Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Indonesiske pilegrimsfarere betaler mer for sin hajj-reise (pilgrimstur til Mekka (bildet)) enn andre nasjonaliteter og allikevel får betraktelig dårligere service. Nå viser det seg at det skyldes omfattende korrupsjon i religionsdepartementet.
 Foto: NTB Scanpix/Microstock

Indonesiske pilegrimsfarere betaler mer for sin hajj-reise (pilgrimstur til Mekka (bildet)) enn andre nasjonaliteter og allikevel får betraktelig dårligere service. Nå viser det seg at det skyldes omfattende korrupsjon i religionsdepartementet. Foto: NTB Scanpix/Microstock

Indonesia: Grov korrupsjon med pilgrimsfond

Ikke bare fryd og gammen i landet statsministeren vår besøker. Tidligere religionsminister i Indonesia er arrestert i en omfattende korrupsjonssak i landets religionsdepartement.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2015 kl 14:08

I Indonesia, som går for å være blant verdens både mest religiøse og mest korrupte land, rulles det opp en sak om korrupsjon i religionsdepartementet.

Religionsdepartementet har ansvaret for av organisering av pilegrimsreiser til Mekka for indonesiske muslimer, som er verdens største muslimske befolkning. Hvert år drar over to hundre tusen indonesiere på hajj, eller pilegrimsreise, til Mekka. Ventelistene er lange og noen venter så lenge som ti år før de får reise. Mange sparer i årevis for å dra på hajj, som er blant islams fem pilarer. Enorme summer forvaltes av ministeriet på vegne av kommende pilgrimer.

Manipulerte pilgrimsfond

Religionsdepartementet har lenge gått for å være blant Indonesia mest korrupte departementer. Flere har stilt spørsmålstegn om hvorfor indonesiske pilegrimsfarere betaler mer enn andre nasjonaliteter og allikevel får betraktelig dårligere service.

Etter å ha vært i søkelyset til landets korrupsjonsjegere måtte religionsminister Suryadharma Ali i fjor gå av, mistenkt for å ha manipulert hajj-fondene og forårsaket statlige tap på 150 millioner dollar. Mistankene går blant annet ut på tukling med priser for catering, overnatting og transport for Mekka-farere. Ali skal også har gitt plasser til familie og politiske allierte. Noen av disse plassene skal ha tilhørt folk som har dødd mens de ventet på plass.

Saksøkte antikorrupsjonskommisjonen

Ali, som inntil i fjor også fungerte som formann i et av landets største religiøse partier, har siden korrupsjonsskandalen ble avslørt gjort alt han kan for å motsette seg avhør og arrestasjon. Blant annet saksøke han landets antikorrupsjonskommisjon for 800 millioner dollar for å ha svertet navnet hans.

Sist uke ble han til slutt arrestert av kommisjonen. Kommisjonen, som nyter stor tillit i befolkningen, har aldri tapt en rettsak. Nå risikerer Ali 20 års fengselsstraff. Da han ble ledet ut av kommisjonens kontorer bedyret han til reporterne at han har blitt «urettferdig behandlet».

Omstridt person

Ali var en mye kritisert religionsminister ikke bare på grunn av korrupsjonsmisstanker, men også fordi han ofte nøret opp under intoleranse i det religiøst og etnisk sammensatte landet. Den vanærede ministeren var kjent for sin fiendtlighet mot religiøse minoriteter og oppfordret folk til å fungere som vaktbikkjer for religiøse avvik. Han viste også sympati for ytterliggående religiøse grupperinger. I 2013 stilte han opp på konferanse hos FPI, en radikal og voldelig muslimsk gruppering, der han hyllet dem for å være for en «nasjonal ressurs».

Ny giv?

Det er ikke første gang politikere med religiøs profil dukker opp i korrupsjonssaker. Blant annet ble Sofya Usman, partifelle av Ali og parlamentsmedlem, dømt for korrupsjon i 2011. Han forsøkte å rettferdiggjøre udådene sine siden pengene gikk til en nobel sak. I sin forsvarstale sa han «Er det riktig at jeg, som er folkerepresentant og som ville hjelpe å bygge en moské, skal dømmes til fengselsstraff?»

Nå har Indonesia en fersk regjering og ny religionsminister som har lovet å rydde opp i både korrupsjon og å beskytte religiøse minoriteter.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.