Kontakt
For Sosialhumanistene er det viktig at argumentasjon omkring livssyn baserer seg på empiri og saklighet, kan vi lese på organisasjonens nettsted.
Sist lørdag var det en helsides annonse for gruppa Sosialhumanistene i Dagsavisen. Forstander Sten Morten Henningsmoen har problemer med å si hvordan gruppa hans skiller seg fra HEF, men tror den kanskje står litt lenger til venstre politisk.
Even Gran
Publisert: 07.11.2007 kl 10:08
Sist oppdatert: 13.04.2012 kl 11:07
Sosialhumanistene jobber for religionsfrihet, ytringsfrihet, likestilling, toleranse og vern av miljø og helse, kunne vi lese i en helsides annonse i Dagsavisen sist lørdag.
På nettsidene står det at organisasjonen setter fokus på menneskets frie vilje og bygger sitt livssyn ut fra personlig erfaring og refleksjon, med støtte i vitenskapens natur og forutsetninger.
Sosialhumanistene tilbyr også seremonier. Den seremonien som markedsføres sterkest på nettsidene er vigsel, men organisasjonen tilbyr også såkalt Akademisk konfirmasjon og "mentorfest". Sistnevnte skal ifølge nettsidene være et livssynsnøytralt alternativ til dåp og navnefest, og skal etter planen starte opp i slutten av 2007. Et viktig moment i denne seremonien er at alle barn får en eller flere "mentorer" på samme måte som kirkedøpte barn får faddere.
- Vi har vel rundt 70-80 medlemmer og har viet om lag ti-femten par siden 2003, så det er ganske smått, sier Sten Morten Henningsmoen. Han er forstander, organisasjonskonsulent og styreleder i Sosialhumanistene.
- Det er ganske likt Human-Etisk Forbund dette her. Er Sosialhumanistene stiftet i noen slags opposisjon til HEF?
- Nei, det vil jeg ikke si. Det er ikke så mye som skiller oss egentlig. Vi deler mye av den samme tankegangen. Det er mulig vi står litt til venstre for HEF politisk, men vi har ikke noe klart vedtak på dette.
- Ser dere på HEF som en konkurrent?
- Nei, ikke det akkurat. Vi har ingen forutsetninger for å konkurrere. Vi er altfor små.
Henningsmoen forteller at Sosialhumanistene ville bygge opp et livssyn helt fra bunnen av, uten å ta hensyn til eksisterende ideologier.
- Tanken bak prosjektet er å finne noen verdier og holdninger som er noe å leve etter. Vi vil gå så langt ned som mulig og vil skille oss ut fra alle de andre.
- Men likevel har dere valgt å ta humanisme inn navnet på organisasjonen?
- Ja, vi har jo det. Og vi har grovt sett den samme forståelsen av humanismen som HEF. Vi ser på det som et ikke-religiøst livssyn basert på rasjonalitet, fornuft og medmenneskelighet.
- Hva er det da som "skiller dere ut fra alle de andre"?
- Vi er spesielle i den forstand at vi er tett knyttet opp til universitetsmiljøet. Vi er opptatt av å formidle vitenskapelige idealer direkte fra kilden, kan du si. Samtidig er det selvsagt ikke noe i veien for å opprette lokallag utenfor universitetsmiljøene heller.
Sosialhumanistene har hatt vigselsrett siden 2003, en rettighet HEF ikke fikk før i 2005. Årsaken til det er at Sosialhumanistene definerer seg som et trossamfunn, mens HEF alltid har insistert på at det utelukkende er et livssynssamfunn. Fram til 2005 var det bare trossamfunn som fikk innvilget vigselsrett.
- Slik vi ser det, er det ikke noen forskjell på trossamfunn og livssynssamfunn, så her har vi et annet syn enn HEF, sier Henningsmoen.
- Men til tross for at dere kaller dere et trossamfunn, avviser dere alle former for religiøs tro?
- Ja, det gjør vi. Vi er et fullstendig ikke-religiøst trossamfunn. Det er kanskje litt selvimotsigende, men det er nå engang slik det er.
Henningsmoen forteller også om Sosialhumanistenes seremonitilbud Akademisk konfirmasjon.
- Det er et tilbud som blir gitt på Blindern i Oslo. Det skal være et studentdrevet tilbud der ansatte driver undervisning. Tanken er å lære konfirmantene opp i kritisk, vitenskapsbasert tenkning og bli introdusert til forskning. Denne typen konfirmasjon kan godt tas samtidig som man følger annen type konfirmasjon, forteller han.
- Er lørdagens helsideannonse i Dagsavisen et ledd i en større markedsføringskampanje?
- Nei, jeg vil ikke si det. Denne annonsen var det vi hadde råd til i denne omgangen.
Les mer på Sosialhumanistenes nettsider
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.