rette siden av hva som er lovlig. Men nå må vi som sagt rette oss etter kommunestyrets vedtak, sier Fjærli.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook