Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Harde ord fra Humanistforbundet til Human-Etisk Forbund. Les hele pressemeldingen her.

Harde ord fra Humanistforbundet til Human-Etisk Forbund. Les hele pressemeldingen her.

Humanistforbundet hardt ut mot Human-Etisk Forbund

«Human-Etisk Forbund er freidige, antireligiøse, intolerante og ikke-inkluderende». Dette er kraftsalven i en pressemelding fra Humanistforbundet, tidligere Sosialhumanistene.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2013 kl 15:49

Den 1. mai skiftet livssynsorganisasjonen Sosialhumanistene navn til Humanistforbundet. Første pressemelding etter navneskiftet er et hardt angrep på Human-Etisk Forbund.

«Avstanden mellom Humanistforbundet og Human-Etisk Forbund er stor», heter det i pressemeldingen. Det er spesielt forholdet til religion som trekkes fram som det store skillet.

Human-Etisk Forbund beskrives som intolerant, ikke-inkluderende og antireligiøst, mens Humanistforbundet i motsetning til dette representerer en «åpen og folkelig humanisme, med rom for tro og tvil».

– Humanistforbundet er den eneste sekulære humanistiske organisasjonen som anerkjenner en humanisme som ikke er forbeholdt et ateistisk livssyn. Humanistforbundet fronter en tolerant og solidarisk humanisme, med rom for det mangfoldet vi har i det moderne Norge, heter det i pressemeldingen.

Organisasjonen mener de, på dette grunnlaget, fyller et stort tomrom.

Humanistforbundet slår videre fast at Human-Etisk Forbund «sakte men sikkert innser at de er i ferd med å utspille sin rolle», mens Humanistforbundet selv framstilles som å være «i full fart med å slå seg opp som en markant og viktig aktør i verdidebatten».

Humanistforbundet betegner det som freidig at Human-Etisk Forbund i 2005 valgte å kalle seremoniene sine humanistiske, ettersom Human-Etisk Forbund bare er «liten gren av humanismen og kaller seg human-etikere».

«Gjør sitt ytterste for å diskreditere»

Fritanke.nos oppslag om organisasjonens navnebytte fra Sosialhumanistene til Humanistforbundet har ikke falt i god jord. Artikkelen er «et mislykket forsøk på å undergrave vår organisasjon og bakgrunn» heter det.

Årsaken til dette er trolig at Fritanke.no, i forbindelse med denne artikkelen, offentliggjorde trosgrunnlaget som det nåværende Humanistforbundet opprinnelig ble godkjent på i 1997. Da var navnet «Trossamfunnet SELV». I trosgrunnlaget kan vi lese om «transcendental utvikling av selvet», jakten på «urselvet», «neoselvet» og de metadimensjonalistiske foreldrene «mor godhet» og «far vishet».

Humanistforbundet reagerer sterkt på Fritanke.nos oppslag.

– Human-etikere frykter medlemsflukt og gjør sitt ytterste i å diskreditere Humanistforbundet, heter det i pressemeldingen.

– HEF er for et inkluderende fellesskap

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile avviser bestemt at Human-Etisk Forbund er freidig, antireligiøst, intolerant eller ikke-inkluderende.

– Human-Etisk Forbund er i høyeste grad opptatt av dialogarbeid. Vi er for et inkluderende fellesskap som skal romme et bredt mangfold av livssyn og kulturuttrykk. Man skal ha fulgt usedvanlig dårlig med hvis man ikke har fått med seg Human-Etisk Forbunds entydige støtte til det livssynsmangfoldige og inkluderende fellesskapet, sier hun.

Som eksempel trekker Mile fram at Human-Etisk Forbund er et aktivt medlem i STL, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, og at fagsjef i HEF, Bente Sandvig, var leder i STL i fire år, fra høsten 2007 til våren 2011.

– Vi hadde vel neppe fått denne tilliten fra de andre tros- og livssynsorganisasjonene hvis vi hadde blitt sett på som antireligiøse og intolerante, sier hun.

Mile synes det er merkelig at Humanistforbundet later til å sitte inn med informasjon om at Human-Etisk Forbund «sakte men sikkert innser at de er i ferd med å utspille sin rolle».

– Det innser vi slett ikke. Vi er nå som før i jevn vekst. Human-Etisk Forbund rundet 80.000 medlemmer i september i fjor, og det siste tallet nå er rundt 80.700. Vi har vært i en jevn stigning siden medlemsveksten tok av for alvor tidlig på 80-tallet, forteller Mile.

Trist utspill

Hun synes det er trist at Humanistforbundet velger å gå så hardt ut mot det som tross alt må sees som en meningsfelle.

– Jeg vil heller oppfordre Humanistforbundet til å delta i livssynsdialogen vi har i STL. De har også mulighet til å melde seg inn i den internasjonale humanistunionen IHEU. Sammen står vi sterkere, sier hun.

Mile understreker at Human-Etisk Forbund absolutt ikke har noen intensjoner om å diskreditere Humanistforbundet, og kan heller ikke se at den aktuelle artikkelen i Fritanke.no gjør dette.

– De må jo tåle at det fortelles om det trosgrunnlaget de faktisk ble godkjent på. Det er veldig merkelig hvis dette skulle holdes hemmelig, sier generalsekretæren.

Hun legger til at Fritanke.no redigeres etter redaktørplakaten.

– Burde vi holdt dette tilbake for å være greie?

Ansvarlig redaktør i Fritanke.no, Kirsti Bergh, slutter seg til Kristin Miles betraktninger.

– Det er merkelig at Humanistforbundet tolker vår publisering av dette trosgrunnlaget som en slags konspirasjon mot dem. De må innse at de, som en humanistisk livssynsorgansiasjon, har nyhetens interesse for oss, spesielt når de velger et navn som til forveksling er likt noe Human-Etisk Forbund selv kunne ha valgt. Skulle vi ha latt være å skrive om dette oppsiktsvekkende trosgrunnlaget når vi visste om det, bare for å være greie med dem? spør hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.